AGROKOR Nobilo će za svjedoka predložiti Zdravka Marića

foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Branitelj Piruške Canjuge Anto Nobilo predložit će da se u istrazi slučaja Agrokor kao svjedoka ispita ministra financija Zdravka Marića, koji je prije ministarske dužnosti u Agrokoru bio jedan od direktora.

Podsjećajući na izjavu u kojoj je Marić nedavno rekao kako je vjerovao u podatke koji su mu predočeni jer jedino tako može funkcionirati veliki sustav, Nobilo je rekao Hini da im je on važan svjedok koji bi trebao objasniti kako su se radila financijska izvješća.

Marić je važan svjedok

“Ako je Zdravko Marić vjerovao službama Agrokora, a ja mu vjerujem da je to tako bilo, onda je on važan svjedok da bi objasnio na koji način su se radila financijska izvješća, tko ih je prezentirao, tko je znao podatke i kome su bili prezentirani“, kazao je Nobilo.

Ako je Marić imao razloga vjerovati u ispravnost tih izvješća, onda je to svakako imala i Piruška Canjuga, koja nije financijski stručnjak, ustvrdio je Nobilo.

Odvjetnik je zaključio da neko povjerenje u financijski odjel Agrokora mora postojati, i da nije svatko mogao, pa bio on i član Uprave, raditi reviziju financijskih izvješća i poslovnih knjiga.

“U tim okolnostima nam je Marić važan jer je rekao da je to u Agrokoru tako funkcioniralo i da je on vjerovao tim bilancama kao ispravnom dokumentu”, kazao je Nobilo.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo je zbog nezakonitog pribavljanja čak milijardu i 142 milijuna kuna pokrenulo istragu protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante Todorića, i 12-oro Agrokorovih menadžera i revizora, koji su u srijedu pušteni da se brane sa slobode nakon što je zagrebački Županijski sud odredio istražni zatvor samo za Ivicu Todorića.

Ukupnoj šteti tužiteljstvo pribraja i nepripadnu korist od dodatnih 320 milijuna kuna pribavljenih za “jednu pravnu osobu” krivotvorenjem isprava i nezakonitim vođenjem poslovnih knjiga.

Nema ispitivanja prvih svjedoka prije ponedjeljka

Iako je odvjetnik Ante Todorića najavio skori povratak njegova branjenika u Hrvatsku to se još nije dogodilo.

Nobilo očekuje da ispitivanja prvih svjedoka u Županijskom državnom odvjetništvu neće početi prije ponedjeljka jer rješenje o istrazi na koje se obrana ima pravo žaliti mora postati pravomoćno. Nobilo kaže da se neće žaliti na rješenje o pokretanju istrage, a nije mu poznato što će učiniti ostali branitelji.

Ako Ivica Todorić ipak dođe u Hrvatsku, bit će priveden kao osumnjičenik na ispitivanje, a njegovi sinovi bit će pozvani redovnim putem da se očituju žele li dati svoju obranu, kao što su i ostali osumnjičenici dali obranu ili su rekli da to ne žele učiniti.

Bez obzira što protiv njih nije određen istražni zatvor, oni se moraju očitovati o onome što im se stavlja na teret, kažje Nobilo.

Hina