Ako se rast broja novozaraženih nastavi, još 3 regije na njemačkoj crvenoj listi?

Kavo je sada stanje stvari samo je pitanje trenutka kad će Njemačka još neke hrvatske županije staviti na crvenu listu.

“Pitanje je samo kad će se to dogoditi ako se nastavi ovaj trend koji za Hrvatsku nije dobar. Krizni centar je prije dva dana stavio Zadarsku županiju na crvenu listu, a jučer je iz Ministarstva vanjskih poslova poslano upozorenje za još tri županije u Hrvatskoj – Zagrebačku, Brodsko-posavsku i Dubrovačko-neretvansku. Ako ne bude značajnijeg pada brojeva, i te će se regije naći na listi”, rekao je Srećko Matić za N1 te dodao:

“Riječ je o županijama u kojima se nalazi znatniji broj njemačkih turista i njemačka vlada želi učiniti sve da se njihovi građani zaštite. To će otežati poslovne odnose, posjete obitelji i slično, no kriteriji Njemačke kojih se drže od 6. mjeseca idu na regionalno diferenciranje. Kod toga vrijedi formula – više od 50 zaraženih na 100.000 stanovnika u tjedan dana, ide se na crvenu listu.”

Matić ističe da Njemačka donosi mjere i upute ovisno o stanju u pokrajinama, a neke su uvele i kazne za nenošenje maski na mjestima gdje je to obavezno:

“Nijemci se bune jer ni oni nekad ne mogu shvatiti zašto pravilo ne vrijedi za sve pokrajine. Primjer maski – uveli su kažnjavanje ljudi koji ne koriste maske gdje je to propisano, npr. u javnom prijevozu ili vlakovima. Kazne se kreću od 40 do 250 eura, ovisno o pokrajini. Svaka pokrajina može donijeti svoja pravila.”

I u Njemačkoj posljednjih tjedana broj zaraženih raste.

Dražen Prša/Nacionalno/N1.