Amber Ruud: Skripal i njegova kći napadnuti vrlo rijetkim nervnim otrovom

EPA/NEIL HALL

Bivši ruski špijun Sergej Skripal i njegova kći Julija napadnuti su “vrlo rijetkim” nervnim otrovom, rekla je britanska ministrica unutarnjih poslova Amber Rudd u četvrtak.

Rudd je rekla za BBC radio da će vlada zadržati “hladnu glavu” i bazirati se na činjenicama, jer postoje brojne špekulacije da su ruski vladini agenti umiješani u napad na Skripala (66) i Juliju (33).

“Kada budemo imali sve dokaze o onome što se dogodilo, mi ćemo – ako to bude moguće – pripisati nekom” to nedjelo, rekla je za radio, uoči govora u parlamentu.

“Moramo biti metodični, zadržati hladnu glavu i bazirati se na činjenicama, ne na glasinama”, dodala je.

Neidentificirani izvor kazao je za radio da je nervni otrov koji je korišten rjeđi od sarina, te da to nije VX.

Britanska policija pokušava i dalje u četvrtak odrediti podrijetlo nervnog otrova korištenog u pokušaju ubojstva Skripala i njegove kćeri, koji su i dalje u kritičnom stanju u bolnici.

Napad je to koji je podgrijao napetosti između Londona i Moskve.

Po sigurnosnim izvorima koje citira tabloid Sun, samo nekoliko laboratorija na svijetu je u stanju proizvesti sarin ili VX, među kojima onaj ruskih tajnih službi u Jasenovu, blizu Moskve, čime se dodatno baca sumnja na Rusiju.

Sergej Skripal i njegova kći pronađeni su u nedjelju, u nesvijesti, na klupi blizu trgovačkog centra u Salisburyju, na jugu Engleske.

Po visokom dužnosniku kojeg citira Times, “čini se da se Skripal neće izvući”, dok se liječnici “nadaju da će se njegova kći uspjeti oporaviti”.

Policajac, jedan od prvih koji je došao na lice mjesta da spasi njih dvoje, također je hospitaliziran. “Govori ali to ne znači da njegovo stanje nije teško”, kazala je Rudd na BBC-iju.

Po Timesu, policija pokušava razjasniti je li Skripalova kći, koja je stigla u Veliku Britaniju iz Moskve prošlog tjedna donoseći “dar prijatelja”, sama na taj način unijela nervni otrov u zemlju.

Druga mogućnost: otrov je pošprican po njima ili unesen u njihovu hranu ili piće.

Dnevnik tvrdi da se istražitelji bave i smrtnim slučajem iz 2012. Skripalove supruge od posljedica raka, kao i iznenadnom smrću njegova brata prije dvije godine i one njegova sina prošle godine u Sankt Peterburgu, zbog bolesti jetre. (Hina)