Agrokor objavio: Savjetnicima isplaćen 321 milijun kuna

FaH

U koncernu Agrokor u prva tri ovogodišnja mjeseca sektori prehrane i poljoprivrede nastavili su pozitivno poslovati, dok je sektor maloprodaje i veleprodaje bilježio gubitak iz operativnog poslovanja, pokazuje najnovije mjesečno izvješće izvanredne uprave Agrokora.

U izvješću se navodi kako se očekuje da će najveći dio posla oko ugovora o nagodbi biti završen do kraja svibnja.

Izvješće izvanredne uprave za razdoblje od 11. travnja do 10. svibnja pokazuje da je sektor maloprodaje i veleprodaje u prva je tri mjeseca ostvario 2,87 milijardi kuna prodajnih prihoda, uz negativnu EBITDA (dobit iz operativnog poslovanja, u koju nije uključena naknada za upravljanje) od 4,2 milijuna kuna.

Najveća tvrtka u sektoru maloprodaja i veleprodaja, Konzum je u prva tri mjeseca ostvario prodajni prihod od 1,96 milijardi kuna i EBITDA-u od 26 milijuna kuna. Tisak je, pak, imao prihod od 400 milijuna kuna, ali i negativnu EBITDA-u od 7,9 milijuna kuna.

Preliminarni podaci Agrokora pokazuju da je sektor prehrane ostvario u istom razdoblju gotovo 1,5 milijardi kuna prodajnih prihoda i EBITDA-u od 136 milijuna kuna. Unatoč neznatnom padu prihoda od prodaje, ostvarena operativna dobit (EBITDA) je viša od planirane, kaže se u izvješću.

Agrokorov sektor poljoprivrede je u prva tri mjeseca ostvario prodajne prihode od 466 milijuna kuna i EBITDA od 35 milijuna kuna. Najveći prihod u tome sektoru ostvarilo je Belje, 281 milijun kuna, uz EBITDA-u od 25,5 milijuna kuna.

U izvješću se navodi i kako su od potpisivanja načelnog sporazuma o nagodbi 10. travnja ove godine, izvanredna uprava i njezini savjetnici nastavili raditi s članovima Privremenog vjerovničkog vijeća i drugim vjerovnicima na razradi konačnog plana nagodbe.

U ovom trenutku završavaju se provjere Entity Priority Modela koji na fer i pravičan način raspoređuje raspoloživu vrijednost grupe Agrokor, zasebno po svakom društvu koje je uključeno u postupak izvanredne uprave, svim vjerovnicima koji su prijavili tražbine, a paralelno se radi i na opsežnom, zahtjevnom pravnom tekstu, ugovoru o nagodbi, koji mora definirati sve detalje dogovora koji vjerovnici postižu kroz nagodbu. Očekuje se da će se intenzitet rada na ovim dokumentima i dalje povećavati kako bi najveći dio posla bi obavljen do kraja svibnja, stoji u izvješću.

Izvanredna uprava je u izvješću objavila i revidirane konsolidirane poslovne rezultate Grupe Agrokor i Agrokor d.d. za 2017. koje, s obzirom na okolnosti u kojima je sustav poslovao u prošloj godini te da se gotovo našao u stečaju, ocjenjuje vrlo dobrima. Pojedinačni izvještaji operativnih kompanija, kako se ističe, bit će objavljeni nakon revizije, tijekom svibnja.

Troškovi izvanredne uprave

Prema podacima iz izvješća, ukupan trošak savjetnika u ožujku je za 1,6 milijuna kuna veći nego u veljači i iznosio je 27,26 milijuna kuna. Najveći dio troškova savjetnika odnosi se na troškove restrukturiranja, koji u ožujku iznose 14,5 milijuna kuna.

Od ulaska izvanredne uprave u Agrokor, odnosno 10. travnja 2017. do kraja ožujka ove godine, ukupni su troškovi Agrokora d.d., što uključuje i naknade povjereniku te plaće i nagrade zaposlenima, potom troškove savjetnika, revizorske i porezne usluge te režijske troškove i sl., iznosili 580,5 milijuna kuna. Od toga se najveći dio, 321,38 milijuna kuna, odnosi na troškove savjetnika u tom razdoblju.