Hina

Hrvatski sabor imenovao je i razriješio dio članova Nacionalnog vijeća za sport, najvišeg stručnog i savjetodavnog tijela koje brine za razvoj i kvalitetu sporta.

Članovima Vijeća, na četiri je godine imenovao Antu Bakovića (prijedlog Vlade), Tomislava Grahovca i Maria Vukoju (na prijedlog HOO), Ratka Kovačića ( Hrvatski paraolimpijski odbor), Olivera Lušića (Hrvatski sportski savez gluhih) i Tomislava Krstičevića (Kineziološki fakultet).

Članstva je prethodno razriješio Bakovića, Maria Meštrovića, Grahovca, Kovačića, Lušića i Krstičevića.

Nacionalno vijeće za sport ima predsjednika i 12 članova koje imenuje i razrješava Sabor, i to predsjednika i šest članova na prijedlog Vlade, tri člana na prijedlog HOO, po jednog člana na prijedlog Hrvatskog paraolimpijskog odbora, Hrvatskog športskog saveza gluhih i Kineziološkog fakulteta.

Sabor svake dvije godine imenuje po šest članova Vijeća, a predsjednika svake četiri godine. Mandat šestorici članova Vijeća istekao je 15. veljače.

Frankoviću i Soboti ostaje imunitet

Sabor je odbio skinuti imunitet HDZ-ovim zastupnicima Mati Frankoviću i Darki Soboti. Postupio je po prijedlogu svog Mandatno-imunitetnog povjerenstva (MIP) koje ima načelan stav da se u slučaju privatnih tužbi, uglavnom zbog kaznenog djela klevete, imunitet ‘ne skida’.

Kazneni postupak može se nastaviti nakon isteka zastupničkog mandata, s obzirom na to da zastara ne teče dok postoje opravdani razlozi zbog kojih se postupak ne može provesti, objasnio je predsjednik MIP-a Robert Jankovics.

Zbog klevete, Frankovića je tužila Dubrovačka televizija, a Sobotu Danijel Moslavac iz Kalinovca.

Za voditelja saborskog Izaslanstva u Parlamentarnoj skupštini NATO-a Sabor je, umjesto preminulog Miroslava Tuđmana, imenovao Antu Bačića (HDZ), a za članicu tog Izaslanstva Zdravku Bušić (HDZ).

Bačića je razriješio dužnosti potpredsjednika Odbora za obitelj, mlade i sport, a na to mjesto imenovao Veljka Kajtazija, zastupnika romske manjine.

Izvješća, Planovi, Informacije

Sabor je prihvatio izvješće o Vladinoj Uredbi kojom se mijenja Zakon o zdravstvenoj zaštiti, odnosno produžuje rok koncesionarima za podnošenje zahtjeva za preoblikovanje koncesije u privatnu ordinaciju.

Prihvatio je Informaciju o dovršetku pregovora o Sporazumima koji uređuju buduće odnose i suradnju EU i Ujedinjenog Kraljevstva, donio Plan usklađivanja hrvatskog zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU za 2021.

Prihvatio je i više izvješća za 2019., među njima o poslovanju slobodnih zona, o obavljenoj financijskoj reviziji političkih stranaka i nezavisnih zastupnika, o radu HERA-e, Godišnje izvješće hrvatske zaklade za znanost itd.

Zahvala oporbi

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković zahvalio je oporbi što je pristala držati kvorum.

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić izvijestio me da jedna zastupnica zbog smrtnog slučaja nije ovdje, obavljene su konzultacije s oporbom, pa će se moći glasovati, rekao je predsjednik Sabora i zahvalio oporbi.