Aladrović: Stojimo iza nalaza upravnog nadzora

Ministar socijalne politike Josip Aladrović poručio je ponedjeljak kako stoji iza upravnog nadzora Ministarstva koji je utvrdio propust stručnih radnika koji su vodili predmet obitelji preminule dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške, a vezano za suprotne nalaze struke.

Hrvatska komora socijalnih radnika i Hrvatska psihološka komora utvrdile su u zasebnim stručnim nadzorima kako su i socijalne radnice i psihologinje zadužene za tu obitelj radile po standardima, a Ministarstvo je u petak poručilo kako će proučiti njihove nalaze i sve proslijediti Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

“Mi kao Ministarstvo stojimo iza nalaza upravnog nadzora. Nadzor je utvrdio određene pogreške u postupanju i rezultat nadzora je dostavljen Županijskom državnom odvjetništvu, a bit će dostavljeni i rezultati stručnog nadzora. Tko je pogriješio, Komora ili Ministarstvo, ne mogu niti želim komentirati”, rekao je ministar Aladrović predstavljanju Akcijskog plana unaprjeđenja sustava socijalne skrbi.

Dodao je kako je Ministarstvo isti dan poslalo nadzor i sastavilo izvještaj što je, naveo je, pokazatelj efikasnosti rada javne uprave i nije brzopleto donošenje odluke. Kao jedan od razloga zašto je Komori socijalnih radnika trebalo duže naveo je da je socijalna radnica iz predmeta bila covid pozitivna.

Također, rekao je kako smatraju da su nedostaci koje je ipravni nadzor utvrdio bili dovoljni za smjenu ravnatelja Centra za socijalnu skrb, da Ministarstvo ne želi utjecati na stručni nalaz Komore, ali i da ne postoji neko treće tijelo koje bi utvrđivalo daljnje postupke.

“Na koji način pomiriti ta dva nalaza i sukobe, trenutno takva zakonska mogućnost ne postoji”, rekao je i dodao da je ono što mogu – poslati sve nadzore i nalaze Županijskom državnom odvjetništvu i nakon toga vidjeti postoje li elementi nekih drugih vrsta odgovornosti.

Izmjene Obiteljskog zakona nisu u planu za ovu godinu

Što se tiče izmjena Obiteljskog zakona u segmentu izuzimanja djece iz obitelji i lišenja prava na roditeljsku skrb, rekao je kako je to kompleksan zakonski prijedlog koji nije u planu samih zakonodavnih aktivnosti Vlade za ovu godinu, odnosno trenutno nije na listi prioriteta, ali “nisu neskloni tome da u sljedećem periodu razgovaraju i o Obiteljskom zakonu” jer postoji prostor za poboljšanjem.

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić podsjetila je da je Upravni nadzor Ministarstva utvrdio kako djevojčica nije trebala biti vraćena u biološku obitelj uzimajući u obzir da je dijete u vrlo ranoj dobi otišlo kod udomitelja i u udomiteljskoj obitelji bilo smješteno više od godinu i pol.

“To su sve faktori koji su jako bitni za povratak djeteta u primarnu obitelj. Također, određeni rizici kod roditelja su i dalje postojali. Iako su postajala poboljšanja što se tiče roditelja, i dalje su postojali rizici”, ustvrdila je.

Upitana tko je donio konačnu odluku da se dijete vrati u biološku obitelj te ako su postojali rizici kod roditelja, zašto je kod njih ostalo drugo dvoje djece, Barilić je odgovorila da Ministarstvo i Komora imaju određene nadležnosti, a što se tiče pojedinačne odgovornosti – ŽDO će procjenjivati postoji li elemenata za pokretanje kaznenog postupka.

Zamoljena da pojasni navode Komore socijalnih radnika da odluka o ostanku djeteta u udomiteljskoj obitelji “ne bi prošla na sudu” jer su se uvjeti u biološkoj obitelji popravili i da je dijete moralo biti vraćeno, ustvrdila je da je prema važećim propisima postojala mogućnost da dijete ostane u udomiteljskoj obitelji.

Na pitanje gdje su sada socijalne radnice koje su radile na tom slučaju, odgovorila je da ih je, prema informacijama koje imaju, v.d. ravnateljica Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški, raspodijelila na druge odjele.