Američka uprava za opće poslove dala zeleno svjetlo za tranziciju vlasti

Američka uprava za opće poslove (GSA), koja mora dati potvrdu za predsjedničku tranziciju, u ponedjeljak je izvijestila izabranog predsjednika Joea Bidena da može formalno početi proces prijenosa ovlasti.

“Ozbiljno shvaćam ovu ulogu i, zbog najnovijih događanja koja uključuju pravne izazove i potvrde izbornih rezultata, šaljem danas ovo pismo kako bih omogućila da Vam sredstva i službe budu dostupne”, napisala je u pismu upućenom Bidenu šefica ove savezne agencije Emily Murphy.

Predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da preporučuje Murphy i njezinom timu “da učini što je potrebno učiniti vezano uz inicijalne protokole te da je rekao i svom timu da tako postupi”.

Zastupnici u Kongresu i pripadnici poslovnog svijeta posljednjih su dana vršili pritisak na ovu malo poznatu saveznu agenciju čije je formalno priznavanje rezultata američkih izbora ključno za prijenos vlasti s Trumpove administracije na Bidenov tim, što se smatra bitnim za nacionalnu sigurnost, odgovor na covid-19 i za druga ključna područja.

GSA je ranije objavila da će  Murphy, koju je na to mjesto 2017. imenovao Donald Trump, utvrditi ili formalno odobriti prijenos vlasti kada bude jasno tko je pobjednik.

“Suprotno medijskim izvješćima i insinuacijama, moja odluka nije donesena iz straha ili favoriziranja”, napisala je Murphy.

Nešto ranije u ponedjeljak ova je savezna agencija priopćila da još nije odobrila tranziciju, ali da će o tome izvijestiti Kongres sljedeći tjedan. Njezino zeleno svjetlo za početak prijenosa ovlasti na tim izabranog predsjednika Joea Bidena zapravo je i potvrda njegove izborne pobjede.