Anka Mrak Taritaš: Gospodine Todoriću, gdje ste dosad bili?

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Anka Mrak Taritaš gostovala je u Točki na tjedan i komentirala novu objavu Ivice Todorića.

“Ja sam pročitala o čemu je riječ, na našoj sceni su interesantne objave koje kreću kasno navečer ili rano ujutro. Interesantno je da se Todorić sad krenuo obraćati iz dana u dan. U proteklih 25 godina vrlo rijetko se obraćao javnosti, ignorirao je činjenicu da javnost uopće postoji i da bi nešto trebala znati. Novinari nisu bili dobrodošli.

To se zove naknadna pamet. Kad sam vidjela Kulmerove dvore, on s visine gleda na Zagreb i kaže: Ja sve mogu. Sad jednako tako gleda na Hrvatsku”, kazala je Mrak Taritaš.

Istaknula je da je ona u Saboru glasala protiv uvođenja lexa Agrokor, jer nisu postojala saznanja oko točnih događanja u koncernu. “Rezultat priče s Agrokorom trebao bi biti da se u ovoj državi to nikad ne dogodi, da država ide spašavati privatnu kompaniju. Građani će plaćati krive poteze Todorića i Plenkovića i njegovih najbližih suradnika”, rekla je Mrak Taritaš.

Istaknula je da nije čudno da Todorić izlazi iz svojih dvora i objavljuje s kim se sastao, jer se o Agrokoru priča dugo. “Nema nijednog argumenta s kojim bi mi na bilo koji način stali u obranu Todorića. Sad stižu priče koje su se prije mogle čuti samo po kuloarima, a sad su u javnosti”, rekla je Mrak Taritaš.

Upitana ima li Vlada razloga za zabrinutost, Mrak Taritaš rekla je da razloga za zabrinutost imamo svi. “Ovdje će svi tužiti sve. Arbitraže koštaju, a i traju. Svi zaboravljamo da tu trebamo gledati na tri faze. Jedna velika faza u kojoj je Todorić mogao napraviti sve ovo što e napravio. Drugi krug je kad je država krenula spašavati privatnu tvrtku pod izlikom spašavanja radnih mjesta. Očito se Todorić boji uhićenja, a očito je i da su se gospoda odvjetnici počeli bojati toga.

Treća je faza da je Todorić proizvod situacije koja se u Hrvatskoj nikad nije smjela dogoditi, ali koju sad moramo rješavati. Institucije trebaju odraditi svoje do kraja. Preveliko je klupko, svi su uključeni i treba se vidjeti što je čija politička odgovornost u ovom zadnjem koraku spašavanja”, rekla je Mrak Taritaš.

Kad je u pitanju osnivanje Povjerenstva za Agrokor, Mrak Taritaš istaknula je da DORH treba raditi posao zajedno s onima koji su angažirani u slučaju. Ipak, prema istražnim povjerenstvima nema pretjerano pozitivan stav.

“Oni nikad ne urode plodom na način na koji smo htjeli. Preduog traju i na kraju se sve razvodni. Ja sam sad apsolutno sigurna da treba istražno povjerenstvo i da ne bi trebao u Saboru sjediti nitko tko je protiv toga. Treba se fokusirati na rješavanje ove situacije”, rekla je Mrak Taritaš.

“Gospodine Todoriću, gdje ste dosad bili? Zašto niste rekli da je krivo to što rade Plenković i Dalić? Gdje je on bio u tom periodu? Sjedio je i mislio da će proći ispod radara, da mu se neće dogoditi ništa, kao i svih ovih godina. On je došao u situaciju kad je shvatio da će rezultati revizije pokazati brljanja, da ne kažem neku grublju riječ, i sad se odlučio javiti”, rekla je Mrak Taritaš.

Dotaknula se i ministra financija, Zdravka Marića. “Bilo je naivno vjerovanje da Marić neke stvari nije znao. Ne možete raditi u jednoj kompaniji, a da neke stvari ne znate. Kao ministar financija neke stvari morate znati i nas ni u jednom trenutku Plenković nije uvjerio u to da Marić neke stvari nije znao”, kazala je Mrak Taritaš.