Afera za aferom: Ministar Čorić je postao prevelik uteg za Vladu Andreja Plenkovića

FaH

Ministar energetike i zaštite okoliša Tomislav Ćorić izigrao je zakone vlastite države i načelo trodiobe vlasti. Ćorić je protiv odluke suda vratio Nellu Slavicu na čelo NP-a Krka, a upravo mu je ovih dana odbijen kao neosnovan zahtjev za izuzeće sutkinje koja je donijela ovu odluku.

Izuzeće sutkinje je zatraženo po tužbi dr.sc. Ljiljane Zmijanović, kojom se preispituje zakonitost Rješenja ministra Tomislava Ćorića glede izbora ravnateljice NP Krka Nelle Slavice.

Svakako skandalozno je to da je ministarstvo kod traženja izuzeća dalo sebi za pravo da komentira i način suđenja, odnosno odluku sutkinje o meritumu (predmetu raspravljanja), te se odlukom Predsjednika Upravnog suda istaklo da u postupku po zahtjevu stranke za izuzećem se ne ispituju sudske odluke, niti se one mogu mijenjati, a svatko tko smatra da mu je nezakonitim aktom suda povrijeđeno neko subjektivno pravo može pravnim lijekom od višeg suda zatražiti pravnu zaštitu, kao i da je upravo taj sud jedino ovlašten ocjenjivati zakonitost i pravilnost osporenih prvostupanjskih odluka, referirajući se na pritužbe ministarstva, a koji komentira suđenje pred Upravnim sudom u Splitu.

Kao mladog stručnjaka 2013. ga angažirao Tomislav Karamarko

Tomislav Ćorić u HDZ je učlanjen tek 2016. godine. Tu informaciju dobili smo iz Ploča- rodnog kraja ministra Ćorića, u kojem ga, kako nam kažu smatraju “podmetnutim” članom.

-Ćorića je u stranci kao mladog stručnjaka 2013. godine angažirao bivši predsjednik te stranke Tomislav Karamarko, govori nam jedan HDZ-ovac koji je želio ostati anoniman.

Karijera Tomislava Ćorića usko je vezana uz Ivana Lovrinovića kojem je bio asistent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Znakovito je i to da je Ćorić na fakultet zaposlen 2003. godine, u vrijeme dok je dekan bio upravo Lovrinović. Čitava karijera i napredovanje ovog ministra vezano je isključivo uz katedru Financije Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, sve do političkog aktiviranja 2016. godine. Iako u svojoj biografiji navodi školovanje u inozemstvu, taj je podatak samo djelomično točan. Naime, Ćorić je kao zaposlenik zagrebačkog fakulteta pohađao “Universtiy of Greenwich” u Londonu u razdoblju od jedne godine, a ustvari je riječ o stručnom usavršavanju, a nikako o sveučilišnom obrazovanju.

Iako nikad nije potvrđeno, neki mediji su Ćorića spominjali kao pripadnika loby-a PPD-a: “Postoje utemeljene indicije da je Tomislav Ćorić već u funkciji moćnog lobyja električne energije, plina i obnovljivih izvora energije koji je formiran oko Prvog plinarskog društva. Taj loby sačinjavaju Milijan Brkić, Ivan Vrdoljak, Pavao Vujnovac, Josip Jurčević, Tomislav Dragičević, Ante Ćurković, Ante Ćurić, Petar Sprčić, Nikola Rukavina, Zoran Miliša, Vuk Hamović, Tomislav Šambić i Robert Golob. O kakvom se moćnom lobyju radi najbolje će ilustrirati financijski podatci sljedećih trgovačkih društava u energetskom sektoru koja djeluju usporedo s HEP-om. Na prvom mjestu je RWE Energia s jednim zaposlenim i prihodom od 725 milijuna kuna, pa RWE Plin bez ijednog zaspolenog i prihodom od 74 milijuna kuna, PPD s 15 zaposlenih i prihodom od 7,7 milijardi kuna, Pro Energy s 20 zaposlenih i prihodom od 633 milijuna kuna, te GEN – I Hrvatska s 9 zaposlenih i prihodom od 1,4 milijarde kuna” pisao je u travnju prošle godine portal Bez cenzure.

Zbog imenovanja bliskog prijatelja Ćorić “rasturio” najjači ogranak HDZ-a u državi

Početkom 2018. ministar Tomislav Ćorić je na mjesto ravnatelja JUNP Plitvička jezera imenovao bliskog prijatelja Tomislava Kovačevića. To je izazvalo bunt ličkih HDZ-ovaca predovđenih Darkom Milinovićem. Nakon medijskog istupa u kojem je zbog imenovanja Kovačevića prozvan ministar Ćorić, raspušten je lički HDZ, najjači ogranak stranke u državi. Sve ovo je rezultiralo prijevremenim izborima za Županijsku skupštinu na kojima HDZ po prvi puta nije imao većinu. Ono što je svakako apsurdno je informacija koja je puštena u javni prostor, a to je da Ćorić svog prijatelja Kovačevića gura u utrku za predsjednika HDZ-a Ličko-senjske županije.