Američki misionar Josh Holt stigao kući nakon dvogodišnjeg zatvora u Venezueli

Američki misionar Josh Holt, kojeg je Venezuela optužila za navodno ilegalno posjedovanje oružja od 2016. godine, vratio se kući sa svojom suprugom u subotu nakon što ga je socijalistička vlada neočekivano oslobodila.

Holt je je predstavljen predsjedniku američkoga Odbora za vanjske odnose Bobu Corkeru, koji se u petak sastao s venezuelskim predsjednikom Nicolasom Maduroom, priopćio je Corkerov ured.
Do oslobođenja mormonskoga misionara iz Utaha došlo je unatoč pogoršanju američko-venezuelskih odnosa što je prošli tjedan završilo protjerivanjem diplomata i odbijanjem Washingtona da prizna ponovni izbor predsjednika Venezuele Nicolasa Madura  te nametanjem novih američkih sankcija Caracasu.
Govoreći na konferenciji za novinare u Caracasu, ministar komunikacija Jorge Rodriguez izjavio je kako su Holt i njegova supruga Thamy oslobođeni u sklopu napora Maduroove vlade da održe “diplomatske odnose” s Washingtonom.

Venezuelska vlada u subotu je potvrdila da je nakon dvije godine pritvora oslobodila Josha Holta, Amerikanca optuženog za navodno ilegalno posjedovanje oružja i da je on sa suprugom na putu za Sjedinjene Države.

Predsjednik Nicolas Maduro naredio je oslobađanje što je “potez” koji bi trebao omogućiti dijalog između službenog Caracasa i Washingtona, objasnio je venezuelski ministar komunikacije Jorge Rodriguez.