AGROKOR Počela registracija za ročište na kojem će se glasati o nagodbi

U dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) u Zagrebu započela je registracija vjerovnika Agrokora, koji će na završnom ročištu glasovati o nagodbi.

S obzirom na veliki broj vjerovnika, Trgovački sud u Zagrebu je za registraciju predvidio oko dva sata, a na ročištu za glasovanje o nagodbi moći će sudjelovati samo oni koji su uredno registrirani i prisutni u prostoru ročišta.

Ukupno 3.069 vjerovnika ima otvorene tražbine s kojima mogu glasati na ročištu, od čega 2.785 ima otvorenu tražbinu veću od 1.000 kuna.

Pravo glasa trenutačno imaju vjerovnici s tražbinama vrijednim 25,2 milijarde kuna.

Ukupan iznos osporenih tražbina za koje postoji mogućnost da će im biti odobreno pravo glasa iznosi oko 12,1 milijardu kuna.

Glasanje će se odvijati u dvije faze – prva se odnosi na odobravanje prava glasa vjerovnicima osporenih tražbina, a druga na glasanje vjerovnika o samoj nagodbi.

Zbog velikog broja vjerovnika i tražbina glasanje se neće provoditi dizanjem ruke, nego uz pomoć za tu svrhu kreirane mobilne aplikacije koju je razvila Agrokorova kompanija m-Start “m2voting”.

Za prolazak nagodbe potrebna je suglasnost vjerovnika s potraživanjima vrijednim između 16,76 i 24,60 milijardi kuna.

Ako se ročište ne dovrši danas ili bude odgođeno, Trgovački sud je odredio održavanje ili nastavak ročišta za 5. srpnja ili pak eventualno 6. srpnja.

Postupak glasanja o nagodbi završava u trenutku kada su vjerovnici odnosno njihovi zastupnici potpisali zapisnik o ročištu, a rezultati će biti objavljeni po odluci sutkinje.

Nakon što se održi ročište za glasanje o nagodbi te donese odluka o pravomoćnosti nagodbe, planira se da će proces implementacije nagodbe trajati između tri i četiri mjeseca.

Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, poznatiji kao ‘lex Agrokor’ donesen je 6. travnja prošle godine. Cilj je zakona postići nagodbu među vjerovnicima o budućnosti poslovanja društva tako da može nastaviti poslovati na održiv i stabilan način.