Aeksandar Vučić: Prije kraja prosinca imat ćemo cjepivo u zemlji

(Hina/EPA)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija za kraj ove i cijelu iduću godinu preko sustava Covax osigurala 1,8 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa.

Vučić je na konferenciji za novinare nakon jučerašnjeg rekorda po broju umrlih od posljedica koronavirusa i zaraženih u Srbiji, kazao da će “izgleda to biti najvjerojatnije Pfizer-Biontech cjepivo”.

“Ali pregovaramo s kineskim i ruskim partnerima, sa svima koji bi mogli nabaviti cjepivo… To nije politička odluka, već ona koja se tiče zdravlja ljudi”, rekao je Vučić.

“Već prije kraja prosinca imat ćemo prva cjepiva u zemlji. To je pitanje zdravlja nacije”, dodao je.

Prema njegovim riječima, cjepiva će se najprije nabavljati za pripadnike zdravstvenog i sigurnosnog sektora.

“Pokušat ćemo da do kraja siječnja za njih osiguramo cjepivo, jer su oni najudarniji sektori. Odmah iza njih, za one grupe ljudi s teškim bolestima, koji mogu lakše stradati od covida, pa za naše najstarije građane, a tek onda za osobe srednje i mlađe dobi”, kazao je Vučić.

Dat ćemo sve od sebe da osiguramo što je moguće više cjepiva i da završimo ovu borbu protiv covida, dodao je.

Komentirajući epidemiološke mjere koje će danas predložiti Krizni stožer, Vučić kaže da su oni “slobodni ljudi”, koji će predložiti te mjere, prenosi N1.

“Ali, morat ćemo voditi računa da, s jedne strane, zato sam bio uvijek za policijski sat, jer tada brzo izliječite sve za 14 dana, a ta polurješenja samo štete ekonomiji, a neće donijeti neka rješenja”, kazao je Vučić.

Nacionalno/N1.