Američko veleposlanstvo još 2017. javilo MORH-u da Izrael nema odobrenje?

Izjave nakon sastanka Izraelskog izaslanstva s predstavnicama Ministarstva obrane

Portal Index.hr objavio je -email koji je 6. prosinca 2017. godine stigao u Ministarstvo obrane.

U e-mailu koji je objavio Index iz američkog veleposlanstva upozorava Hrvatsku da Izrael nema odobrenje za prodaju nadograđenih aviona F-16 Hrvatskoj, kao i da je moguće da tu dozvolu nikada neće ni dobiti.

“Pozdrav Petre,

Želio sam proslijediti najnovije informacije iz Pentagona vezane uz predloženi TPT (Third Party Transfer, prijenos trećoj strani, op.a.) izraelskih borbenih aviona: Predlažemo da hrvatsko Ministarstvo obrane zatraži dokaz da je Izrael dobio dozvolu Lockheed-Martina za kupnju i naknadnu prodaju kompleta za nadogradnju pojedinih zrakoplova. Temeljeno na diskusijama između Pentagona i Lockheed-Martina, čini se da ta dozvola nije dana i moguće je da uopće ne bude dana. Bez odobrenja Lockheed-Martina za prodaju, Hrvatska bi mogla kupiti avione kojima nikad neće biti omogućeni dodatni sati leta. Bit će nam drago prenijeti bilo kakve poruke ili uspostaviti drugu komunikaciju na ovu temu”, stoji u mailu koji je iz američkog veleposlanstva u Hrvatskoj krajem 2017. godine dobio Petar Mihatov, pomoćnik ministra obrane Damira Krstičevića zadužen za obrambenu politiku, a objavio ga Index.

Iz MORH-a u službenom odgovoru za Index nisu demantirali sadržaj maila, navodi portal.

“Ministarstvo obrane arhivira službene akte i ta je dokumentacija jedino relevantna. Na službenim sastancima i u službenim aktima strateški partneri su izražavali potporu projektu i modernizaciji Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Hrvatske vojske u cjelini. Hrvatska je zbog odgovornosti prema projektu provela i dodatne konzultacije i dobila potrebne odgovore. I Grčka i Izrael su imali prethodno odobrenje SAD-a za potencijalnu prodaju aviona F/16 u određenoj konfiguraciji Republici Hrvatskoj, kako bi te države uopće mogle sudjelovati na natječaju koji je raspisala Republika Hrvatska. Država Izrael je imala obvezu ishoditi konačno odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj te je službeno obavijestila Ministarstvo obrane da suprotno preuzetoj odgovornosti ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje. Slijedom navedenog, Vlada Republike Hrvatske poništila je Odluku o nabavi višenamjenskog borbenog aviona”, stoji u odgovoru.

U Indexu navode kako su pokušali doći i do Krstičevićeva pomoćnika Petra Mihatova, no iz ureda pomoćnika ministra ispričali su se važnim sastancima.