Afera Mason: Pokrenuta istraga protiv čelnika 7Dnevno zbog iznude Nikice Gabrića

Državno odvjetništvo pokrenulo je istragu protiv glavnog urednika 7Dnevno Marka Cigoja, direktorice Marije Dekanić i bivšeg zamjenika glavnog urednika Vuka Radića zbog sumnje da su pokušali iznuditi poduzetnika Nikicu Gabrića u pripremi teksta o masonskoj loži.

Tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitete, objavilo da su tijekom prosinca 2019. i siječnja 2020. Cigoj i Dekanić, “u cilju stjecanja znatne nepripadne materijalne dobiti u iznosu od 200.000 kuna” kontaktirali Gabrića i rekli da “tjednik priprema određeni članak i da će biti objavljeno više članaka na tu temu u više brojeva’.

Od Gabrića tražili novac, a on na nastanke dolazio ozvučen

Dodaju da Gabrić potom u više navrata susreo s prvookrivljenikom i drugookrivljenicom te rekao da bi otkrivanjem identiteta članova masonske lože njima nastupila velika šteta i ugrozio se njihov društveni položaj.

Tužiteljstvo tvrdi da su od Gabrića tražili da plati “sponzorstvo” kako se članci o masonskoj loži ne bi objavili.

No, Gabrić na to nije pristao pa je u tjedniku objavljeno više tekstova o masonskoj loži, koje je u većem dijelu napisao trećeokrivljeni Vuk Radić.

U međuvremenu se obratio policiji pa su Cigoj, Dekanić i Radić zbog pokušaja iznude uhićeni u veljači ove godine nakon čega je u tzv. aferi Mason sa svoje dužnosti morao otići tadašnji glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić za kojega se otkrilo da je također član masonske lože.

Članstvo u masonima nespojivo s dužnosti državnog odvjetnika

Jelenića je na čelu Državnog odvjetništva zamijenila Zlata Hrvoj Šipek koja je od Etičkog povjerenstva DORH-a zatražila mišljenje je li Jelenićevo članstvo u masonima spojivo s obnašanjem neke funkcije u tužiteljstvu.

Etičko povjerenstvo u srijedu je donijelo jednoglasno mišljenje da je članstvo u masonima u suprotnosti s “načelom nepristranosti, dostojanstva i lojalnosti Etičkog kodeksa državnih odvjetnika i zamjenika državnih odvjetnika i nespojivo je s obnašanjem dužnosti državnog odvjetnika ili zamjenika državnog odvjetnika”.

U priopćenju dodaju i da je Hrvoj Šipek od Jelenića, koji je sada zamjenik glavnog državnog odvjetnika, zatražila da joj dostavi dokaz o svom članstvu odnosno prestanku članstva u masonima, nakon čega će odlučiti hoće li protiv njega pokrenuti stegovni postupak.

Jelenić u četvrtak nije bio dostupan za izjave.