Akcija “Plitvice” – početak pobjedonosne borbe za slobodu i neovisnost

FaH

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović u subotu je na Plitvicama, na mjestu pogibije hrvatskog policajca Josipa Jovića u akciji oslobađanja prije 27 godina okupiranog dijela teritorija Republike Hrvatske od snaga velikosrpske agresije, istaknula da je plitvička pobjeda bila početak naše pobjedonosne borbe za slobodu i neovisnost.

Na komemorativnom skupu zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske na spomenik Josipu Joviću položili su predsjednica Grabar- Kitarović, potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika Sabora Milijan Brkić, ministar unutarnjih poslova i izaslanik predsjednika Vlade Davor Božinović, te ministar branitelja Tomo Medved, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Mirko Šundov i glavni ravnatelj policije Nikola Milina. Vijence su položili i svijeće zapalili i izaslanstva udruga osloboditeljskih ratnih postrojbi te udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Izrazivši ponos što ovom komemoracijom obnavljamo uspomenu na taj veliki dan koji hrvatski narod čuva u sjećanju kao „Krvavi Uskrs“, predsjednica Grabar-Kitarović je rekla da se „komemorirajući Josipovu pogibiju na osobit način sjećamo svih žrtava i svih njihovih obitelji, jer i njima dugujemo osobitu zahvalnost, kao i obiteljima nestalih, koje zaslužuju željeni spokoj“.

Predsjednica je plitvičku pobjedu nazvala početkom naše pobjedonosne borbe za slobodu i neovisnost, pod odlučnim vodstvom i prema viziji prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, te je poželjela neka nam vječno živi naša voljena Republika Hrvatska.

Naša jedina i trajna zadaća je stvaranje uvijek bolje Hrvatske, rekla je predsjednica i pozvala da se upitamo kako i koliko mi danas svjedočimo svoju ljubav i brigu za Hrvatsku, čime branimo njenu slobodu, ponos i čast, koje moramo naći u vrlo konkretnim sadržajima – gospodarskom napretku, socijalnoj pravednosti, političkoj kulturi i moralnim vrlinama, rekla je Grabar Kitarović i pozvala sve da se u povodu Uskrsa upitamo o smislu života koji opravdava sve napore da bi naša Hrvatska bila prostor života, nade, svjetla i dobra.

U ime Vlade RH ministar unutarnjih poslova Davor Božinović također se prisjetio akcije i zahvalio umirovljenim i aktivnim policajcima i svim hrvatskim braniteljima na njihovom doprinosu domovini, te je u ime premijera Andreja Plenkovića rekao da je prerano ugašen život Josipa Jovića postao trajni zalog višeg cilja i trajni simbol svih žrtava Domovinskog rata.

Taj osjećaj poštovanja prema Josipu Joviću i njegovim suborcima treba prenositi na nove naraštaje, kao i sjećanje na doprinos specijalne policije, tada i u akcijama koje su uslijedile. U njima su pokazali jedinstvo i odlučnost, izvrsnost, koju dokazuju sustavno i danas, kao i drugi rodovi hrvatske policije, rekao je Božinović i najavio bolje uvjete rada i plaće za današnju policiju, sukladno težini njihovog posla.

FaH

Svjesni naše ključne uloge za sigurnost Hrvatske, u obuci sudjelujemo s najboljim svjetskim policijama i službama, a zbog prirode današnjih prijetnji, snažimo međunarodne veze. Pri ostvarenju zadanih ciljeva okrenuti smo budućnosti s ciljem razvijanja moderne proaktivne policije za 21 stoljeće, koja će znati odgovoriti svim ugrozama, nelegalnim migracijama, kibernetičkom i organiziranom kriminalu ili terorizmu, rekao je Božinović i najavio da će ove godine prvi put policija u sustav primiti čak 600 novih i mladih policajki i policajaca.

U ime sudionika akcije “Plitvice” iz Udruge ratnih pripadnika antiterorističke jedinice Lučko 90, Vlado Marić podsjetio je na akciju koja se održala na današnji dan 1991. godine te opisao i politička zbivanja koja su akciji prethodila.

“Gospodo, kod ovog spomen-obilježja pred vama stoji generacija ratnih veterana iz 1990..te i početka 1991. godine, prvih čuvara hrvatskih vrednota. Također stoje i danas aktivni pripadnici ATJ Lučko što je posebnost, jer oni nastavljaju u miru kontinuitet i čuvaju tradiciju ratnih pripadnika ATJ Lučko. Nadam se da nova generacija neće svjedočiti raznim nepravdama, nelogičnostima, lažnim prorocima i svemu onome što su generacije prije morale prolaziti. Ulažimo u njih i čuvajmo taj potencijal svi zajedno, jer svaka nebriga može uzdrmati temelje krvlju stvorene Republike Hrvatske”, rekao je Marić te dodao da je njihov glas uvijek glas istine, pravde, razuma i da će tako zauvijek i ostati.

Akcija na Plitvicama 31. ožujka 1991. bila je odgovor hrvatske policije na zauzimanje Nacionalnog parka Plitvice i blokiranje državne ceste D1 koja je spajala sjever i jug zemlje. Snage Ministarstva unutarnjih poslova RH krenule su tog dana u ranim jutarnjim satima glavnom prometnicom prema hotelu Jezero gdje su njihova vozila iz zasjede napali pobunjeni Srbi. Pritom je poginuo 22-godišnji Josip Jović, pripadnik Jedinice za posebne namjene MUP-a RH Rakitje, a devet je policajaca ranjeno. Sukob je trajao nekoliko sati, a pobunjenici su bili prisiljeni na povlačenje.