Ante i Lucijan Španić gradu Senju u čast !

U sklopu obilježavanja Dana Grada Senja sinoć je Gradska knjižnica Senj organizirala prigodni program pod nazivom „Senjske tradicije življenja“. Dupkom puna knjižnica uživala je u raznolikom programu Senju u čast koji je osmišljen u suradnji sa senjskom obitelji Španić.

Ante Španić dugogodišnji je fotograf i nagrađivani snimatelj, autor niza dokumentarnih zapisa vezanih za Senj i okolicu. U prvom dijelu programa obilježena je 20. godišnjica premijere HRT- ove filmske uspješnice, Španićevog dokumentarca „Senjske tradicije življenja“.

Film je to koji je sveobuhvatno i afirmativno predstavio Senj te je prikazavši se na nacionalnoj televiziji dopro do velikog broja gledatelja. Projekcija filma s velikim vremenskim odmakom probudila je nostalgiju i razgalila publiku potvrdivši tako da ovakvi zavičajni videozapisi zlata vrijede, a u rukama budućih generacija koje dolaze predstavljat će pravu dragocjenost-vrijednu arhivu i zavičajnu škrinjicu blaga koja kroz riječ i sliku priča priču o gradu pod Nehajem, njegovim ljudima i običajima.

U drugom dijelu programa predstavljena je izložba fotografija Lucijana Španića koji, naslijedivši od oca Ante ljubav prema objektivu, stvara impresivne fotografije Senja i to sa zanimljivim odmakom od konvencionalnog prikaza poznatih senjskih motiva.

Izložbu je otvorio gradonačelnik Grada Senja Sanjin Rukavina istaknuvši zadovoljstvo ovakvim lijepim događanjima koja su posvećena gradu i ljudima koji ga vole. U programu koji je moderirala ravnateljica senjske knjižnice Ana Prpić Rogić predstavljen je i razvojni put i bogati snimateljski i fotografski opus Španića, a prikazan je i nedavno nagrađeni promotivni turistički film Ante i Lucijana Španića koji na moderan i atraktivan način prezentira najveći senjski turistički događaj-međunarodni ljetni karneval.

Ugodnu senjsku večer dodatno su uljepšali prigodni nastupi ženske klape Senjkinje, a u završnom obraćanju autorski dvojac je zaključio da je veliki odaziv na ovo događanje dokaz da Senjani uistinu vole i osjećaju svoj grad. Gradska knjižnica Senj od srca se zahvaljuje obitelji Španić, klapi Senjkinje, fotografu Mariju Devčiću te posjetiteljima na dolasku i pažnji.

Izložba fotografija Lucijana Španića bit će postavljena u knjižnici sve do 15. svibnja i može se razgledati u radno vrijeme ustanove. Prodajnog je karaktera, a sve informacije o cijenama možete dobiti na pultu naše Knjižnice.

Gradska knjižnica Senj