Povezite se

Politika

Anto Đapić: “Ja sam Hrvat i katolik, a kad god bude trebalo i ako treba bit ću i ustaša”

Objavljeno

-

Predsjednik stranke Desno Anto Đapić uputio je otvoreno pismo predsjedniku Zoranu Milanoviću kojeg prenosimo u cijelosti:

Želim poručiti Milanoviću, ali i svima, koji danas s 29-godišnje udaljenosti i iz komfora uspostavljene, obranjene iako u početku neželjene države, pokušavaju arbitrirati o temeljnim vrijednostima hrvatskog naroda da obranu Hrvatske nikako ne mogu kompromitirati emotivnim ili identifikacijskim povezivanjem pripadnika HOS-a s ustašama, a pogotovo s legendarnim hrvatskim vitezom Jurom Francetićem.

Ustaše su bile hrvatski vojnici i borci za hrvatsku državu, pa  što im se god u kontekstu globalnog rata i obrane tek proglašene države od srpskih i komunističkih ustanika i neprijatelja može pripisati, hrvatskom narodu su bliži od zločinaca u ime kojih se danas pokušava državnim nasiljem preoblikovati identitet hrvatskog naroda. Hrvatski vojnici NDH su naši djedovi i očevi, borili su se za državnost svoga naroda, a vaši djedovi i očevi su im bili neprijatelji i donijeli su nam smrt i ropstvo. To hrvatski narod nikada neće zaboraviti, a to što ste još uvijek u poziciji arbitrirati, nije izraz vaše vrijednosti i snage, niti vaše prihvatljivosti, već normalnih slabosti na putu državotvornog sazrijevanja hrvatskog naroda.

Vi ste incident prolaznog karaktera, mi smo trajna vrijednost. Zaslužili smo to obranom naroda devedesetih godina i vojnom pobjedom nad vašim vrijednostima. Zato bi vam bilo mudro biti ponizniji i držati šape daleko od HOS-a i hrvatskih junaka. Hrvatski narod i nitko tko se predstavlja autentičnim narodnim predstavnikom ne može prihvatiti kriminalizaciju hrvatske borbe za državnost kroz povijest, borbe, koja je u različitim epohama i okolnostima imala različita obilježja i sadržaj. Zato simboličko i inspirativno povezivanje HOS-a i suvremenih hrvatskih junaka borbe za slobodu s ustaškim pokretom i junacima hrvatskog naroda iz toga vremena, među kojima i Jurom Francetićem, nikakva komunističko-jugoslavenska i srpska propaganda nikada neće izbrisati iz narodne memorije i kolektivnog ponosa.

Hrvatski narod nikada se neće identificirati s partizansko-komunističkim razbojnicima, koliko god ih šačica njihovih nasljednika proglašavala herojima, humanistima, osloboditeljima. Vrijeme je jasno reći da je hrvatski narod poražen i porobljen 1945. godine, da su Titove armije nad našim narodom izvršile genocid neusporediv u tom trenutku u Europi, da smo živjeli u ropstvu do 1990. godine i da su tada sinovi ustaša i nacionalno svjesni sinovi hrvatskog naroda primili prvi vojni udar srpsko-jugoslavenske armije i svojim životima zaustavili pokušaj istrjebljenja hrvatskog naroda.

Zato današnja Hrvatska nikako ne može počivati na političkoj i vrijednosnoj paradigmi pobjednika Drugog svjetskog rata, jer smo te pobjednike politički i vojno porazili 1990. godine, a slomili 1995.godine.

Ta paradigma je izrazito neprijateljska hrvatskom narodu, kome usprkos svih slabosti ustaški pokret po definiciji nije mogao biti neprijatelj. Zato se, hrvatski narode, prestanimo opravdavati pred optužbama da smo ustaše, pogotovo da su naši junaci u oslobodilačkom Domovinskom ratu bili inspirirani NDH ili Francetićem. Mi se jedino možemo sramiti pripadnosti tzv. antifašistima, komunističko-jugoslavenskom pokretu, i sve simbolike toga pokreta i režima, a svakome pristojnom Hrvatu povezivanje s tim zločincima i zločinačkim pokretom treba biti i jest najveća uvreda.

Ja sam patrijarhu SPC prije godinu dana, kad je bizantski nemoralno i tipično srpski zatražio od naših katoličkih biskupa da se ograde od velikog broja ustaša među njima, jasno poručio da sam Hrvat i katolik, a kad god bude trebalo i ako treba bit ću i ustaša. Mi kao narod imamo pravo biti što hoćemo, identificirati se s kim hoćemo, a antifašistima poručujem i srpskim pobočnicima, nasljednicima komunističke oligarhije – vi nam nećete određivati i nametati uzore, jer vaše vrijednosti i političko izvorište, vaši preci su bili sramota i s tim ćete se morati pomiriti.

Anto Đapić

Politika

Stier: “Glas za Škoru je glas za SDP”

Published

on

Davor Ivo Stier kandidat HDZ u 7. izbornoj jedinici govorio je o nadolazećim parlamentarnim izborima te o rezultatima koje očekuje. Ne krije zadovoljstvo i čast što ga je predložila županijska organizacija, a vjerojatnost da i u konačnici bude na listi je tu, prenosi N1.

Da li drži to kao svojevrsno Plenkovićevo pomilovanjem, Stier kaže:

“Na unutarstranačkim izborima sam naglašavao da moramo sučeliti ideje, a da nakon toga moramo zajedno raditi na pobjedi HDZ-a i to obećanje želim ostvariti”, rekao je Stier i pojasnio znači li to da razlike u stavovima između njega i vodstva stranke, na koje je ukazivao tijekom unutarstranačkih izbora u HDZ-u sada nisu u takvom raskoraku.

“Naš glavni suparnik je SDP i ljevica, tako se i postupa, moja intencija je podržati pobjedu HDZ-a i mislim da je važno da ne dođe do disperzije glasova od centra na desno. Svaka demokratska stranka njeguje unutarstranačku demokraciju, dobro je da ima razlika u stavovima”.

Komentirao je i Ivana Penavu, donedavnog HDZ-ovca, sada kandidata na listi Domovinskog pokreta.

“Poštujem Ivana, no ne slažem se s takvom odlukom, to nije moj put. Ako sam na unutarstranačkim izborima naglašavao da nakon njih moramo zajedno raditi za pobjedu na parlamentarnim izborima, jedino logično je da ispunim obećanje”.

Hoće li se na listama naći i Miro Kovač ili Milijan Brkić, Stier odluku o tome prepušta stranačkim tijelima, a što se tiče potencijalne situacije u kojoj bi HDZ nakon izbora ponovno trebao u koaliciju s HNS-om, Stier kaže:

“Kada vidimo rezultate, vidjet će se kako će se složiti većina, moja poruka je jasna i želim pobjedu HDZ-a”, rekao je Stier i dodao kako je u situaciji nakon koaliranja s HNS-om odlučio da je važnije da djeluje na domaćoj politici što nije mogao kao ministar vanjskih poslova te je zato preuzeo svoje mjesto u Saboru i podržavao rad Vlade, zakone i demokršćansku doktrinu.

“Vjerujem da će HDZ biti u poziciji da može sastaviti Vladu, da će imati dovoljno mjesta u Saboru da sa srodnim strankama može sastaviti većinu. Sve što bi bilo u pogledu da se podrži program HDZ-a, to se može usuglasiti, to će biti reprezentativno volji birača, prvo želimo izaći s programom i na tom temelju dobiti potporu”.

Na pitanje jesu li među tim srodnim strankama i Domovinski pokret Miroslava Škore, Stier ponavlja da ne želi da dođe do rasipanja glasova od centra prema desno jer im je glavni suparnik SDP, te da se u tom pogledu na liniji mišljenja s Plenkovićem koji kaže da je glas za Škoru glas sa SDP.

“Jasno je da bi ljevici više pasalo da od centra prema desno dođe do rasipanja glasova, u tom kontekstu stavljam i svoje poruke hrvatskim biračima. Stalno govorim da je naš glavni suparnik SDP i da ne smije doći do disperzije glasova”, rekao je Stier

Ucitavanje vijesti

Politika

Bernardić: Plenkovićeva Vlada relativizira fašizam

Published

on

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u petak je odluku suda kojom se dopušta korištenje ustaškog pozdrava ‘Za dom spremni’ u pjesmi ‘Čavoglave’ ocijenio skandaloznom i naglasio da je to posljedica relativizacije fašizma od strane Vlade Andreja Plenkovića.

„Odluka Visokog prekršajnog suda da Marko Perković Thompson može koristiti pozdrav ‘Za dom spremni’ je skandalozna. Zamislite da njemački sud dopusti da u Njemačkoj upotrebu pozdrava ‘Sieg Heil’ ili ‘Heil Hitler'”, komentirao je Bernardić odluku Suda na konferenciji za novinare.

To je, ocijenio je, posljedica četiri godine nerješavanja ovog problema i relativizacije fašizma od strane ove Vlade koja je kroz Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću legalizirala pozdrav ‘ZDS’“.

Kazao je da moramo biti svjesni da je Hrvatska ujedinjena u Domovinskom ratu i da nitko nema pravo koristeći simbole fašizma iz poraženih režima bacati ljagu na sveukupni Domovinski rat.

“Hrvatskim braniteljima iz svih brigada kapa do poda, ali fašističkom pozdravu nije mjesto u hrvatskom janom prostoru. Tim pozdravom se baca ljaga na Domovinski rat koji je ujedinio Hrvatsku i nitko na to nema pravo“, poručio je čelnik SDP-a, najavivši da će zakonski zabraniti upotrebu pozdrava ‘ZDS’ kada dođu na vlast.

Istaknuo je da je stav SDP-a i Restart koalicije jasan, ali da nismo čuli stavove predsjednika Vlade ni njegovih prvih suradnika jer se još uvijek skrivaju iza Povjerenstva.

“Neprihvatljivo je da je predsjednik Vlade radio pritisak na DORH i neovisne institucije kako bi pokušao skrenuti pažnju u SDP-ovo dvorište, s ciljem da prikrije kriminal i korupciju u vlastitim redovima”, rekao je Bernardić.

Dodao je da je tvorac njegovog predizbornog programa ministar Tomislav Ćorić upleten, samo u zadnjih deset dana, u dvije velike afere, možda i najveće u zadnje četiri godine – INA i vjetroelektrane .

To obilježava smjer kojim će HDZ pokušati ići sljedeće četiri godine, a to je smjer korupcije. Jedino što još mogu je pozvati građane da 5. srpnja kažu ‘ne’ lopovskoj Vladi“, osvrnuo se Bernardić da ‘očekivanja’ premijera da se DORH pozabavi i SDP-om u vezi afere s javnom nabavom u projektu Rijeka EPK 2020.

Naš zadatak je kao opozicije, sutra vladajuće stranke, je upozoravati da u Hrvatskoj postoji korupcija i brojne anomalije u društvu. U zadnje četiri godine upozoravali smo na sve afere 11 ministara koji su morali napustiti Vladu zbog sumnje na korupciju i taj posao je radio dominantno SDP, uz pomoć istraživačkih novinara, istaknuo je.

Najavio je donošenje Zakona o porijeklu imovine, reformu pravosuđa i digitalnu transformaciju koja će pomoći i pravosuđu kako bi sve bilo transparentnije i smanjilo mogućnost bilo kakve zlouporabe.

Što se tiče koalicije IDS-a, PGS-a i SDP-a, među našim strankama postoji velika svjesnost da je u Hrvatskoj nužna velika koalicija za promjene i to je razlog zašto smo blizu dogovora i zašto će se, uvjeren sam, IDS i PGS pridružiti Restart koaliciji, kazao je Bernardić.

Naš ćemo program teritorijalnog preustroja provesti na način da više novca ostane jedinicima lokalne samouprave, a Istra će, kao i do sada, imati poseban status, odgovorio je na pitanje o IDS-ovom zahtjevu da se ne dira u samostalnost Istre.

Naš je cilj do 2025. provesti kompletnu reorganizaciju teritorijalnog preustroja Hrvatske kako bi više novca ostalo građanima. Nedopustivo je da sada u pojedinim općinama imaju prihode koji su reativno mali, a troše se na plaće načelnika, tajnice, leasing za auto i, u slučaju HDZ-ovih općina, janjetinu u lokalnom restoranu, komentirao je sadašnju neodrživost općina, istaknuvši da taj novac pripada građanima koji žive u toj općini.

Nije htio komentirati predizborni plakat s natpisom „Bero nije rješenje“ koji je postavila koalicija Demokrata i Laburista, rekavši da se u Restart koaliciji bave puno važnijim stvarima.

Kazao je da slaganje izbornih lista Restart koalicije u visokoj fazi, a o njima će odlučivati Glavni odbor na sjednici 13. lipnja.

Ucitavanje vijesti

Politika

Povjerenstvo kaznilo Mrak-Taritaš sa 7000 kuna

Published

on

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je predsjednicu GLAS-a Anku Mrak-Taritaš sa 7000 kuna jer u imovinskoj kartici nije navela prihode koje je imala kao članica ispitnih povjerenstava.

Mrak-Taritaš u imovinskoj kartici nije navela prihode koje je primila kao članica ispitnih povjerenstava u koje su je imenovali Hrvatska gospodarska komora i Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja.

Također, izrečena joj je sankcija jer je kao ministrica graditeljstva samu sebe imenovala ispitivačicom na stručnim ispitima za strukovno područje arhitekture.

Mrak Taritaš taj iznos mora platiti u sedam rata.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa lani je pokrenulo postupak protiv Mrak-Taritaš jer u imovinsku karticu nije unijela prihode koje je kao ministrica ostvarila sudjelujući u dva ispitna povjerenstva, pri čemu je u jedno imenovala sama sebe. Riječ je o ispitnim povjerenstvima za polaganje stručnih ispita u području arhitekture te za agenta u posredovanju u prometu nekretninama.

U prvom je sudjelovala od 2012., kada ju je prvi puta imenovao tadašnji ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, dok je kasnije sama donosila odluke o svom imenovanju te ukupno primila oko 39.000 kuna naknade.

U drugom povjerenstvu pri Hrvatskoj gospodarskoj komori sudjelovala je kao ispitivač od 2008. do 2017., a sredstava koja je ostvarila kao dužnosnica nije navela u imovinskoj kartici. 

Iako nije suprotno zakonu da dužnosnik može obavljati edukacijske poslove, Mrak Taritaš je prijavila primanja od te djelatnosti samo za jedno povjerenstvo, i to u vrijeme dok je bila zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Povjerenstvo je pokrenulo postupak protiv HDZ-ova saborskog zastupnika Ivana Ćelića zbog nesklada u imovinskoj kartici vezano uz plaću koju je primao kao liječnik u Klinici za psihijatriju Vrapče i kao saborski zastupnik..

Ucitavanje vijesti

Najčitanije