Naslovnica Politika Ante Sanader: Ako zastupnik ne dođe u Sabor, logično je da snosi...

Ante Sanader: Ako zastupnik ne dođe u Sabor, logično je da snosi sankcije

Na stup srama čini se neće više ići samo porezni dužnici nego i saborski zastupnici. Na inicijativu Mosta Nezavisnih lista, Sabor je prije nekoliko mjeseci izmijenio Zakon o pravima i dužnostima zastupnika i time po prvi put omogućio novčano kažnjavanje zastupnika koji neopravdano izostaju sa plenarne sjednice na način da im se za svaki takav izostanak mjesečni paušal od 1500 kuna umanjuje za 150 kuna.

O ovoj temi govorili su u Studiju 4 saborski zastupnici Anto Sanader iz HDZ-a, Arsen Bauk iz SDP-a, te zastupnik MOST-a nezavisnih lista Marko Vučetić.

Nisam se čuo s nikim od zastupnika, oni su imali priliku dati svoje opravdanje. Oni koji nisu opravdali svoj izostanak se nemaju na što žaliti, kazao je Sanader. Dodao je kako su sva opravdanja vezana za zakon (njime je točno određeno što se može opravdati) opravdana.

Angažman u županijskim vijećima na lokalnim izborima je bio sporan, to se ipak opravdalo. Sanader kaže kako se uzela činjenica da zakon doupšta zastupnicima da budu predstavnici u gradskim ili županijskim vijećima ili skupštinama.

Komentirajući ovu mjeru, Snader smatra da ako je Sabor donio takav zakon, zastupnici ga moraju poštivati. Zakon je važeći, možemo raspravljati treba li taj zakon mijenjati ili prilagođavati, ali dok je takav, treba ga poštivati, dodao je.

Vučetić kaže da će vrlo rado pratiti kaznu od 150 kn jer je on saborski zastupnik koji ne prima plaću u hrvatskom Saboru jer je zaposlenik Sveučilišta u Zadru. Na ovom primjeru nepoštivanja zakonskih odredbi vidimo kako izgleda politički ateizam u praksi – HDZ i SDP su se solidarizirali da se zakon ne primjenjuje nego da se primjenjuju njihove stranačke prakse, istaknuo je. Dodaje kako u zakonu izrijekom stoji, i u raspravi je rečeno, da se rad u predstavničkim tijelima na lokalnoj i regionalnoj razini, ne može izjednačiti s radom saborskog zastupnika.

Vučetić predlaže da se pokrene inicijativa da se uvede nova novčanica od 150 kn na kojoj će biti slika Sabora, i da te novčanice podare zastupnicima koji su napravili etičku drenažu kako bi sačuvali financijska sredstva.

Bauk rekao je da je klub SDP-a dao amandman na raspravi o tome da  se u zakon izrijekom navede da su opravdani razlozi izostanka i sudjelovanje na sjednicama predstavničkih tijela lokalne samouprave zato jer je i to jedna od obveza zastupnika koje su građani izabrali i u lokalnu samoupravu. Taj amandman je odbijen, no kolege iz HDZ-a su objasnili da su glasali protiv njihova amandmana jer su smatrali da pojam ‘društveno-politički skupovi’ obuhvaća i sjednice predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave, a Bauk se pita kakvi bi ti skupovi drugačiji mogli biti. Za SDP nije sporno da se to smatra opravdanim izostankom i ne možemo govoriti o zajedničkom solidariziranju, dodaje Bauk.

Što se tiče samo zakona, smatra Bauk, prvotna intencija je bila da se kažnjava samo nedolazak na glasovanje. Kada je većina u odboru zauzela praksu koja je sada provedena, tako ćemo nastaviti dok Zakon bude na snazi.

Sanader kaže da se na Odboru raspravljalo o svakom izostanku i definirali kreiterije, a Zakon je jasno definirao u kojim slučajevima se može opravdati izostanak.

Činjenica da su na popisu i Mostovi zastupnici, Vučetić kaže da je apsurdno što se nalazimo u društvu u kojem nije ostvarena prvobitna akumulacija ideja – mi nemamo ideju što znači slijediti zakone, mi još uvijek živimo u svijetu stvaranja političkih praksi koje će se stavljati iznad zakona.

Sanader se ne slaže s Vučetićem. Kaže da su HDZ i Most bili u koaliciji kada se pripremao zakon. Prihvaćena je logičnost da ako zastupnik ne dođe na sjednicu, kao bilo tko tko ne dođe na svoje radno mjesti, mora snositi sankcije, dodaje. Jasno se zna koja je bila želja i intencija s ovim zakonom, dodao je.