Amerikanci uspješno ispitali sustav za obranu od balističkih projektila

Sjedinjene Države su uspješno ispitale sustav za obranu od balističkih projektila srednjeg dometa, u okolnostima krize sa Sjevernom Korejom koja je u petak ispalila interkontinentalni projektil i tvrdi da sada može gađati američki teritorij, javlja Dnevnik.hr

SAD je u nedjelju iz teretnog zrakoplova C17 iznad Tihog oceana ispalio projektil srednjeg dometa koji je presreo sustav THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) postavljen u Aljasci, priopćila je agencija za obranu od projektila (MDA).

Ispitivanje se događa nekoliko dana nakon sjevernokorejskog ispitivanja interkontinentalnog projektila (ICBM) koje je ovaj put, kako je istaknulo njihovo ministarstvo vanjskih poslova preko službene novinske agencije KCNA-e, imalo zadaću da “pošalje oštro upozorenje SAD-u koji prijeti sankcijama i čini pritisak na Pjongjang”.

Južna Koreja je nakon sjevernokorejskog testa najavila da će ubrzati postavljanje THAAD-a na svom teritoriju, čemu se odlučno protive Sjeverna Koreja i Kina, tvrdeći da će to destabilizirati regiju. THAAD nije zamišljen za presretanje interkontinentalnih balističkih projektila. Američka vojska za tu svrhu ima drugi sustav, GMD (Ground-based Midcourse Defense) postavljen na Aljasci i u Kaliforniji.