Abba nakon 35 godina snimila nove pjesme

Švedska pop grupa Abba objavila da je snimila prve nove pjesme od raspada 1983., prenose svjetski mediji.

Četveročlani švedski bend, jedan od najuspješnijih u povijesti popularne glazbe sa stotinama milijuna prodanih ploča diljem svijeta, objavio je na Instagramu da su snimljene dvije nove pjesme za projekt u sklopu ranije planiranih nastupa njihovih avatara.

“Odluka da nastavimo s uzbudljivim projektom koncertnih nastupa naših avatara imala je neočekivanu posljedicu. Svi smo osjetili kako bi nakon 35 godina bilo zabavno ponovo udružiti snage u studiju. I jesmo. I bilo je kao da je vrijeme stalo, kao da smo bili samo na kratkim praznicima”, kaže se u objavi benda.

Jedna od novih pjesma “I Still Have Faith in You” imat će premijeru u posebnoj televizijskoj emisiji u prosincu.

“Možda smo mi jesmo ostarjeli, ali pjesme su nove. I dobar je to osjećaj”, zaključuje se u priopćenju.

Član grupe Björn Ulvaeus početkom tjedna otkrio je detalje njihova planiranog projekta. Središte će biti dva dvosatna televizijska ‘showa’ u zajedničkoj produkciji NBC-ja i BBC-ja u kojima će bend nastupati u obliku računalno stvorenih avatara. Za tu su svrhu članovi digitalno pomlađeni i izgledat će kao i 1979., kada je Abba bila na svojoj trećoj i zadnjoj svjetskoj turneji.

Avatari su 2019. trebali i na svjetsku turneju.

Iako su snimili dvije nove pjesme, članovi benda ‘od krvi i mesa’ nemaju nikakvu namjeru obnoviti koncertne nastupe.

Abba je osnovana u Stockholmu 1972. godine. Grupa se sastojala od dva para Ulvaeusa i Agnethe Fältskog te Bennyja Anderssona i Anni-Frid Lyngstad. Međunarodnu su pozornost stekli pobjedom na Eurosongu 1974. pjesmom Waterloo, a kasnije hitovima poput Knowing Me, Knowing You, Take a Chance on Me, Dancing Queen ili Mamma Mia stekli golemu planetarnu popularnost.