Ante Dabo: “Želim premijeru i novoj Vladi da se više bave nama na lokalnoj razini”

Gradonačelnik grada Novalje Ante Dabo gostovao je u N1 emisiji Novi dan.

“Gledajući iz pozicije gradonačelnika jednog malog grada, trebala je rekonstrukcija Vlade. Vlada je bila previše opterećena aferama. Želim premijeru i novoj vladi više uspjeha i da se bave više nama koji smo na lokalnoj razini. Držim da je Vlada premijera Andreja Plenkovića dosta toga dobrog napravila. Mogu reći da smo dobro surađivali s ministrima, čak i s onima koji su smijenjeni. Ovo što je problem to su strukturne promjene. Mislim da se dogodio pomak, ali sve te afere su bile problem. Svi dobri rezultati Vlade pali su u drugi plan jer su te afere u prvom planu”, izjavio je gradonačelnik grada Novalje Ante Dabo

Na pitanje što mogu napraviti novi ministri, gradonačelnik je kazao kako ne mogu puno toga napraviti, no kako mogu utrti put reformama za buduće Vlade. 

“To su nataloženi problemi mnogih vlada. Nakon ’95 godine, mislim da su vlade radile sporadično na nekim pitanjima. Želim Vladi stabilnost, ali još nekoliko vlada morat će se baviti ozbiljnim strukturanim pitanjima”. 

Na pitanje što misli da može napraviti novi ministar uprave, Dabo je kazao: “Josip Malenica je mlad ministar. Mislim da solidno poznajem problem uprave s obzirom da sam 20 godina radio u upravi. Mnoge stvari mogu biti efikasnije. Naši građani traže od nas brza rješenja. Nadam se da će novi ministar utrti put nekim reformama”. 

“Mislim da je javna uprava uz Ministarstvo financije najvažniji resor. Ministar Zdravko Marić je dobro riješio neke stvari. Napravljena je neka decentralizacija. Ministarstvo uprave uz Ministarstvo financija je ključno. Oni moraju uzimati informacije s terena i brzo reagirati. Mislim da lokalnoj upravi treba dati više ovlasti, ali i kontrole. Imate sjajnih lokalnih upravi koje dobro rade svoj posao i koje koče županijske vlasti”.

Na pitanje koliko ove afere štete, Dabo je izjavio: “Jako puno štete. Ono malo povjerenja koje građani imaju u političare se sve više smanjuje. Šteta je za cijelo društvo. Trebalo bi brže reagirati. Afere jako štete, ne samo Vladi već cijelom društvu. Kad sustav ne funkcionira, onda mediji moraju prokazivati. Pa ne može netko steći enormne novce, a da to nitko ne zna. Problem je u sustavu koji ne reagira kako treba i onda kreću mediji. U ovom slučaju, država nema dobar mehanizam da kontrolira samu sebe”. 

Gradonačelnik grada Novalje komentirao je i izglasavanje proračuna Ličko-senjske županije.

“Mislim da je to presjekao premijer. 10. srpnja je donesen proračun. Županija je bila 7 mjeseci u blokadi samo kako bi se nečiji apetiti zadovoljili. To je jedna apsurdna situacija koja se smirila. Ja se nadam jednoj normalizaciji. Optimist sam da će se smiriti tenzije.

Dabo se osvrnuo i na nezavisne liste. 

“Rekao bih da je ključni element našeg djelovanja, jednog prosječnog nezavisnog načelnika, što smo morali okupiti kvalitetne ljude. Naša rješenja nisu da moramo zadovoljiti strančke apetite, nego da moramo okupiti kvalitetne ljude.  Mi moramo uzimati najbolje od najboljih i to je ključno kod neovisnih. Mi ne ovisimo o stranačkim modelima upravljanja. Ja sam sa svima dobar i nastojim unijeti novi politički dialog.

“Mogu reći za gospodina Milinovića da sam ga dugo kritizirao. Gospodin Milinović potpuno mijenja svoje političko djelovanje od kadroviranja nekih ključnih ljudi otkako nije u HDZ-u. Milinović postaje kvalitetniji”, prenosi N1