Vladimir Kličko: “Nećemo biti na koljenima poput robova nego ćemo živjeti unutar europske obitelji”

Umirovljeni svjetski prvak u boksu i gradonačelnik Kijeva, Vladimir Kličko, gostovao je na N1 televiziji gdje je govorio o situaciji u Ukrajini

Najprije se osvrnuo na stanje u Mariupolju. Kaže da je situacija tamo strašna te da civili, ranjenici, kao i ukrajinska vojska, tjednima žive bez električne energije, hrane i vode.

Kao što je poznato, u puno navrata pokušalo se otvoriti humanitarne koridore, međutim, ti pokušaji su često bili bezuspješni.

“Ukrajina je samo početak”
Upozorio je, baš kao što ukrajinske vlasti već tjednima govore, da će Rusija krenuti dalje ako Ukrajina padne.

“Ako se Rusiju ne zaustavi u Ukrajini, oni će krenuti dalje, kao što su najavili u svojoj propagandi da je Ukrajina samo početak”, kazao je Kličko.

“Gdje god se pojavila ruska vojska, došlo je do genocida ukrajinske populacije. Oni kažu da je Ukrajina povijesna greška i da nemamo pravo postojati”, dodao je.

Naglasio je da su ukrajinski “civili silovani, mučeni i ubijani”.

“Iza svakog ubojstva, silovanja i mučenja postoje ljudi s imenom i prezimenom koji su to učinili”, rekao je Kličko.

Dodao je da uvijek postoje imena onih koji su iza zločina te navodi da se nada da će pravda doći. Kličko je rekao da će se Ukrajinci boriti za slobodu.

Ukrajina je naš dom, tamo su naše obitelji. Siguran sam da bi svaka druga nacija učinila isto – ne da se preda već da se bori. Nećemo biti na koljenima poput robova nego ćemo živjeti unutar europske obitelji.”

Naglasio je da Ukrajinci imaju snažnu volju koja je jača od bilo kojeg oružja.

Mrzi li Ruse?
Komentirao je i mrzi li Ruse zbog svega što čine u Ukrajini.

“Ja sam napola Rus. Moja majka je Ruskinja, otac Ukrajinac. Ja sam Ukrajinac. Ne radi se o nacionalnosti nego o ljudima koji čine zločine u Ukrajini, radi se o Putinovom režimu koji laže vlastitom narodu i odveo ga je u ovaj besmisleni rat.”

“Ako mi ne uspijemo, i vi ćete podbaciti jer smo svi povezani, Ukrajina je u srcu Europe”, rekao je Kličko i dodao da je Ukrajini potrebna pomoć. “U protivnom, posljedice će biti razarajuće i za vas. Nemojte misliti da je Ukrajina daleko.”

Dodao je da nije dovoljna samo financijska i humanitarna pomoć nego da je Ukrajini potrebno i oružje jer se “ne mogu braniti golim rukama”.

Kličko je komentirao i kako trenutno izgleda život u glavnom gradu Kijeva. “Život u glavnom gradu se vraća koliko-toliko u normalu.”

Ipak, postoje i očekivanja da bi se Rusi mogli ponovno vratiti pred Kijev i pokušati osvojiti grad.

“Očekujemo da će se vratiti i stoga se pripremamo za povratak ruske vojske. Činimo sve što je moguće da se zaštitimo.”

Nacionalno/Dnevno.hr