Afganistanski talibani u srijedu se sastaju s američkim dužnosnicima

Predstavnici afganistanskih talibana i SAD-a u srijedu će se okupiti na dva dana mirovnih pregovora u Kataru, no na njima neće biti dužnosnika afganistanske vlade, otkrili su istaknuti talibani. 

Talibani su odbacili brojne zahtjeve regionalnih snaga da omoguće i afganistanskim dužnosnicima sudjelovanje na razgovorima, insistirajući da su Sjedinjene Države njihov glavni neprijatelj u 17 godina dugom ratu, a da je Kabul njihov “marionetski” režim. 

Te pobunjenike je 2001. s vlasti zbacila vojna koalicija predvođena Washingtonom, a od tada žele vratiti strogo islamističko zakonodavstvo u državu. Ovaj su tjedan otkazali susret s američkim dužnosnicima u Saudijskoj Arabiji jer je Rijad insistirao da za stol budu dovedeni i predstavnici afganistanske vlade koju podržavaju zapadne države. 

Nadolazeći razgovori bit će četvrti po redu između talibana i posebnog američkog izaslanika Zalmaya Khalilzada.

“Nakon međusobnog savjetovanja susrest ćemo se s američkim dužnosnicima u srijedu u Dohi. Susret će trajati dva dana – srijedu i četvrtak”, otkrio je istaknuti član talibana, pod uvjetom anonimnosti. 

I pakistanski i iranski dužnosnici su naglasili kako pokušavaju nagovoriti talibane da se sastanu s članovima afganistanske vlade. 

Rat u Afganistanu najdulja je američka prekomorska vojna intervencija. Washington je koštala gotovo bilijun dolara i nekoliko desetaka tisuća života. SAD je vojsku u Afganistan poslao nakon terorističkog napada 11. rujna 2001., a u jednom trenutku je tamo bilo više od 100 tisuća vojnika. Većina je povučena 2014., no u državi ih je još oko 14 tisuća.

(Hina)