Jedna osoba poginula u oluji na Tajlandu, zatvorene zračne luke

Pixabay

 Jedna je osoba poginula na jugu Tajlanda u oluji Pabuk koja je pogodila poznati tajlandski otok Ko Samui i pokrajinu Nakorn Si Thammarat, gdje su u petak zatvorene zračne luke, a očekuje se kako će isto učiniti i drugi aerodromi.

Vlasti se boje kako će ova tropska oluja biti najgora u posljednjih nekoliko desetljeća na Tajlandu.

Dužnosnici agencija za hitne situacije kazali su da je poginula osoba bila dio posade na ribarskom brodu koji su zahvatili jaki vjetrovi u blizini obale u pokrajini Pattani. Još jedna osoba je nestala, ali četiri preostale su spašene.

Agencija AFP piše kako bi svi otoci zaljeva, posebno Ko Samui, Koh Pha Ngan i Koh Tao mogli biti pogođeni jer je Pabuk golem.

Također, agencija je javila da su stotine turista blokirane zbog zatvaranja regionalnih aerodroma. Oni na otoku Ko Samui i u pokrajini Nakorn Si Thammarat ostat će sigurno zatvoreni do subote. 

Oluja je donijela velike pljuskove, jake vjetrove i morske valove visine do pet metara, kazali su meteorolozi. 

Oluja se kreće prema zapadu od Južnog kineskog mora preko Tajlandskog zaljeva, s maksimalno zabilježenom brzinom vjetra od 80 kilometara na sat.

Evakuirano je oko 6.000 stanovnika, ponajviše iz pokrajine Nakorn Si Thammarat koju je oluja pogodila već u u četvrtak, kazali su iz Odjela za sprječavanje i ublažavanje katastrofa.

Pabuk bi mogla postati najgora oluja koja je pogodila Tajland od 1962., kada je tropska oluja Harriet uzela gotovo 1000 života, rekao je novinarima ranije ovog tjedna Puwiang Prakammin, ravnatelj meteorološkog zavoda.

Fotografije na društvenim mrežama pokazuju tamno nebo, snažne pljuskove i valove. 

Zabranjena je plovidba brodova i ulazak u more, kazali su dužnosnici.

Poznata turistička destinacija Phuket uglavnom je zasad pošteđena. Na Phuketu zasad nije bilo kiše, rekli su dužnosnici. 

“Turisti ne paničare. No u cijelosti su pripremljeni ako se nešto dogodi”, rekao je Prapan Kanprasang, šef odjela za katastrofe na Phuketu.

(Hina)