Aleksandra Kolarić: Bernardić se ne snalazi, čestitka Bujancu je bila pogreška

Izvor: N1

U Pressingu je gostovala nekadašnja disidentica, a sada opet članica SDP-a Aleksandra Kolarić.

Zašto ste se Vi vratili u ovaj kaos u SDP-u?

Ja sam poznata kao ona koja ne odustaje, rekla sam da ću se vratiti i vratila sam se. Predana sam izgradnji modernog SDP-a, to mi je glavni cilj. Ne živim od politike, ja sam mala poduzetnica, živim na tržištu kao i drugi i borim se sa svojom ekipom. Politika mi je neka vrsta strasti i mislim da bih tu mogla doprinijeti.

Mnogi kažu da SDP tone, slažete li se s tom konstatacijom?

Stranka stagnira, ne tone. Oni koji optužuju da tone nisu u pravu, mi smo i prije bili na 23 posto, na toj podrški stranku je ostavio stari predsjednik. Novi predsjednik nije uspio pokrenuti stranku. Bilo je dobrih inicijativa koje je novo vodstvo pokrenulo, ali nema puno vremena. SDP kad se probudi, teško će biti ispod 25 posto, a ni u najlošijoj situaciji SDP neće ići ispod 17-18 posto. Nama dolazi konkurencija s lijeva, kao što je “Zagreb je naš”, a to su mlađi ljudi, oni su drugačiji od stranadrnih političara, pokazali su da misle drugačije, uzeli su četiri ili pet mandata u Zagrebačkoj skupštini. Dobili smo konkurenciju i na centru, to je stranka Pametno. Ključni kamen temeljac za SDP je njegova progresivnost te da može obuhvatiti sve od ljevice do centra, te da se s takvim strankama gradi partnerski odnos. Tako možemo dignuti SDP.

Pitali ste me je li SDP u kaosu. Rekla  bih da smo na koljenima, i da će trebati puno snage da stranku dignemo na noge.

Nagađa se da ćete se kandidirati za prvu zagrebačku SDP-ovku. Je li to istina?

Ono što ću reći je da sam predana izgradnji SDP-a u Zagrebu, da postne generator razvoja SDP-a na državnoj razini i tome želim pridonijeti. Odluku o evantualnoj kandidaturi treba raspraviti u svakoj mjesnoj zajednici u Zagrebu, s njihovim vodstvima. Pozivam sve članove koji žele promjene da mi se jave na mail ili na Facebook. Ako ću ići u tu kandidaturu,  sve ću raditi u dogovoru s članstvom.

Još je uvijek je rano za kandidaturu, još ne znamo kad su izbori. Da bi izbori bili u siječnju ili veljači, to su neformalne informacije. Postoji jak pritisak ljudi s terena da se izbori održe, stranka je paralizirana na terenu i trebamo izbore što prije. Važno je da se izabere vodstvo i da se stranka pokrene.

Kada ste donijeli tu odluku, jeste li se čuli sa šefom stranke Davorom Bernardićem i to mu objavili?

Čula sam se s njim kada se saznalo da od kandidature odustaje Rajko Ostojić.

I što vam je Bernardić rekao?

Mogu reći da nije bio baš oduševljen. Ne mogu prepričavati razgovore. Mislim da će Davor napraviti što treba i da će se maknuti od zagrebačkih izbora.

U kakvim se odnosima s Davorom Bernardićem?

Ja bih rekla neutralnim odnosima, ja sam Davoru odradila kampanju 2013. kada se natjecao za predsjednika zagrebačke organizacije. Ja nisam proizvod partije, nisam dio ekipe Davora Bernardića jer na taj način nisam izrasla. Ono što njemu treba priznati da je jedini na Predsjedništvu, kada me se izbacivalo iz stranke, digao ruku ruku protiv, a za to je tada trebalo imati petelje.

Ako ćemo mu pridavati zasluge, definitvo je zaslužan za demokratizaciju stranke. Činjenica je da je sada dopušteno kitizirati lidera te da nitko zbog toga nije izbačen. Stranka je do tada bila autoritarna.

Bernardić je za izbore 2013. imao stav jedan član jedna glas za sve funkcije i nadam se da će ostati dosljedan tome.

Kakav je Bernardić kao predsjednik stranke?

1,8 posto rejtinga nažalost sve govori. Teško mu je donositi odluke, suočio se sa strašnim nasljeđem, to je bila destrukcija SDP-a, a to se sada teško riješava. Rekla bih da mu je neodlučnost najveći problem, sporo donosi odluke.

Ne mislite li da Bernardić nije čovjek za tu poziciju?

Sklona sam reći da se ne snalazi na toj funkciji, ali ima legitimitet, ne pravdam ga ali tako je. Njegova čestitka Bujancu je pogreška, to nije to trebao napraviti. A to je izazvalo rekcije da su neki na društvenim mrežama traži njegovu ostavku.

Bernardić se ne snalazi, ali ima legitimitet, a pokazalo se jučer da ima i podršku Predsjedništva. Mislim da još ima i podršku članstva, ali to je nemoguće činjenično utvrditi. Bernardić SDP-u treba isporučiti promjene, zbog tog je izabran.

Da je sada neka konvencija u SDP-i i da morate glasati, biste li glasali za ili protiv Bernardića?

To je hipotetsko pitanje. Znate da PR-ovac na to nikada ne odgovara, kod nas je jedan član jedan glas, tako se ne glasa kod nas.

Možete li mi dati neku ocjenu za njegov rad?

Minus tri.