Aktivisti Bandića dočekali zvižducima uoči suđenja za aferu Agram

Zagreb, 04.01.2020. - Građanske inicijative i udruge organizirale su na Trgu bana Jelačića prosvjed kojim traže da se Milan Bandić opozove s dužnosti gradonačelnika Zagreba. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

Zvižducima i povicima “Lopove, lopove!” skupina građanskih aktivista dočekala je je u srijedu ujutro zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića ispred Županijskog suda uoči nastavka suđenja za aferu Agram.

Okupljeni aktivisti raznih udruga nosili su transparente s natpisima “Lopove u zatvore”, “Stavi pravu stvar na pravo mjesto – u Remetinec”, “20 godina Bandićevog terora – tražimo pravdu od suda”… 
Gradonačelniku su donijeli i poklon za zatvor: četkicu za zube, ručnik s njegovim imenom, sapun, toaletni papir i mandarine. 

Pasanec: Nemoguće je da Bandić nikada nije kriv 

Aktivistica iz udruge Siget Gordana Pasanec poručila je kako žele da sud donese konačnu i pravednu odluku.
“Nemoguće je da on nije nikad kriv. Sramotno je da se mijenjaju iskazi i da se optužnice stalno nadopunjuju radi nečijeg interesa”, rekla je, dodavši kako će građani danas pokazati da im je dosta mita i korupcije.

Smatraju da je sutkinja koja će predsjedati kvalitetna i da će donijeti pravu odluku. Najavili su i ulazak u sudnicu, ali Pasanec ipak napominje da neće svi aktivisti moći ući jer je broj mjesta ograničen.

Bandiću i suradnicima zakazana je rasprava na Županijskom sudu u Zagrebu za zlouporabu položaja i ovlasti u takozvanoj aferi Agram. 

Bandić se mora očitovati o dijelu optužnice o zbrinjavanju otpada

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika i poslovnih partnera gradskih tvrtki Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice sud je potvrdio u ožujku 2018., a tri su točke tužiteljstvu vraćene na doradu.

Krajem ožujka Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Krajem listopada sud je potvrdio dio optužnice protiv Bandića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza koja se odnosi na zbrinjavanje otpada, a danas se zagrebački gradonačelnik o tome mora očitovati.