Američki Senat odobrio proračun, ali prekasno da se izbjegne zastoj rada vlade

Američki Senat prihvatio je rano u petak dvogodišnji proračun i zakon o privremenom financiranju vlade, no prekasno da spriječi blokadu saveznih institucija koja je nastupila u ponoć, što je udarac Kongresu kojim dominiraju republikanci.

Prekid rada vlade tehnički je nastupio u ponoć i to je već drugi put u ovoj godini u administraciji predsjednika Donalda Trumpa koji je imao malu ulogu u pokušajima stranačkih čelnika ranije ovaj tjedan da prekinu natezanje oko proračuna koje traje mjesecima.

Proračun na dvije godine i zakon o privremenom financiranju vlade izglasan je glasovima 71 senatora naprama 28, a sada još mora ići u Predstavnički dom gdje se već govori da ga Demokrati neće podržati.

Prihvaćanje proračuna u Senatu kasnilo je jer je republikanski senator iz Kentuckyja Rand Paul devet sati govorio protiv pretjerane potrošnje.

Međutim, zastoj rade vlade mogao bi biti kratak. Ako Predstavnički dom brzo reagira praktički neće biti prekida u poslovanju savezne države. Ako u tome ne uspije potrajat će blokada, nakon prve u siječnju koja je trajala tri dana.

U svom maratonskom govoru zbog kojeg su kolege gubili strpljenje senator Rand rekao je da je golemi proračun zapravo “pljačka ministarstva financija”.

Proračun je povećan za 300 milijarda dolara kako bi se udovoljilo zahtjevu povećanja troškova za obranu te javnu potrošnju tijekom dvije godine.

Pentagon dobiva 80 milijarda dolara povećanja za aktualnu proračunsku godinu za temeljne obrambene programe, što je 14 posto povećanja u odnosu na trenutno stanje i nadmašuje Trumpov zahtjev za 26 milijarda dolara. Neobrambeni programi dobili bi oko 60 milijarda dolara više od sadašnje svote. Te brojke bi se blago povećale za proračunsku godinu 2019. koja počinje 1. listopada.

Senatski dogovor sadrži skoro 90 milijarda dolara za pomoć Teksasu, Floridi i Portoriku koje je pogodio uragan. (H)