Povezite se

Politika

Ante Dabo: “Želim premijeru i novoj Vladi da se više bave nama na lokalnoj razini”

Objavljeno

-

Gradonačelnik grada Novalje Ante Dabo gostovao je u N1 emisiji Novi dan.

“Gledajući iz pozicije gradonačelnika jednog malog grada, trebala je rekonstrukcija Vlade. Vlada je bila previše opterećena aferama. Želim premijeru i novoj vladi više uspjeha i da se bave više nama koji smo na lokalnoj razini. Držim da je Vlada premijera Andreja Plenkovića dosta toga dobrog napravila. Mogu reći da smo dobro surađivali s ministrima, čak i s onima koji su smijenjeni. Ovo što je problem to su strukturne promjene. Mislim da se dogodio pomak, ali sve te afere su bile problem. Svi dobri rezultati Vlade pali su u drugi plan jer su te afere u prvom planu”, izjavio je gradonačelnik grada Novalje Ante Dabo

Na pitanje što mogu napraviti novi ministri, gradonačelnik je kazao kako ne mogu puno toga napraviti, no kako mogu utrti put reformama za buduće Vlade. 

“To su nataloženi problemi mnogih vlada. Nakon ’95 godine, mislim da su vlade radile sporadično na nekim pitanjima. Želim Vladi stabilnost, ali još nekoliko vlada morat će se baviti ozbiljnim strukturanim pitanjima”. 

Na pitanje što misli da može napraviti novi ministar uprave, Dabo je kazao: “Josip Malenica je mlad ministar. Mislim da solidno poznajem problem uprave s obzirom da sam 20 godina radio u upravi. Mnoge stvari mogu biti efikasnije. Naši građani traže od nas brza rješenja. Nadam se da će novi ministar utrti put nekim reformama”. 

“Mislim da je javna uprava uz Ministarstvo financije najvažniji resor. Ministar Zdravko Marić je dobro riješio neke stvari. Napravljena je neka decentralizacija. Ministarstvo uprave uz Ministarstvo financija je ključno. Oni moraju uzimati informacije s terena i brzo reagirati. Mislim da lokalnoj upravi treba dati više ovlasti, ali i kontrole. Imate sjajnih lokalnih upravi koje dobro rade svoj posao i koje koče županijske vlasti”.

Na pitanje koliko ove afere štete, Dabo je izjavio: “Jako puno štete. Ono malo povjerenja koje građani imaju u političare se sve više smanjuje. Šteta je za cijelo društvo. Trebalo bi brže reagirati. Afere jako štete, ne samo Vladi već cijelom društvu. Kad sustav ne funkcionira, onda mediji moraju prokazivati. Pa ne može netko steći enormne novce, a da to nitko ne zna. Problem je u sustavu koji ne reagira kako treba i onda kreću mediji. U ovom slučaju, država nema dobar mehanizam da kontrolira samu sebe”. 

Gradonačelnik grada Novalje komentirao je i izglasavanje proračuna Ličko-senjske županije.

“Mislim da je to presjekao premijer. 10. srpnja je donesen proračun. Županija je bila 7 mjeseci u blokadi samo kako bi se nečiji apetiti zadovoljili. To je jedna apsurdna situacija koja se smirila. Ja se nadam jednoj normalizaciji. Optimist sam da će se smiriti tenzije.

Dabo se osvrnuo i na nezavisne liste. 

“Rekao bih da je ključni element našeg djelovanja, jednog prosječnog nezavisnog načelnika, što smo morali okupiti kvalitetne ljude. Naša rješenja nisu da moramo zadovoljiti strančke apetite, nego da moramo okupiti kvalitetne ljude.  Mi moramo uzimati najbolje od najboljih i to je ključno kod neovisnih. Mi ne ovisimo o stranačkim modelima upravljanja. Ja sam sa svima dobar i nastojim unijeti novi politički dialog.

“Mogu reći za gospodina Milinovića da sam ga dugo kritizirao. Gospodin Milinović potpuno mijenja svoje političko djelovanje od kadroviranja nekih ključnih ljudi otkako nije u HDZ-u. Milinović postaje kvalitetniji”, prenosi N1

Politika

Plenković: Krstičević je dio HDZ-ovog tima i računam na njega

Published

on

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak u Dubrovačkim Vrtovima Sunca u Orašcu kako je Damir Krstičević, bivši potpredsjednik Vlade i ministar obrane, dio HDZ-ovog tima i da na njega računa na skorašnjim parlamentarnim izborima.

Dodao je da će se pitanjem sastavljanja izbornih lista početi baviti nakon srijede i turneje kroz Dalmaciju.

Plenković je danas sudjelovao na proširenoj sjednici predsjedništva Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko-neretvanske županije, koji je ocijenio jednom od najvažnijih HDZ-ovih organizacija sa sjajnim rezultatima.

„Puno je projekata koje Vlada podupire, a puno je i projekata EU koje kontinuirano ostvarujemo u ovom dijelu Hrvatske. Vidjeli smo gradilište Pelješkog mosta, a razgovarat ćemo o nizu aktivnosti kako unaprijediti život na krajnjem jugu Hrvatske“, istaknuo je Plenković.

Premijer je prethodno obišao gradilište Pelješkog mosta, a u utorak će u Dubrovniku nazočiti svečanosti potpisivanja ugovora „Rekonstrukcija i proširenje Lapadske obale, II, III i IV. faza izgradnje“.

Ucitavanje vijesti

Politika

Jandroković: Nema velike koalicije, HDZ ne ide sa Škorom

Published

on

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković poručio je u ponedjeljak kako nema govora o velikoj koaliciji HDZ-a i SDP-a, da HDZ ne ide ni sa Škorom, ali, čini se, ni s Milanom Bandićem.

„HDZ će na izbore sam, građani su naši koalicijski partneri, sa SDP-om ne idemo, nema govora o velikoj koaliciji, ne idemo ni sa Škorom“, rekao je Jandroković na Hrvatskom radiju, i poručio medijima: „pitajte Škoru i Bernardića hoće li oni surađivati, mislim da je došlo vrijeme da se postavi i to pitanje“.

„Dakle, neće biti razgovora sa Škorom“, odgovorio je na novinarsko pitanje postoji li mogućnost da se sa Škorom, ipak razgovara, ako to bude presudno za formiranje vlasti i koliki bi problem mogli biti neki njegovi partneri poput Hrvoja Zekanovića i Zlatka Hasanbegovića?

 „Spominjete određene ljude i iz toga razloga nećemo s njima surađivati: to nije ekipa za koju smatramo da možemo odgovorno i ozbiljno voditi Hrvatsku“, rekao je Jandroković, potvrdivši kako je upitna i suradnja HDZ-a s Bandićem.

 Zamjeraju mu kritike na Vladin račun nakon potresa u Zagrebu.

“Neobično je da je Bandić optužio Vladu ničim izazvan, čini mi se da se udaljavamo toliko da neće biti moguća suradnja nakon izbora“, rekao je.

 O suradnji s HNS-om još nije želio govoriti. Prvo trebamo vidjeti njihov izborni rezultat, o tome još ne bih govorio, naveo je.

Jandroković, koji po šesti put ide na parlamentarne izbore, nije otkrio u kojoj će jedinici na njih izaći. Odluku o pozicijama na listama, prvo moramo donijeti na nadležnim stranačkim tijelima, dok se to ne dogoditi ne bi bilo korektno s tim ići u javnost, odgovorio je.

Raspudić se autao

 Objasnio je i što je značio njegov status na Facebooku „da ima troje djece s istom ženom“, upućen Ninu Raspudiću nakon njegovih izjava o Jandrokoviću.

 „Ništa, govorio sam o sebi, htio sam reći tko sam i što sam, a ako se netko prepoznao na neki negativan način to je njegov problem“, kazao je. Jandroković ističe kako Raspudić već više godina o njemu piše „vrlo ružno, uvredljivo, ponekad i gnjusno“.

 „Ja sam to sportski doživljavao, misleći on je nezavisni komentator, no pokazuje se da on to nije, da je bio politički agitator Mosta, sada se ‘autao’ i ide u politiku. To je njegova odluka, ali sada važe i druga pravila“ kazao je Jandroković, koji se osvrnuo i na Raspudićevu izjavu da ga želi „loviti“.

„Poruku da ide tamo gdje idem ja, ne mogu shvatiti nikako drugačije nego kao neku vrstu opsjednutosti“, kazao je.

  Jandroković je procijenio i kako je danas u politici puno licemjerja, farizejstva, onih što jedno rade, a drugo govore.

 „I o tome ćemo u ovoj kampanju progovoriti, jer trpimo jako puno udaraca od onih koji su ‘veći’ domoljubi, vjernici… svatko će čuti ono što smatramo da treba, dakle, razotkrit ćemo licemjerje i farizejstvo“, kazao je.

   „Otrcanim“ je nazvao Raspudićevu tezu da je imao ‘četiri političke majke’.

 „To je otrcano, on je u stvari kreator tih tekstova, manipulacija, neistina, on ih je očito kreirao s vrlo jasnim ciljem, da jednog dana dođe i iskoristio to o čemu je pisao kao svoj adut u predizbornoj kampanji.

Osvrnuo se i na odlazak Ivana Penave iz HDZ-a. „To je njegova odluka, njegov program i osobnost HDZ-ovo članstvo nije prepoznalo. Nikad se ne bih odlučio na taj korak, jer u polici, pa i stranci, imaš uspona i padova, pravi HDZ-ovac nikad ne bi zbog tih razloga napustio HDZ. On se odlučio na taj korak, sretno mu bilo“, rekao je Jandroković, demantirajući tvrdnje da HDZ vrbuje ljude koji su ‘otišli’ s Penavom.

Ucitavanje vijesti

Politika

Jandroković: Dan državnosti dostojanstveno će se obilježiti

Published

on

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković najavio je u ponedjeljak kako će se Dan državnosti, koji se od ove godine ponovno slavi 30. svibnja, u subotu dostojanstveno obilježiti.

Dan državnosti se vraća i obilježit ćemo ga dostojanstveno, ići ćemo na Mirogoj, nakon toga će biti sveta misa, događanje na Markovu trgu, navečer koncert u HNK, rekao je Jandroković na Hrvatskom radiju u emisiji “S Markova trga”.

“Radujem se što smo vratili 30. svibnja kao Dan državnosti, jer je taj dan ostao je u srcima naših ljudi. Nažalost, nespretnom odlukom tadašnje SDP-ove koalicije s početka 2000., izgubilo se to obilježavanje“, rekao je.

Potvrdio je da ove godine, zbog epidemije koronavirusa, neće biti Dana otvorenih vrata, manifestacije za koju su građani pokazivali veliko zanimanje, jer im je omogućavala obilazak Sabora i susret s njegovim predsjednikom i zastupnicima.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije