Agrokor: Što prije imenovati novog povjerenika

HRT

Tko će naslijediti Antu Ramljaka? Hoće li odlazak izvanrednog provjerenika ugroziti proces restrukturiranja Agrokora? Može li nova izvanredna uprava postići nagodbu u zakonskom roku?

Burne događaje izazvane Ramljakovom ostavkom analiziramo U mreži Prvog, u kojoj su gostovali Ljubo Jurčić sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, Mihaela Grubišić Šeba, financijska analitičarka i Drago Munjiza, konzultant, bivši predsjednik Uprave Konzuma.

Spletom okolnosti, potezima i ugovorima koje je sklopio, za javnost je pretegnula njegova negativna percepcija. Budući da se ovdje radi dominantno i o političkom procesu, negativna percepcija šteti politici i on je trebao otići. Tu se radi o ugovorima koje je teško objasniti iznos, s jedne strane i s druge strane povezane osobe. Poslove su dobile firme u kojima je on radio, pa to izgleda bilo je prebacivanje novca na kompanije od kojih je on imao ili će kasnije imati koristi. To je u političkim procesima nedopušteno, kaže Jurčić.

Dodaje da je bilo za očekivati da će se pripremiti promjena koja bi bila politički najmanje šetna i s kojom bi se mogla popraviti politička šteta. Taj proces u Agrokor ne ovisi o izvanrednom povjereniku već očito ovisi najviše o politici, o premijeru Andreju Plenkoviću i zamjenici premijera Martini Dalić, i on će se nastaviti. Samo je pitanje tko će biti na čelu tog procesa umjesto Ante Ramljaka. Začuđujuće je da oni kroz protekla dva-tri tjedna nisu uspjeli naći zamjenu rekao je Jurčić.

Financijska analitičarka nije željela spekulirati o povjereniku već smatra da bi to trebala biti izvanredna uprava, stručni tim. Trebali smo nešto naučiti iz pogreške kada je koncern prerastao upravljačke kapacitet jedne osobe, vlasnika Ivice Todorića. Kada pogledate sve ove uprave, članovi uprava koji su optuženi i daju svoje iskaze, ispada da oni ništa nisu znali, da nisi sudjelovali ni u čemu, pa se pitam zašto su bili u upravi?!

Agrokor je godinama srljao u propast. Od 2012. kada je razina Euribora bila oko 1 posto oni su se zaduživali po 10 posto na međunarodnom financijskom tržištu. Sve osobe članovi uprava koji su potpisivali i ugovarali takve aranžmane su apriori krivi jer je to srljanje u propast.

Bivši predsjednik Uprave Konzuma Drago Munjiza smatra da je bitno da se dobro moderira nagodba i da se ona provede, te da se omogući proces restrukturiranja i da ne bude previše tužbi. Davno je trebalo formirati stalno povjereničko vijeće na koje povjerenik ima utjecaj u smislu izbora i da se konačno utvrde tražbine.

Ističe kako bi nakon ovog iskustva manje trebalo ukazivati na jednu osobu, već bi trebao biti tim od nekoliko ljudi kako bi se međusobno kontrolirali. Mislim da je to bitno da se vrati kredibilitet cijelom postupku.