AGROKOR – Petrov: Odstupiti treba i Martina Dalić

Foto: Nacionalno/D.Prša

Predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov ocijenio je na konferenciji za novinare u Zadru da, nakon povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka, treba otići i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, a premijeru je poručio kako je vrijeme da donese odluke i predloži novog povjerenika kako bi se izbjegle nove štete.

“Mislim da je potpuno jasno da je pozicija bivšeg povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka postala neodrživa nakon skandala s plaćama savjetnika. On je šegrt Martine Dalić, a ona nije izbor HDZ-a, nego Andreja Plenkovića. Premijer Plenković je šutnjom samo izazvao paralizu. Odluka se trebala donijeti prije 15 do 20 dana o tome što će se raditi u Agrokoru i tko će zamijeniti gospodina Ramljaka”, rekao je Petrov.

Iako je tema konferencije, na kojoj je bio i saborski zastupnik Mosta Miro Bulj, bila prijedlog odluke o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa Republike Hrvatske, koji je Most nezavisnih lista uputio u saborsku proceduru, veći dio izjava odnosio se na trenutačno stanje vezano uz Agrokor.

Predsjednika Vlade Andreja Plenkovića Petrov je pozvao da, kako je rekao, “napokon izađe iz svoje utvrde i više ne izaziva nestabilnost te donese odluku i da ime novog povjerenika kako ne bismo trpjeli dalje štetu”.

“Martina Dalić i Ante Ramljak su tandem koji je izabrao Andrej Plenković. Po meni, trebaju odstupiti i ona i on. Ovo što se događa posljednjih dana usporedio bih sa serijom ‘Život na sjeveru’. Sjetite se samo tih fantastičnih likova”, dometnuo je predsjednik Mosta.

Poručio je kako je vrijeme da se počnu donositi odluke.

“Martina Dalić je osoba od osobnog povjerenja Andreja Plenkovića, i on je to tako jasno i prikazao. Hrvatska se zadnjih 15 do 20 dana vodi po principu autopilota”, ustvrdio je Petrov odgovarajući na novinarsko pitanje o statusu potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

Ne očekuje da će se procesi u Agrokoru usporiti ili loše odraditi.

“Ne očekujem da će procesi u Agrokoru biti usporeni ili loše odrađeni bez obzira na to tko će ih voditi jer zna se tko upravlja tim procesima. Tu glavnu riječ imaju povjerenici”, zaključio je.

Saborski zastupnik Miro Bulj smatra da je Martina Dalić davno trebala otići jer je, kako je ustvrdio, u sukobu interesa.

Govoreći o prijedlogu odluke o proglašenju isključivoga gospodarskog pojasa Republike Hrvatske, koju je Most nezavisnih lista uputio u saborsku proceduru, Petrov je istaknuo da Hrvatska to može napraviti po UN-ovoj Rezoluciji o pravu mora te podsjetio i na naputak Europske unije članicama da učine isto.

“Sve to radimo zbog budućnosti i novih generacija koje dolaze. Nije bitna samo ekonomska korist, nego i zaštita mora. Ne smijemo biti kratkovidni”, istaknuo je, ocjenjujući kako nije jasno kako je Ministarstvo vanjskih poslova pitanje gospodarskog pojasa proglasilo nebitnim.

“Ne smijemo se toga bojati, moramo štititi ono što je naše”, poručio je Petrov.

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj istaknuo je da je pravo na proglašenje gospodarskog pojasa strateški najvažnija stvar za Hrvatsku.