Amnesty: Na Putinov rođendan uhićeno najmanje 270 prosvjednika

Epa

Više od 270 pristaša utamničenoga ruskog oporbenog političara Alekseja Navaljnog uhićeno je u subotu za vrijeme održavanja zabranjenih prosvjeda i samo pet mjeseci prije održavanja predsjedničkih izbora.

Većina prosvjednika, prema podacima nevladine organizacije, uhićena je u Sankt Peterburgu, rodnome mjestu predsjednika Vladimira Putina, koji danas proslavlja 65 rođendan.

U subotu se okupilo puno manje prosvjednika nego tijekom demonstracija u proljeće, kojima su se odazvali deseci tisuća većinom vrlo mladih ljudi.

Unatoč tomu prosvjedi su izravna provokacija za ruskoga predsjednika, čiji se rođendan obično proslavlja uz brojne panegirike.

Okupljanja su održana u 80 gradova – od krajnjeg istoka zemlje do Baltika, no najveća prosvjedna povorka organizirana je u Sankt Peterburgu, drugome po veličini gradu u zemlji. Ondje se u središtu grada okupilo oko 3000 ljudi, koji su skandirali “Sloboda Navaljnome!”, prije nego što su počela njihova uhićenja.

Navaljni, koji vodi kampanju za ruske predsjedničke izbore u ožujku, uhićen je u petak nekoliko sati prije odlaska na prosvjedni skup u Njižnom Novgorodu.

Premda tvrdi da se kandidirao na predsjedničkim izborima 2018., politička budućnost Alekseja Navaljnog još je neizvjesna. Naime, središnje izborno povjerenstvo ga je u lipnju diskvalificiralo iz predsjedničke utrke zbog toga što je na sudu osuđen za pronevjeru državnog novca iz veljače 2017.

Amnesty international je osudio uhićenja “prosvjednika koji su mirno demonstrirali u ruskim gradovima” te pozvala da se “hitno puste iz pritvora”, kao i da se “odmah započne s poštivanjem i zaštitom njihovih prava”.

Hina