Američki senator obećao istragu pokušaja udara na Trumpa

Istaknuti republikanski senator u nedjelju je obećao istragu navoda bivšeg obnašatelja dužnosti ravnatelja FBI-a da je zamjenik ministra pravosuđa Rod Rosenstein razgovarao o uklanjanju predsjednika Donalda Trumpa s dužnosti u 2017.

“Postoji tvrdnja tadašnjeg privremenog ravnatelja FBI-ja da je zamjenik ministra pravosuđa zapravo pokušavao izvesti administrativni udar, srušiti predsjednika postupkom koji propisuje 25 ustavni amandman”, rekao je senator Lindsey Graham za emisiju CBS-a “Face The Nation.”

“Zamjenik ministra pravosuđa to niječe. Zato, vama, gledateljima obećavam slijedeće: održat ćemo saslušanje o tome tko govori istinu i što se zapravo dogodilo”, rekao je Graham, glasni Trumpov pobornik.

Bivši obnašatelj dužnosti ravnatelja FBI-ja Andrew McCabe u intervjuu emitiranom u nedjelju kasno navečer rekao je da je Rosenstein bio tako zabrinut odlukom Trumpa da otpusti ravnatelja FBI-ja Jamesa Comeya u svibnju 2017. da je razgovarao o poticanju članova Trumpova kabineta da aktiviraju 25. ustavni amandman i uklone Trumpa.

Taj amandman omogućava potpredsjedniku da preuzme dužnost predsjednika ako on i većina kabineta objave da je predsjednik nesposoban obavljati svoje dužnosti.

“Razmatranje 25. amandmana bilo je … Jednostavno, Rod je postavio to pitanje i razgovarao o tome sa mnom u kontekstu razmišljanja koliko bi članova kabineta moglo to poduprijeti”, rekao je McCabe za emisiju CBS-a “60 Minutes.”

“Zamjenik ministra pravosuđa definitivno je bio vrlo zabrinut zbog predsjednika, njegovih sposobnosti i namjera u tom trenutku”, dodao je.

Također je ponovio optužbe koje su se prvi puta pojavile prošle godine da je Rosenstein sugerirao da bude ozvučen kako bi tajno snimio predsjednika. “Nije se šalio. Bio je smrtno ozbiljan”, rekao je McCabe.

 Rosenstein je zanijekao da je razgovarao o svrgavanju Trumpa ili da je nudio da bude ozvučen.

McCabe je dužnost preuzeo od Comeya no podnio je ostavku u siječnju 2018. Ostao je zaposlenik FBI-ja no dobio je otkaz samo 24 sata prije umirovljenja u ožujku.

Trenutno promovira knjigu o svojim iskustvima “Prijetnja: Kako FBI štiti Ameriku u vrijeme terora i Trumpa”.

U nedjeljnom intervju rekao je i da su povod istraga protiv Trumpa o tome je li američki predsjednik opstruirao istragu o ruskom miješanju u američke predsjednike izbore i je li djelovao u ime ruskih vlasti bile Trumpove vlastite izjave među kojima je i Trumpov zahtjev Comeyu da odustane od istrage protiv Trumpova savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna koji je kasnije priznao krivnju za laganje FBI-ju o svojim kontaktima s Rusima.

McCabe je kazao i da je Trump tjednima javno potkopavao rusku istragu i zatražio je od Rosensteina da uključi spominjanje Rusije u dokument kojim se opravdava otkaz Comeyu a što je Rosenstein odbio učiniti.

“Ako je predsjednik ometao pravdu, najurio ravnatelja FBI-ja kako bi negativno utjecao ili ugasio istragu o malignim ruskim aktivnostima i kako bi time možda podupro svoju kampanju, kao protuobavještajni istražitelj upitali biste se: Zašto bi to američki predsjednik uradio?”, rekao je McCabe.

“Sve te vrste sličnih činjenica nagnaju vas na razmišljanje ima li tu neprimjerenih odnosa, veze između ovog predsjednika i našeg najgoreg neprijatelja, ruskih vlasti?'”

On je rekao i da Trump nije vjerovao vlastitim obavještajnim izvorima o tome je li Sjeverna Koreja sposobna pogoditi SAD svojim balističkim raketama.

Predsjednik je rekao da ne vjeruje da Sjeverna Koreja ima takve sposobnosti jer mu je ruski predsjednik Vladimir Putin to rekao, rekao je McCabe.

“Obavještajni dužnosnici odgovorili su da to nije u skladu s podacima kojima raspolaže američka vlada našto je predsjednik odgovorio: Baš me briga. Vjerujem Putinu”.

(Hina)