Antifašisti u Zagrebu mahali jugoslavenskom zastavom. Hoće li dobiti prijave zbog isticanja zastave propale države?

Foto: Direktno.hr

Na skupu antifa u Zagrebu umjesto hrvatskih zastava isticane su zastave bivše komunističke SR Hrvatske, a bivši glavni državni odvjetnik Željko Olujić smatra da se očito radi o prekršaju.

“Na javnim skupovima demonstrira se s državnom zastavom, a s obzirom na to da su imali zastavu propale, uništene države za kojom oni još uvijek vape – očito je riječ o prekršaju. Potrebno je podnijeti prekršajnu prijavu, po službenoj dužnosti ako ima spoznaja, a ako nema dovoljno je da neka udruga, pravna ili fizička osoba podnese prijavu”, ističe odvjetnik Željko Olujić, piše Direktno.hr

Olujić smatra kako ne treba izjednačavati HOS-ovu ploču i pozdrav ‘Za dom spremni’ s obilježjima bivše komunističke Jugoslavije.

“To nije isto. Mislim da unatoč svim zahtjevima neće doći do zabrane i skidanja ploče. Ako bi to netko i učinio, tada bi odgovarao i to ne samo politički već i kazneno, jer je ona postavljena u skladu sa zakonom. Ne vjerujem da će zakonske promjene ići u smjeru zabrana, jer ploča nema nikakve veze s Nezavisnom Državom Hrvatskom. Tom logikom mogla bi se tražiti i zabrana hrvatske nacionalne valute kune, koja je također vrijedila u doba NDH. ‘Za dom spremni’ je stari hrvatski pozdrav, a ono što je najbitnije je da su s tim pozdravom ’90-ih godina u obrani od agresije na Hrvatsku, hrvatski borci, hrvatska mladost, išli u oslobađanje hrvatske države. Ako bude političkog razuma, neće doći do nikakvog ataka na tu ploču, a ako bi došlo – razvilo bi se ono na što ne želim niti pomišljati. Došlo bi sigurno do daljnjeg produbljenja podjela među hrvatskim narodom”, zaključuje Olujić u razgovoru za Direktno.

Podsjetimo, inicijativa ‘Antifašizam je moj izbor’ organizirala je prosvjed na Trgu žrtava fašizma zbog preimenovanja Trga maršala Tita, a osim isticanja jugozastave, antife su šamarale hrvatske branitelje izvikujući ‘Za dom spremni nismo’.