Američki demokrati pozvali Trumpa da ne propusti priliku za rješavanje sjevernokorejskog pitanja

Foto: Hina

Američki demokratski senatori uputili su u ponedjeljak pismo predsjedniku Donaldu Trumpu u kojemu ga pozivaju da nastavi strogu politiku prema Pjongjangu kako ne bi propustio “povijesnu priliku” i potiču ga da mu ne ublažava sankcije prije nego pristane na potpunu denuklearizaciju, u protivnom će Kongres reagirati.

Ističući da podupiru susret na vrhu i zalažu se za njegov uspjeh, sedam utjecajnih senatora demokratske manjine upozorili su ipak Donalda Trumpa da ne potpisuje ugovor po svaku cijenu i pozvali ga da surađuje s Kongresom prije povijesnog susreta sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom planiranog 12. lipnja u Singapuru.

“Što smo bliže summitu koji bi mogao biti povijesni, bojim se da predsjednik nema pravu strategiju za Sjevernu Koreju i da bi mogao propustiti možda povijesnu priliku, dovodeći u opasnost našu i sigurnost naših saveznika”, rekao je na telefonskoj konferenciji jedan od potpisnika pisma, senator Bob Menendez, najviši demokratski dužnosnik u vanjskopolitičkom odboru Senata.

“Nadamo se da će predsjednik uspjeti u traženju mira. Doista se nadamo da će postići trajan i čvrst dogovor. No predsjednik mora biti spreman napustiti pregovarački stol ako ne bude moguć dobar dogovor i mora biti spreman izdvojiti vrijeme za pripremu dobrog dogovora”, dodao je čelnik demokratskih senatora Chuck Schumer.

Demokratski senatori u svom pismu ističu da će “svaki dogovor kojim bi se prešutno ili izrijekom ublažile sankcije  Sjevernoj Koreji u zamjenu za bilo što što nije ispunjenje njezine obveze uništenja nuklearnog i balističkog arsenala koje će biti podložno provjeri, biti loš dogovor”. Njihov prvi zahtjev je uništenje “svog nuklearnog, kemijskog i biološkog oružja Sjeverne Koreje”.

Demokrati pozivaju Bijelu kuću da “surađuje s Kongresom tijekom čitavog diplomatskog procesa”. No ako Trumpova administracija potpiše nekvalitetan dogovor, republikanski i demokratski zastupnici spremno će djelovati, želi vjerovati Chuck Schumer.

“Predsjednik raspolaže širokim rasponom mogućnosti u vezi sa sankcijama, ali Kongres uvijek može odobriti obvezne sankcije ili donijeti zakone kojima će spriječiti predsjednika da iskoristi svoje ovlasti i ukine ih”, zaključio je. (H)