Povezite se

Politika

Ante Dabo: “Želim premijeru i novoj Vladi da se više bave nama na lokalnoj razini”

Objavljeno

-

Gradonačelnik grada Novalje Ante Dabo gostovao je u N1 emisiji Novi dan.

“Gledajući iz pozicije gradonačelnika jednog malog grada, trebala je rekonstrukcija Vlade. Vlada je bila previše opterećena aferama. Želim premijeru i novoj vladi više uspjeha i da se bave više nama koji smo na lokalnoj razini. Držim da je Vlada premijera Andreja Plenkovića dosta toga dobrog napravila. Mogu reći da smo dobro surađivali s ministrima, čak i s onima koji su smijenjeni. Ovo što je problem to su strukturne promjene. Mislim da se dogodio pomak, ali sve te afere su bile problem. Svi dobri rezultati Vlade pali su u drugi plan jer su te afere u prvom planu”, izjavio je gradonačelnik grada Novalje Ante Dabo

Na pitanje što mogu napraviti novi ministri, gradonačelnik je kazao kako ne mogu puno toga napraviti, no kako mogu utrti put reformama za buduće Vlade. 

“To su nataloženi problemi mnogih vlada. Nakon ’95 godine, mislim da su vlade radile sporadično na nekim pitanjima. Želim Vladi stabilnost, ali još nekoliko vlada morat će se baviti ozbiljnim strukturanim pitanjima”. 

Na pitanje što misli da može napraviti novi ministar uprave, Dabo je kazao: “Josip Malenica je mlad ministar. Mislim da solidno poznajem problem uprave s obzirom da sam 20 godina radio u upravi. Mnoge stvari mogu biti efikasnije. Naši građani traže od nas brza rješenja. Nadam se da će novi ministar utrti put nekim reformama”. 

“Mislim da je javna uprava uz Ministarstvo financije najvažniji resor. Ministar Zdravko Marić je dobro riješio neke stvari. Napravljena je neka decentralizacija. Ministarstvo uprave uz Ministarstvo financija je ključno. Oni moraju uzimati informacije s terena i brzo reagirati. Mislim da lokalnoj upravi treba dati više ovlasti, ali i kontrole. Imate sjajnih lokalnih upravi koje dobro rade svoj posao i koje koče županijske vlasti”.

Na pitanje koliko ove afere štete, Dabo je izjavio: “Jako puno štete. Ono malo povjerenja koje građani imaju u političare se sve više smanjuje. Šteta je za cijelo društvo. Trebalo bi brže reagirati. Afere jako štete, ne samo Vladi već cijelom društvu. Kad sustav ne funkcionira, onda mediji moraju prokazivati. Pa ne može netko steći enormne novce, a da to nitko ne zna. Problem je u sustavu koji ne reagira kako treba i onda kreću mediji. U ovom slučaju, država nema dobar mehanizam da kontrolira samu sebe”. 

Gradonačelnik grada Novalje komentirao je i izglasavanje proračuna Ličko-senjske županije.

“Mislim da je to presjekao premijer. 10. srpnja je donesen proračun. Županija je bila 7 mjeseci u blokadi samo kako bi se nečiji apetiti zadovoljili. To je jedna apsurdna situacija koja se smirila. Ja se nadam jednoj normalizaciji. Optimist sam da će se smiriti tenzije.

Dabo se osvrnuo i na nezavisne liste. 

“Rekao bih da je ključni element našeg djelovanja, jednog prosječnog nezavisnog načelnika, što smo morali okupiti kvalitetne ljude. Naša rješenja nisu da moramo zadovoljiti strančke apetite, nego da moramo okupiti kvalitetne ljude.  Mi moramo uzimati najbolje od najboljih i to je ključno kod neovisnih. Mi ne ovisimo o stranačkim modelima upravljanja. Ja sam sa svima dobar i nastojim unijeti novi politički dialog.

“Mogu reći za gospodina Milinovića da sam ga dugo kritizirao. Gospodin Milinović potpuno mijenja svoje političko djelovanje od kadroviranja nekih ključnih ljudi otkako nije u HDZ-u. Milinović postaje kvalitetniji”, prenosi N1

Politika

Dražen Barišić dao ostavku na dužnost predsjednika ŽO HDZ-a Zagrebačke županije

Published

on

Dražen Barišić dao je ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, izvijestili su u ponedjeljak iz HDZ-a.

Iz HDZ-a su podsjetili kako je Barišić svoj saborski mandat stavio u mirovanje te da je povjerio obavljanje poslova iz djelokruga gradonačelnika Velike Gorice svom zamjeniku.

Budući da je podnio ostavku na dužnost predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Zagrebačke županije, Županijski odbor će, kao nadležno tijelo, iz svojih redova izabrati vršitelja dužnosti predsjednika do izbora novog vodstva Županijske organizacije, stoji u priopćenju.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP: Počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu

Published

on

Zagreb, 21.9.2020 - Ususret Nacionalnom danu borbe protiv nasilja nad ženama obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina s predstavnicama Foruma žena SDP-a položio je cvijeće i zapalio svijeće kod Općinskog građanskog suda u Zagrebu u spomen na tri žene ubijene tijekom brakorazvodne parnice 1999. g. Na slici Maja Sporiš i Zlatko Komadina.

Obnašatelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina i predstavnice Foruma žena SDP-a u ponedjeljak su položili cvijeće i zapalili svijeće kod zagrebačkog Općinskog građanskog suda te su upozorili na lošu sudsku praksu budući da počinitelji nasilja nad ženama ne dobivaju primjerenu kaznu.

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš podsjetila je da svake godine obilježavaju tužnu obljetnicu u spomen na tri ubijene žene i teško ranjenu ženu u maloj sudnici tijekom brakorazvodne parnice 1999. i istaknula kako “novo normalno” u društvu treba podrazumjevati borbu protiv nasilja, borbu za solidarnost, toleranciju, slobodu i ravnopravnost žena i muškaraca.

Ocijenila je kako zakoni i zakonski okvir nisu loši i jednim dijelom su usklađeni s Istanbulskom konvencijom, ali da sve “pada” u sudskoj praksi.

“Svjedoci smo stalnih situacija i događanja kada se umanjuju kazne počiniteljima i kada se fokus stavlja na olakotne umjesto otegotne okolnosti za počinitelja te se time ne može dobiti primjerena kazna za počinjeno nasilje”, rekla je Sporiš.

Također, izrazila je i nezadovoljstvo što je Hrvatska uložila rezervu na odredbu Istanbulske konvencije u kojoj se traži odšteta žrtvama zbog propusta države u funkcioniranju njezinih institucija.

Smatra kako do promjene situacije i suzbijanja rodno utemeljenog nasilja neće doći dok država ne počne sama trošiti troškove odštete žrtvama za počinjeno nasilje koje je npr. rezultiralo smrću a rezultat je propusta institucija države.
Komadina je rekao kako se ne smije dogoditi da žena zbog nasilja ide u azil a nasilnik ostane kod kuće.

“Nasilnik mora ići u zatvor, a žena mora ići kući. To je ono što moramo provesti u praksi”, kazao je.

Mato Oraškić je 22. rujna 1999. u maloj sudnici prije ročišta u predmetu razvoda braka ubio sutkinju Ljiljanu Hvalec, odvjetnicu Hajru Prohić i svoju suprugu Gordanu Oraškić, dok je teško ranio zapisničarku Stanku Cvetković. U spomen na to trostruko ubojstvo obilježava se Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ucitavanje vijesti

Politika

Ministarstvo branitelja: Petokraka u Rijeci je neprihvatljiva

Published

on

Iz Ministarstva hrvatskih branitelja ocijenili su u ponedjeljak kako je isticanje simbola zvijezde petokrake u Rijeci neprihvatljivo jer je pod tim simbolom izvršena agresija na Hrvatsku i počinjeni su brojni zločini tijekom Domovinskog rata.

Ministarstvo branitelja poštuje slobodu izražavanja, ali smatra da je isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo zbog svih žrtava koje su stradale.

“Isticanje zvijezde petokrake neprihvatljivo nam je zbog svih naših žrtava, posebno kada znamo kako se tim činom otvaraju rane obiteljima čiji su najmiliji poginuli pod tim simbolom”, stoji u priopćenju.

U Ministarstvu hrvatskih branitelja smatraju da je taj performans bio politička provokacija.

“Budući da je u tom performansu sudjelovao i gradonačelnik Grada Rijeke, smatramo kako je riječ o političkoj provokaciji koja je uznemirila ne samo hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata nego i brojne građane te kako se takvim činom potiču ideološke podjele u društvu”, stoji u priopćenju.

Umjetnička instalacija Nemanje Cvijanovića “Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik” u obliku oko tri metra velike petokrake zvijezde postavljena je u nedjelju na krovu Riječkog nebodera u sklopu programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 Europske prijestolnice kulture.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije