Andrija Mikulić izabran za predsjednika zagrebačke Gradske skupštine

Foto: Andrej Rašljanin

Konstituirana je Gradska skupština Grada Zagreba. Za predsjednika je izabran Andrija Mikulić.

Kako doznajemo, neposredno prije početka sjednice potpisan je sporazum o suradnji između Bandića, HDZ-a i stranke Brune Esih. Oni čine većinu od 26 zastupnika. Potvrđeno je da umjesto Branka Lustiga u Skupštinu ulazi Vjekoslav Jeleč.

Na sjednici je za predsjednicu Mandatnog povjerenstva izabrana Vesna Nađ (SDP), a za članove su izabrani Sandra Švaljek (nezavisna lista), Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti), Nenad Matić (Zelena lista) i Mislav Herman (HDZ).

Na dnevnom redu prve sjednice zagrebačke Gradske skupštine su četiri točke. Uz izbor mandatnog povjerenstva, na dnevnom redu su i izvješće Mandatnog povjerenstva i verifikacija mandata članova Gradske skupštine, odnosno utvrđivanje člana Gradske skupštine koji će predsjedavati sjednicom do izbora predsjednika i svečana prisega članova Gradske skupštine. Također, izbor Odbora za izbor i imenovanja te izbor predsjednika i potpredsjednika Gradske skupštine.

Sjednica je prvotno zakazana za 10 sati, no odgođena je za 13 sati. Kako neslužbeno doznajemo, zastupnik Bandićeve stranke Branko Lustig danas se nije pojavio na sjednici jer nije pristao dati svoj potpis za promjenu imena Trga maršala Tita.

Za oporbene zastupnike današnje pregovaranje Milana Bandića i Brune Esih još je jedan dokaz političke trgovine.

Nezavisna zastupnica u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Sandra Švaljek izjavila je da je neozbiljno u 10 sati pozvati zastupnike na konstituirajuću sjednicu, a da se nije postigao dogovor. Kao što znamo, imali su određeno vrijeme od zadnjeg pokušaja konstituiranja Gradske skupštine do danas. Očito stvari nisu dogovorene. Pretpostavljam da se radi o daljnjoj političkoj trgovini, daljnjim ucjenama, ne znam o čemu se razgovara, ali bojim da se da to nije u interesu građana Zagreba, rekla je Švaljek.

Mislim da su građani Zagreba zaslužili znati jasan stav. Ako ne možemo konstituirati Skupštinu, onda moramo ići na izbore. Ako možemo formirati, hajdemo ju formirati, ali imati činjenicu da će ovako biti stalno, poručila je predsjednica GLAS-a Anka Mrak-Taritaš.

Za Mateja Mišića ova je situacija dokaz neuspješne političke trgovine. Brinemo se za budućnost grada Zagreba jer ova koalicija ne može donijeti ništa dobro, rekao je.

Gradski zastupnik Tomislav Tomašević iz platforme “Zagreb je naš” vjeruje da postoje neki novi uvjeti koji su u međuvremenu postavljeni. Upozoravali smo da ovakvi ustupci ekstremnoj desnici u Skupštini Grada Zagreba samo hrane tu ekstremnu desnicu i na tome neće stati i, evo, to se upravo danas događa, izjavio je.