AGROKOR Devčić: DORH treba odlučiti o raspisivanju europskog uhidbenog naloga

foto HINA/ Edvard ŠUŠAK

Glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu Krešimir Devčić komentirao je u četvrtak odluku toga suda da se Ivici Todoriću odredi istražni zatvor, rekavši da Državno odvjetništvo (DORH) treba odlučiti o raspisivanju europskog uhidbenog naloga.

Na upit zašto je Županijski sud odlučio pustiti sve osumnjičene, a odrediti istražni zatvor samo za Ivicu Todorića, Devčić je za N1 izjavio da sudac istrage smatra kako u odnosu na prvookrivljenog Ivicu Todorića postoje bitni elementi koji ukazuju na opasnost od utjecaja na svjedoke.

“Radi se o 15-ak svjedoka, a to su bivši djelatnici i članovi Uprave. Sudac istrage nalazi da postoji mogućnost od nedopuštenog utjecaja”, rekao je dodavši kako se radilo o ročištu koje je dugo trajalo – počelo je u srijedu u podne, a završilo objavom oko 20 sati.

Devčić je kazao kako Todorić u svakom slučaju nije dostupan hrvatskim pravosudnim tijelima jer je “notorna činjenica da se u ovom trenutku ne nalazi u Hrvatskoj”.

“DORH nije tražio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega, očito smatrajući da će se Todorić pojaviti na svojoj zagrebačkoj adresi”, dodao je. Čim se odredi istražni zatvor, na Županijskom državnom odvjetništvu je obveza da osigura prisutnost okrivljenika tijekom kaznenog postupka.

Raspisati tjeralicu u nacionalnim okvirima

Upitan hoće li za Todorićem biti raspisana tjeralica, rekao je da bi tjeralica trebala biti raspisana u nacionalnim okvirima, kako bi se okrivljeni u svakom trenutku, ako se zatekne u Hrvatskoj, mogao uhititi i sprovesti u zatvor u Remetincu.

“Tu je i europski uhidbeni nalog, koji se može aktivirati. Županijsko državno odvjetništvo raspisuje europski uhidbeni nalog i na njima je odluka”, dodao je.

Na pitanje je li sud nadležan za raspisivanje tjeralice i europskog uhidbenog naloga, rekao je kakao je zakon u tom pogledu decidiran. “Zakon kaže da tijelo koje vodi postupak ujedno i raspisuje tjeralicu. Čini sve kako bi okrivljenik bio prisutan i kako bi se omogućilo njegovo daljnje procesuiranje i omogućavanje da se vodi postupak protiv njega”, rekao je.

Europski uhidbeni nalog, kaže Devčić, raspisuje se u trenutku kad je doneseno rješenje o određivanju istražnog zatvora, odnosno nacionalna ili eventualno međunarodna tjeralica, a to je već sada.

Što se tiče prava žalbe na odbijanje prijedloga istražnog zatvora za osumnjičenike, tu je rok kratak, DORH ima 24 sata od trenutka kad zaprimi pisani otpravak sa suda. Načelni rok za Ivicu Todorića iznosi tri dana, kaže Devčić.

Hina