Američko izaslanstvo stiglo u Izrael na otvorenje veleposlanstva u Jeruzalemu

Ivanka Trump, njezin suprug Jared Kushner i ministar financija Steven Mnuchin sletjeli su u nedjelju u Izrael kao dio američkog izaslanstva na otvorenju veleposlanstva Sjedinjenih Država u Jeruzalemu u ponedjeljak.

Ivanku, kći američkog predsjednika Donalda Trumpa i ostale uz visoke počasti dočekao je američki veleposlanik u Izraelu David Friedman u zračnoj luci u Tel Avivu, pokazuju videosnimke koje je veleposlanstvo objavilo na Twitteru.

Američko veleposlanstvo u Jeruzalemu otvara se u ponedjeljak, što se poklapa s obilježavanjem 70. obljetnice osnutka Izraela. Taj događaj se zbiva nepunih šest mjeseci nakon odluke predsjednika Trumpa da prizna Jeruzalem izraelskom prijestolnicom i preseli veleposlanstvo iz Tel Aviva u Jeruzalem, što je potaknulo međunarodnu osudu i palestinske prosvjede.

Palestinci koji žele da istočni Jeruzalem bude prijestolnica njihove buduće države planiraju masovne prosvjede u ponedjeljak, a Izrael pak slavi Trumpovu odluku o preseljenju kao slavodobitnu pobjedu.

U nedjelju navečer izraelski ministar vanjskih poslova je održao svečanu dobrodošlicu američkom izaslanstvu.

U izjavi koju je dao u toj prigodi, Mnuchin je rekao da je Trump htio ispuniti “neispunjeno” obećanje prošlih predsjednika o preseljenju veleposlanstva.

Uz SAD, na svečanosti dobrodošlice sudjelovali su izaslanici 32 zemlje. Ipak, samo su četiri članice Europske unije – Austrija, Češka, Madžarska i Rumunjska –  poslale svoje predstavnike. (Hina)