Amnesty International: pad broja smrtnih kazni u svijetu

Broj izvršenih smrtnih kazni nastavlja se u svijetu smanjivati, a još dvije države –  Gvineja i Mongolija – pridružile su se zemljama koje su smrtnu kaznu ukinule, piše u godišnjem izvješću Amnesty Internationala objavljenom u četvrtak.

Ukupno su zabilježena 993 smaknuća u 23 zemlje u 2017.  što je pad od četiri posto u odnosu na izvješće za 2016., a za 39 posto u odnosu na 2015., rekordnu godinu u kojoj su izvršena 1634 pogubljenja.

Ta statistika isključuje Kinu, zemlju koja najviše kažnjava smrću ali krije točnu brojku.

Izuzevši Kinu, Iran, Saudijska Arabija, Irak i Pakistan bilježe zajedno 84 posto pogubljenja u svijetu, iako je u Pakistanu prošle godine ustanovljen pad od 31 posto a u Iranu od 11 posto.

U svojem izvješću Amnesty prepoznaje znatan pad izvršenih smrtnih kazni, poglavito u Bjelorusiji gdje su pogubljenja smanjena na pola. Među poboljšanjima ističe se i Egipat padom od 20 posto.

Broj smrtnih presuda, međutim, lagano je porastao u SAD-u, na 41 u 2017. u odnosu na 32 u 2016.  što je bila najniža brojka zabilježena u zemlji od 1973.

Drugu godinu zaredom SAD se ne nalazi na listi pet zemalja koje provode najviše smrtnih kazni, te zauzima osmo mjesto u svjetskom poretku.

Znatno je poboljšanje i u subsaharskoj Africi: Gvineja je postala 20. zemlja u regiji koja je ukinula smrtnu kaznu.

Gambija je potpisala međunarodni ugovor koji je obvezuje da ne provodi pogubljenja i na putu je ukidanja smrtne kazne.

“Napredak zamijećen u subsaharskoj Africi jača nadu u konačno ukidanje okrutnih, neljudskih i ponižavajućih kazni”, kazao je Salil Shetty, glavni tajnik Amnesty Internationala.

Osim Gvineje, i Mongolija je ukinula smrtnu kaznu za sve zločine čime se broj zemalja koje su u potpunosti ukinule tu kaznu popeo na 106.

Međutim, broj zemalja koje smrtnu kaznu de facto ne provode je 142.

Samo 23 zemlje nastavile su sa smaknućima, što je isti broj kao i 2016. (Hina)