Ahmetović (SDP): Nećemo odustati od borbe za pravo žena na izbor

Saborska zastupnica Mirela Ahmetović u ime Kluba zastupnika SDP-a poručila je u srijedu, u svjetlu vijesti iz Amerike, da neće odustati od borbe za pravo žene na izbor te poručila kako o tome neće odlučivati ni Katolička crkva niti klerikalne stranke.

„O našim tijelima neće odlučivati ni Katolička crkva, duhovni mentor konzervativnim kontrarevolucionarima, niti klerikalne stranke i predstavnici, od kojih neki sjede i u ovom visokom domu, niti nesposobni ministar ili besprizorni ravnatelj bolnice. Na svaki takav pokušaj odgovorit ćemo žestoko i bez kompromisa. Religijski fanatici i fundamentalisti koji se drznu taknuti u naše ljudsko pravo neće se dobro provesti, bolje im je da odmah odustanu, tako im Bog pomogao”, rekla je Ahmetoviću u slobodnom govoru.

Nekad su vještice lažno optuživane za ubijanje djece

Spomenula je pritom Maricu Vugrinec Sajković, posljednju vješticu koja je spaljena u Zagrebu 1751. godine, te nekadašnje vještice koje su lažno optuživane za ubijanje djece, ustvrdivši kako nije daleko analogija kojom će se i žene koje ne odustaju od svog prava na izbor možda početi etiketirati kao vještice.

„U ime SDP-a i u svoje osobno ime imam poruku za prvake novog šovinističkog pokreta protiv žena: i ja sam takva vještica! I ja mislim da žena ima pravo na izbor. I ja sam ta, u vašim šovinističkim očima, bludnica i razvratnica koja ne da svoje pravo na izbor. I sve sam što vi, dežurni moralizatori, govorite da jesam”, kaže Ahmetović.

Spremne smo stati ispred svakoga i boriti se za ono što nam pripada, nemojte misliti da ćemo se umoriti u borbi za naša prava, ustvrdila je zastupnica i poslala poruku svim ženama da nisu same.

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto prigovorila je što Vlada mjesecima ne odgovara na zastupnička pitanja, konkretno na njezina o prihodima odvjetničkog ureda od države ili državnih tvrtki predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića prije njegova imenovanja, te o troškovima arbitraže s MOL-om u Ženevi.

Njemačka vlada odgovara na zastupnička pitanja u nekoliko dana

Povukla je pritom paralelu s Njemačkom gdje je u Bundestagu na zastupničko pitanje o odvjetničkim troškovima vezanim za sudske sporove pri nabavci maski njemačka vlada odgovorila u nekoliko dana.

„Ova dva slučaja, te primjer funkcionalnosti pravnog poretka koji sam navela iz Njemačke, jesu odgovor zašto imamo divljačku korupciju, zašto su pošteni i radišni ljudi u Hrvatskoj na rubu siromaštva, to je i odgovor zašto su nam cijene osnovnih životnih namirnica skuplje ili jednako skupe kao u Njemačkoj”, rekla je Vidović Krišto prozvavši premijera Andreja Plenkovića da štiti korupciju, krši Ustav i nanosi štetu hrvatskim građanima.

Marijan Pavliček (Klub zastupnika Hrvatskih suverenista) upozorio je na nedostatak radne snage u turizmu i to ne samo u primorju nego i na kontinentu, konkretno u Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Na raspisane natječaje NP Plitvička jezera javilo se tek oko trećine traženih radnika dok su istovremeno djeca sa završenom turističkom školom, koje je park stipendirao, na Zavodu za zapošljavanje jer je glavni uvjet u natječajima godina dana iskustva.

„Zašto su takvi uvjeti, ovo je žalosno i sramotno, ovo je još jedna priča ih Hrvatske zbog političkog kadroviranja nestručnih i nesposobnih osoba”, kazao je Pavliček.

Zahtjev za dugoročnim mjerama za ublažavanje udara inflacije

Marin Lerotić (Klub zastupnika IDS-a) pozvao je na donošenje dugoročnih mjera za ublažavanje udara inflacije ocijenivši da su dosadašnje bile „vatrogasne”.

Navodeći da prosječna plaća u Hrvatskoj iznosi 7600 kuna, medijalna 6300 kuna, a prosječna mirovina nešto manje od 3000 kuna, upozorio je da ti iznosi nisu dovoljni za dostojanstven život ni u „normalnim“ vremenima, a kamoli sada.

„Vrijeme je da se krene s ozbiljnim radnjama i pripremama za zaštitu standarda građana”, istaknuo je Lerotić predlažući povećanja iznosa za uzdržavane osoba, povećanje neoporezivog studentskog dohotka i dodatno porezno rasterećenje.

Pozvao je i na produljenje mjera koje se tiču energenata, odnosno plina i električne energije, te na dodatnu intervenciju na cijenu goriva.