Abe želi da Trump na summitu s Kimom uzme u obzir i japanske strahove

Foto: Hina

Japanski premijer Shinzo Abe želi da američki predsjednik Donald Trump ne zaboravi na japanska sigurnosna pitanja dok priprema povijesni summit sa sjevernom Korejom.

Abe je s Trumpom razgovarao već trideset puta otkad je potonji postao predsjednik, što telefonski što uživo, te dužnosnici tvrde da je Washington dobro upoznat sa stajalištem Tokija prema Pjongjangu.

“Japan traži potpuno, provjerljivo i nepovratno uklanjanje oružja za masovno uništenje te balističkih raketa svih dometa, i japanska pozicija nije se još promijenila”, rekao je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova. “Mislimo da SAD naravno razumije japansko stajalište”.

Ipak, u Tokiju postoje strahovi da bi Trump mogao, s obzirom na izbore za Kongres u studenom, pokušati postići dogovor sa Sjevernom Korejom koji bi štitio američke gradove od nuklearnog napada ali ostavio Japan nezaštićen od raketa kraćeg dometa.

Japan se također boji da bi Trump na kraju mogao pristati na smanjivanje broja američkih vojnika u Južnoj Koreji, čime bi Japan postao država na prvoj liniji obrane.

To bi značilo da bi Japan morao u potpunosti, zbog tih novih okolnosti, mijenjati ustav, diplomatsku politiku i politiku nacionalne sigurnosti, rekao je Katsuyuki Kawai, Abeov posebni savjetnik za vanjske poslove. “To bi bila noćna mora i za Japan ali i za SAD,” rekao je. (H)