Andreja Marić u Saboru o problemima vezanim za pripravnike u zdravstvu

Prim.dr.sc. Andreja Marić/Izvor: Facebook

Zastupnica u Hrvatskom saboru (SDP) Andreja Marić u hrvatskom je saboru naglasila neke od velikih problema vezanih uz pripravnike u zdravstvu.

Evo što je kazala:

Naša država je putem Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisala da pojedine struke u zdravstvu (npr.fizioterapeuti, radni terapeuti, farmaceutski tehničari, primalje, dentalni tehničari, prvostupnici radiološke tehnologije, itd.) moraju nakon redovnog školovanja obaviti pripravnički staž u trajanju 12 mjeseci.
Pripravnički staž moraju obaviti kako bi dobili licencu za rad i mogli pristupiti tržištu rada. No država im ga ne omogućuje u potrebnoj mjeri. Neki čekaju na staž po nekoliko godina. Dosta im je i mnogi će otići ili su već otišli iz Hrvatske.

Na staž čeka, prema procjeni, oko 2500-3000 ljudi, a jedva je osigurano 900 pripravničkih mjesta 2022. godine (preko Zavoda za zapošljavanje- HZZ, 4 pozicije financiranja), natječaj su krenuli tek pred ljeto. Ove godine preko Zavoda prvotno je predviđeno svega 605 mjesta! Sramota!
Osim toga, tijekom raspisanog staža pripravnici moraju biti na HZZ najmanje jedan dan (a za javljanje na natječaje kod privatnika 6 mjeseci). Pritom mnogi od kandidata za pripravnike (koji u međuvremenu, kako bi preživjeli, rade različite poslove van struke) daju otkaz na dotadašnjem poslu, no mnogi ipak ne dobiju staž, kazala je Marić.

Budući da je osnovni problem neosiguravanje dovoljno novaca kako bi svi mogli obaviti staž u razumnom roku bar u 2023.godini, uputila sam još pred par mjeseci pisana pitanja i usmeno razgovarala s odgovornima u Ministarstvu zdravstva, Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike te Ministarstvu znanosti i obrazovanja. Na moje traženje u veljači 2022.održali smo tematsku sjednicu saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku. Svi znaju za sve probleme, svi znaju za rješenja koja sam ponudila, uključujući i izmjene starih Zakona i Pravilnika.

Uputila je pitanja za vladajuće:
Što će poduzeti kako bi se napokon riješio navedeni problem pripravništva u zdravstvu?
Koliko pripravničkih mjesta će Vlada RH osigurati u 2023.godini ? S kojih pozicija financiranja?
Kada će krenuti natječaji? Hoće li se opet sve razvlačiti do ljeta?

Što će poduzeti nakon brojnih prijava kandidata za pripravnike da se u mnogim zdravstvenim ustanovama nisu poštovali kriteriji za dodjeljivanje staža?
Najnovija informacija, koju mi je 17.1.2023.potvrdio ministar Beroš – za 2023.godinu osigurat će 1500 mjesta.
I dalje nedovoljno, ali opet više nego prošle godine.

Apelirala sam i da se ukine zahtjev HZZ-a da prilikom trajanja natječaja za staž treba biti na Zavodu za zapošljavanje, a ako je taj zahtjev vezan uz pozicije financiranja i uvjete povlačenja novaca iz EU fondova (kako navode u HZZ-u), potrebno je naći druge modele financiranja.
Dakle, osnovni problem je neosiguravanje dovoljno novaca kako bi svi mogli obaviti staž u razumnom roku. Sustav je spor i trom.
Uz to, problem je i dužina čekanja na staž. Stoga sam tražila da prije drugog čitanja Zakona prihvate moj prijedlog izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji sam navela u e-savjetovanju, vezano uz postojeći članak 169., kojim bi se Ministarstvo zdravstva i Vlada RH obavezali osigurati početak obavljanja pripravničkog staža najkasnije godinu dana od završetka školovanja.

Neki koraci naprijed su odrađeni, no još uvijek nedovoljno za potpuno rješavanje problematike pripravništva u zdravstvu, kazala je Andreja Marić.