Abadi vodi na iračkim izborima, Sadr jak

EPA/ALI ABBAS

Lista premijera Hajdera al Abadija vodi na iračkim prlamentarim izborima, a slijedi je savez utjecajnog šijitskog klerika Moktadala Sadra, rekli su u nedjelju izvori iz izbornog povjerenstva.

Iračani su u subotu glasali na prvim parlamentarnim izborima nakon pobjede nad Islamskom državom. Konačni rezultati očekuju se u ponedjeljak.

Prema podacima izbornog povjerenstva, na izbore je izašlo samo oko 45 posto građana s pravom glasa.

Abadi, jedan od rijetkih saveznika i SAD-a i Irana, više se od Sadrova saveza brinuo zbog zaustavljanja šijitskih skupina koje zemlju nastoje približiti Teheranu.

Neslužbeni rezultati također naznačuju da je Sadr, gorljivi klerik koji je vodio nasilnu pobunu protiv američkih snaga između 2003. i 2011. dobio dosta glasova u južnim pokrajinama.

Završi li Sadrova lista na drugome mjestu, bit će to iznenađujuć povratak tog klerika. Sadr ima potporu siromašnih slojeva, no marginalizirali su ga utjecajni dužnosnici koji uživaju potporu Irana.

Više od 24,5 milijuna birača moglo je u subotu glasati na gotovo devet tisuća birališta.

Glavna zadaća novog parlamenta bit će nadzor nad obnovom zemlje, nakon tri godine borbe protiv džihadista.

Više od 7000 kandidata u 18 pokrajina natjecalo se za 329 mjesta u predstavničkom tijelu.

Izbori su se odvijali pod strogim mjerama sigurnosti. Gotovo 900.000 policajaca i vojnika stavljeno je su stanje pripravnosti. Granice i zračni prostor bili su na izborni dan zatvoreni.

Nakon što je vratio sve teritorije koje je Islamska država zauzela 2014. i 2015., Bagdad je u prosincu objavio da je, uz pomoć koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, pobijedio tu ekstremističku skupinu. (Hina)