Afera Janaf: Kovačević pušten iz Remetinca, na slobodi uskoro i Barišić

Ilustracija

Iz zatvora u Remetincu u utorak je pušten bivši čelnik Janafa Dragan Kovačević, a u nastavku dana na slobodu će izaći i njegov suosumnjičenik Dražen Barišić nakon što je podnio ostavku na dužnost gradonačelnika Velike Gorice.

Grad Velika Gorica odgovorio je Hini da je danas zaprimljena ostavka gradonačelnika Dražena Barišića čiju će dužnost do kraja mandata obnašati zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar koji je na kandidaturi za izbor gradonačelnika bio naveden kao prvi.

Podnošenjem ostavke Barišić je ispunio i posljednji uvjet za izlazak iz istražnog zatvora s obzirom da mu je osim zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke bio određen i zbog opasnosti od ponavljanja nedjela.

Kovačević: Na sudu ću dokazati nevinost

Izlazeći iz Remetinca Kovačević je novinarima kazao da će na sudu dokazati svoju nevinost. “Izdržati ovo nije lako kada znate da niste ništa krivi i spletom okolnosti završite ovdje. Imao sam sve scenarije, ali ne i ovaj. Na sudu ću dokazati nevinosti”, kazao je Kovačević koji je zatvor opisao kao pakao.

U istražnom zatvoru ostaje SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške i saborski zastupnik Vinko Grgić, o čijem će se mogućem izlasku na slobodu odlučivati u srijedu.

Uz njega u Remetincu je i prvoosumnjičeni vlasnik Elektrocentra Petek Krešo Petek kojem je oduzeta sloboda zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja nedjela. Zagrebački županijski sud bi o istražnom zatvoru za Peteka trebao odlučivati u četvrtak.

Osumnjičeni za trgovanje utjecajem, mito, nezakonito pogodovanje i zlouporabe položaja

Uskok sumnja da je bivši direktor Janafa Kovačević primio mito od prvookrivljenog Peteka koji je navodno podmićivao i Barišića te Grgića kako bi raznim malverzacijama osigurali da njegova tvrtka dobije milijunske poslove.

Istragom je obuhvaćeno 14 osoba koje Uskok tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima.

Kovačevića se dodatno proširenom istragom tereti da je zaprimio informaciju kako će biti uhićen te da je vrijeme do uhićenja iskoristio za skrivanje 4,5 milijuna kuna kod Gorana Puklina koji tvrdi da je novac njegov. Nakon što je u istragu uključen Puklin, njegova supruga Mirela Alerić Puklin, zatražila je razrješenje s dužnosti zamjenice zagrebačkog županijskog državnog odvjetnika.