Povezite se

Vijesti

Aladrović: Smanjenja mirovina neće biti, treba bolje urediti rad od kuće

Objavljeno

-

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u četvrtak je kazao da u sklopu izmjena Zakona o radu treba bolje urediti rad od kuće, da je broj zaposlenih sada 18.000 veći nego na početku koronakrize te da na jesen zasigurno neće biti smanjenja mirovina.

”Mi smo već ranije najavili kako ćemo ići u korekcije Zakona o radu, odnosno da ćemo ići korigirati radno zakonodavstvo. Jedan od dijelova o kojima moramo razgovarati s našim socijalnim partnerima – sindikatima i poslodavcima – je upravo rad od kuće, rad na izdvojenom mjestu. Moramo ga bolje urediti, bolje definirati, a vrlo je neizvjesno što nas može u kontekstu rada očekivati na jesen i hoće li će se onaj scenarij iz ožujka i travnja ponoviti”, kazao je Aladrović.

Dodao je i kako su u novonastaloj situaciji sve opcije otvorene, a da sa socijalnim partnerima treba razgovarati i vidjeti na koji način to urediti.

”Najave sindikata su da se ide više prema nacionalnom kolektivnom ugovoru, a mi smatramo da Zakon o radu moramo otvoriti jer ima nekoliko tema o kojima moramo razgovarati, ne samo o radu od kuće, tako da očekujemo zanimljivu raspravu na jesen”, kazao je.

Istaknuo je i da procedura izmjena Zakona o radu može trajati dugo, ali i vrlo kratko – ovisno o volji sindikata, poslodavaca i Vlade za dogovor.

”Ukoliko bude volje za dogovorom i ako početne i završne pozicije budu vrlo bliske, mislim da to možemo vrlo brzo urediti. I to ne samo ovaj dio rada od kuće, nego i dio vezan uz ugovore na određeno i neodređeno vrijeme i dodatan i dopunski rad. Sve su to teme o kojima treba sjesti i razgovarati. Ne kažem da u ovom trenutku imamo apsolutne iste stavove o tome, ali moramo razgovarati i naći što bliže zajedničke stavove”, kazao je Aladrović.

Aladrović: Dosad je bilo zaraženo 199 korisnika i 72 radnika u domovima umirovljenika

Upitan za najave “teške” jeseni i trebaju li građani biti zabrinuti za radna mjesta, plaće i mirovine, Aladrović je kazao kako su, prije svega, mirovine ”sigurne i stabilne”.

”Rekli smo ranije da je to zadnja linija obrane, toga se držimo i siguran sam da smanjenja mirovina ili bilo kakve korekcije neće doći. Što se tiče plaća, trendovi pokazuju da one u posljednja dva, tri mjeseca dobivaju pozitivan trend, dakle rastu. Imali smo trend pada u početku, sada pokazuju rast. Broj zaposlenih u ovom je trenutku veći – oko 18.000, nego na početku koronakrize i mislim da možemo izdržati jesen”, kazao je Aladrović. Dodao je i kako se u kontekstu tržišta rada, uspjelo zaštititi i očuvati radna mjesta, ali i da postoji plan oporavka i predviđena europska i nacionalna sredstva.

Komentirao je i stavljanje Hrvatske na ”crnu listu” drugih europskih država.

”Osobno bih rekao da je to dio iz političkih razloga, a dio razloga zbog toga što, nažalost, broj oboljelih raste već nekoliko dana. Pokazali smo dosad da se možemo nositi s krizom u ekonomskom smislu, siguran sam da ćemo tu lekciju ponoviti u sljedećim mjesecima. Što se tiče turizma, nadam se da će se broj zaraženih početi smanjivati pa da bi sezona mogla potrajati nešto dulje nego što inače traje”, kazao je Aladrović.

Ministar je na sjednici Vlade predstavio rezultate mjera provedenih u suradnji s HZJZ-om i Ministarstvom zdravstva za zaštitu starijeg pučanstva od koronavirusa, prije svega, u domovima umirovljenika i u onima za starije i nemoćne te istaknuo da je za to izrađeno 12 preporuka i odluka.

”Oko 26.000 korisnika je na smještaju u više od 868 domova, a dosad je bilo 199 slučajeva zaraze korisnika i 72 slučaja zaraze radnika. Nažalost, 46 je preminulih korisnika. Ako gledamo drugi val zaraze, od prvog lipnja je osam preminulih korisnika. Ovo su prihvatljivi podaci, ono što ćemo činiti u predstojećem periodu jest razvijanje svijesti kod stare populacije i jačanje kriznog tima unutar Ministarstva”, kazao je Aladrović.

Crna Kronika

Muškarac na zagrebačkoj Savici ubio brata pa sebe

Published

on

Dva mrtva muška tijela policija je u petak poslijepodne pronašla u zagrebačkom naselju Savica, a prema prvim informacijama riječ je o ubojstvu i samoubojstvu.

Zagrebačka policija potvrdila je da su tijela oko 15 sati pronađena u Ulici Vladimira Ruždjaka.

“Sumnja se u nasilnu smrt, najvjerojatnije se radi o ubojstvu i samoubojstvu”, kratko je izvijestila policija ne otkrivajući detalje.

Neslužbeno riječ je o zločinu u obitelji, točnije obračunu dvojice braće u kojem je jedan ubio drugoga pa potom i sebe.

Više podataka o događaju bit će poznato nakon očevida koji vodi zamjenik županijskog državnog odvjetnika u Zagrebu.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Jandroković čestitao vjernicima židovske vjeroispovijesti Roš Hašanu

Published

on

U povodu blagdana Roš Hašane, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković uputio je u petak pripadnicima židovske zajednice u Hrvatskoj čestitku u kojoj je im je poželio da im 5781. godina bude sretna i uspješna te donese zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak.

„U povodu Roš Hašane, svim pripadnicima židovske zajednice u Republici Hrvatskoj upućujem iskrene čestitke uime Hrvatskoga sabora i osobno. Blagdan Roš Hašane, židovske Nove godine, označava početak razdoblja posvećenog molitvi, unutarnjem preispitivanju i kajanju”, stoji u čestitki predsjednika Sabora.

Nova godina, poručuje, daje dodatnu snagu da se krene putem dobra, milosrđa i pravde, u skladu s moralnim i duhovnim vrijednostima.

“Ta unutarnja snaga posebno je važna danas kada smo pozvani na mnoga odricanja radi očuvanja vlastitog zdravlja i sigurnosti, kao i zajednice u kojoj živimo. Vama, ali i cijelom židovskom narodu, želim da 5781. godina bude sretna i uspješna te da vam donese, prije svega zdravlje, osobnu harmoniju, zajedništvo, mir i napredak. Šana Tova!“, stoji u čestitki predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Korona na dva tjedna zatvorila Krateks d.d.

Published

on

Petero djelatnika tvrtke Krateks d.d. iz Krapine pozitivno je na koronavirus, priopćili su u petak iz te tvrtke koja će zbog samoizolacije više od 200 radnika biti zatvorena dva tjedna.

Naime, epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije je nakon provedenih izvida odredila samoizolaciju za više od 200 zaposlenika Konfekcije ženske modne odjeće Krateksa d.d., od ukupno njih 236.

Budući da je 25 ljudi na dugotrajnom bolovanju, a za svega šestero djelatnika koji rade na izdvojenim radnim mjestima nije izrečena mjera samoizolacije, s preostalih nekoliko zaposlenika nije moguće osigurati procese proizvodnje, priopćili su iz Krateksa.

Uprava tvrtke donijela je odluku da se Krateks privremeno zatvara do isteka mjere samoizolacije od 14 dana Tvrtka bi trebala nastaviti s radom 2. listopada.

Kao je za Hinu izjavila direktorica Krateksa, Iva Pezer, prekid rada na dva tjedna neće bitnije utjecati na poslovanje tvrtke budući je ovo inače razdoblje smanjenog obujma rada.

“Nama je ovo razdoblje međusezone i smanjenog obima rada u pogonu. Obavijestili smo sve naše kupce da za dva tjedna odgađamo termine isporuke robe i moram se zahvaliti našim kupcima i partnerima što su pokazali razumijevanje za našu situaciju”, rekla je Pezer i dodala da je tvrtka trebala ići na kolektivni godišnji od početka listopada, samo što je, napomenula je, „godišnji” došao ranije.

Inače, prema riječima direktorice Pezer,  u Krateksu su se poštivale sve epidemiološke mjere, od pregrada između zaposlenih, socijalne distance, dezinficiranja prostora, nošenja maski.

Stanje u Krateksu, kao i cjelokupnu epidemiološku situaciju u Krapinsko-zagorskoj županiju, za Hinu je komentirao župan Željko Kolar ističući da je sve pod kontrolom, ali da bi ovakvi slučajevi vrlo lako mogli rezultirati novim žarištem.

Zbog toga je još jednom pozvao sve građane da se pridržavaju uputa Nacionalnog stožera. Ponovio je kako će, ako dođe do dvoznamenkastog povećanja oboljelih na dnevnoj razini u Krapinsko-zagorskoj županiji, doći do pooštravanja epidemioloških mjera.

 

(Hina)

Ucitavanje vijesti

Najčitanije