Ako se plaće u Uljaniku ne isplate sindikati za srijedu najavljuju štrajk

Photo: Facebook/Uljanik za "BOLJE SUTRA"

Sastanak Uprave pulskog Uljanika s predstavnicima strateškog partnera, sindikata, te lokalne vlasti i saborskih zastupnika iz Istre, završen je bez rezultata, izvjesno je da danas neće biti isplaćene plaće radnicima brodogradilišta Uljanik, a ukoliko je ne bude ni sutra, sindikalci za srijedu najavljuju štrajk.

Na sastanku su bili predsjednik Uprave pulskog Uljanika Gianni Rosanda, predstavnik Kermas energije Danka Končara, strateškog partnera Uljanika, Željan Horvat, svi saborski zastupnici iz Istre, istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić i predstavnici triju najveća sindikata u Uljaniku.

Rajko Kutlača iz Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije izjavio je nakon sastanka kako nažalost danas još nema rješenja za isplatu plaća za četiri i pol tisuće zaposlenika Uljanika.

„Počeo je proces mirenja, koji traje pet dana i sutra završava. U ime svih sindikata pozivam hrvatsku Vladu da čim prije iznađe rješenje i spasi Uljanik i hrvatsku brodogradnju“, dodao je Kutlača.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić rekao je kako drži da je interes Republike Hrvatske očuvati brodograđevnu djelatnost.

„Danas je situacija u jednom prijelom trenutku, ali vjerujem da će angažman premijera i resornih ministarstava uroditi plodom, kako bi se iznašlo kratkoročno rješenje, isplatila plaća i dobavljači kako bi se mogao nastaviti proces dovršetka ugovorenih brodova.“, kazao je Miletić.

Proces mirenja u brodogradilištu Uljanik pokrenut je zbog neisplate plaće, a koja je prema Kolektivnom ugovoru trebala biti isplaćena do 15. u mjesecu. U ime Gospodarsko socijalnog vijeća provodi ga miritelj Božidar Kokić koji je u istoj ulozi u pulskom brodogradilištu bio i u siječnju.

Ako sutra, kada završava proces mirenja, ne budu isplaćene plaće za srpanj, u srijedu ujutro u 7 sati kreće opći štrajk u pulskom Uljaniku, najavili su sindikati.

U brodogradilištu Uljaniku djeluju tri sindikata – Jadranski sindikat, Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije i Sindikat metalaca.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković izjavio je jučer u Barbanu vezano za tešku financijsku situaciju u Uljaniku, u kojemu radnicima nisu isplaćene plaće za srpanj, kako Vlada kontinuirano vodi dijalog s upravom kompanije.

“Uljanik je privatna kompanija i uključeni smo u sve ono što se odnosi na plan restrukturiranja, na komunikaciju s Europskom komisijom. Vlada je u siječnju dala jamstvo od 96 milijuna eura a upravo su ta sredstva omogućila funkcioniranje Uljanika od Nove godine do danas”, istaknuo je Plenković. Dodao je kako je ključno da se pronađe kvalitetan dogovor sa strateškim partnerom.

Po njegovim riječima, u ovom trenutku su ministarstva gospodarstva i financija intenzivno uključeni u taj dijalog i vidjet će se hoće li biti moguće dati određena financijska sredstva preko Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) kako bi se omogućio dovršetak narudžbi i daljnje funkcioniranje Uljanika kao brodogradilišta, te svih kompanija u njegovu sastavu.

U vlasničkoj strukturi Uljanika oko 47 posto dionica imaju radnici i mali dioničari, 9,93 posto dionica u vlasništvu je Croatia osiguranja, 7,7 posto CERP-a (HZMO) itd.