Američki bombarderi 10 sati letjeli nad Korejskim poluotokom

Dva američka bombardera letjela su deset sati u misiji nad Korejskim poluotokom kao svojevrstan odgovor na najnovije sjevernokorejsko probno lansiranje interkontinentalne balističke rakete. Bombarderima B-1B u misiji su se pridružili borbeni zrakoplovi iz Japana i Južne Koreje, priopćile su američke zrakoplovne snage.

Američki zrakoplovi poletjeli su s otoka Guama u zapadnom Tihom oceanu i doletjeli na Korejski poluotok preletjevši japanski zračni prostor. Posada je tijekom misije uvježbavala presretanje i zauzimanje formacije, javlja HRT.

“Diplomacija ostaje najvažnije sredstvo, no imamo odgovornost prema svojim saveznicima i svojom nacijom pokazati našu nepokolebljivu odlučnost dok se planira scenarij za najgori slučaj”, stoji u priopćenju. “Spremni smo odgovoriti brzom, smrtonosnom i nadmoćnom snagom na mjestu i u vremenu koje odaberemo”, kazao je zapovjednik pacifičkih zrakoplovnih snaga Terrence O’Shaughnessy.

Donald Trump na Twitteru je poručio da je razočaran Kinom i izostankom njezine reakcije na provokacije sjevernokorejskog režima. “Vrlo sam razočaran Kinom. Naši blesavi bivši čelnici dopustili su im da kroz trgovinu uzmu stotine milijardi dolara godišnje, no oni za nas ne rade ništa kad je riječ o Sjevernoj Koreji, samo govore. Nećemo dopustiti da se to nastavi. Kina bi vrlo lako mogla riješiti ovaj problem”, objavio je Trump na Twitteru.