Američki senator: Rat sa Sjevernom Korejom sve bliži

EPA/KCNA / JUSTIN LANE

Mogućnost rata protiv Sjeverne Koreje sve je veća svaki puta kada Pjongjang lansira raketu ili testira nuklearnu bombu, ocijenio je u nedjelju američki utjecajni senator Lindsey Graham.

“Bude li podzemnog nuklearnog testiranja, treba se pripremiti na vrlo ozbiljan odgovor Sjedinjenih Država”, upozorio je Graham na kanalu CBS.

Senator se nadovezao na izjave u subotu savjetnika za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa, generala HR McMastera koji je izjavio da je svakog dana sve veća mogućnost rata sa Sjevernom Korejom. “Ubrzano tražimo rješenje tog problema”, rekao je general McMaster.

Sjeverna Koreja je prošlog tjedna ispalila međukontinentalnu balističku raketu koja je letjela 950 kilometara na visini od 4475 kilometara, što znači da može pogoditi bilo koju točku na američkom teritoriju.

Sjedinjene Države i Japan su odmah pokušali dodatno postrožiti UN-ove sankcije Pjongjangu, na što su se Moskva i Peking oglušili.

Lindsey Graham je rekao da je do pojedinosti o tome razgovarao s Trumpovom administracijom, čija je strategija “spriječiti Sjevernu Koreju da stekne kapacitete dosega Sjedinjenih Država raketom s bojevom glavom”. (Hina)