Američki predsjednik poručio da neće tolerirati visoke cijene nafte

EPA/KEVIN DIETSCH

Američki predsjednik Donald Trump kritizirao je u petak Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) zbog ograničenja opskrbe koje je podiglo cijene nafte, poručivši da se to “neće tolerirati”.

“Čini se da u OPEC-u opet nešto izvode. Nafta je posvuda, rekordne količine, uključujući prepune brodove. Cijene nafte umjetno su jako visoke! To nije dobro i neće se tolerirati!”, poručio je Trump na Twitteru.

Dužnosnici Bijele kuće nisu odmah bili dostupni za komentar o eventualnim potezima koje Trumpov kabinet planira poduzeti u vezi s naftom ili OPEC-om.

Prije predsjednikove poruke na Twitteru cijene nafte bile su u plusu a potom su pale.

OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom dogovorili su ograničenje opskrbe za 1,8 milijuna barela od početka prošle do kraja ove godine kako bi spustili zalihe u razvijenim zemljama na petogodišnji prosjek i poduprli cijene. U međuvremenu su signalizirali i spremnost na uspostavu mehanizama trajnije suradnje.

Danas su se sastali u Džedi kako bi raspravljali o provedbi sporazuma.

Tom je prilikom ministar Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail Mohamed al-Mazrouei opovrgnuo Trumpovu ocjenu o visokim cijenama nafte, istaknuvši da članice OPEC-a i neovisni proizvođači korigiraju tržište u skladu sa svojom ulogom.

“Neću komentirati riječi (američkog) predsjednika ali definitivno postupamo u skladu sa svojom ulogom korektora tržišta a ono – kao što smo kazali – još nije uravnoteženo i mislim da ova grupa mora odraditi svoj posao i mi to i dalje činimo”, istaknuo je Mazrouei.

Članice OPEC-a sastat će se u lipnju u Beču kako bi definirale proizvodnu politiku.

Vodeća izvoznica Saudijska Arabija priželjkuje rast cijena nafte prema 80 ili čak 100 dolara za barel, kazala su sredinom tjedna tri izvora u industriji. (Hina)