Ante Simonić najavio kandidaturu za hrvatskog predsjednika

Dr. Ante Simonić najavio kandidaturu za predsjednika Republike Hrvatske

Bivši potpredsjednik u Vladi Ivice Račana i diplomat Ante Simonić u srijedu je u Rijeci najavio da će se kao nezavisni kandidat kandidirati za predsjednika države.

 Simonić je istaknuo kako koncepcija njegove kandidature nije u mijenjanju Ustava, nego u njegovu poštivanju, kao i svih zakona. “Nije problem u Hrvatskoj kvaliteta Ustava i zakona, nego njihovo nepoštivanje”, poručio je. Najavio je kako se kao predsjednik namjerava ponašati u skladu s Ustavom, ne obećavati ono što ne može ispuniti, te raditi u suradnji s Vladom i Saborom.

 Upozorio je kako je Hrvatska suočena s golemim problemima te se, tvrdi, treba otvoriti prema budućnosti bez nepotrebnih podjela u narodu.

 “Treba postići barem minimalni konsenzus oko temeljnih pitanja, kao što su mladi, zapošljavanje, znanost, izvrsnost, pa ću zatražiti da se o tome donose deklaracija u Saboru. Nisu nam potrebna ni natezanja oko prošlosti, jer je 1945. godine završio Drugi svjetski rat, 1995. godine Domovinski, a Hrvatska je utemeljena na pobjedi u oba rata”, naglasio je Simonić.

 Dobrodošlom smatra podršku bilo koje stranke te najavljuje da će voditi personaliziranu kampanju.

 Namjerava se, dodaje, ponašati tako da građani budu ponosni na svoga predsjednika, da se svaka osoba u Hrvatskoj može poistovjetiti s predsjednikom. Nužnom drži poboljšanje gospodarske situacije u zemlji, očekuje da vojska bude profesionalna i usklađena s NATO standardima, a da proizvodnja opreme i oružja bude prilika za razvoj.

 Ante Simonić rođen je 1949. godine u Rijeci. Djelovao je kao sveučilišni profesor i znanstvenik te je bio dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci. Dobitnik je Nagrade grada Rijeke za životno djelo. Član HSS-a je bio od 1996. do prije mjesec dana. Potpredsjednik Vlade zadužen za znanost, obrazovanje, kulturu i međureligijske odnose bio je 2002. i 2003. godine. Od 2008. do 2013. bio je veleposlanik RH u Kini.