Povezite se

Zagreb

84. “Zlatna igla” održana u Zagrebu

Objavljeno

-

Foto: Promo

Modna revija zagrebačkih obrtnika, 84. “Zlatna igla”, održana je u nedjelju navečer u City Plaza Zagreb pod generalnim pokroviteljstvom Grada Zagreba, zagrebačke Turističke zajednice i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suorganizaciji s Hrvatskom radio-televizijom. 

Kao i svaki puta dosad, na reviji su sudjelovali predstavnici različitih grana zagrebačkog obrtništva u organizaciji Udruženja obrtnika grada Zagreba – modni dizajneri, frizeri, postolari i drugi, a posebnost ovogodišnje “Zlatne igle” je u tome što su samostalan izlaz imali frizeri i kozmetičari.

Na “Zlatnoj igli” sudjelovali su: Modna manufaktura Mustre, Nit by Ana Žarković, modna dizajnerica Iva Karačić, AJD’ sign by Antonia Jakšić Dorotić, Otvoreni atelijer Milena – modni dizajner Milena Rogulj, Mara Etno Butik, Krojački obrt Jura, Stolnik, Obrt za dizajn Kad-tad, Modni salon Dora, XD Xenia design, DNK Nada Došen, Gala, Muška moda Šabić, modni dizajner i samostalni umjetnik Igor Galaš, Krzno Sumrak i Vjenčanice Ljubav.

Tema Mustri bila je primjena dorađenih tekstilnih i pletenih materijala u oblikovanju modela korištenjem raznih tekstilnih tehnika, Ana Žarković u zagasite je tonove donijela igru, a Iva Karačić svježinu za svaki dan na pomalo drugačiji način. AJD’sign kolekcija poslovne elegancije namijenjena je sofisticiranim urbanim ženama, koje u svim prigodama žele udobnost i profinjenost, a kolekcija Mara sastoji se od jednostavnih crnih i bež dugih haljina te svečanih kompleta koje su ukrašeni ornamentima pletara. Milena Rogulj predstavila se kolekcijom nadahnutom našom etno baštinom, haljine Gala inspirirane su glamurom i crvenim tepisima, a kolekcija Stolnika je raskošna i romantična s prizvucima baroka.

Dizajnerica Nada Došen predstavila je potpuno crnu kolekciju u znak sjećanja na dragu kolegicu i prijateljicu Nadu Kobali, a nosili su prigodna pokrivala za glavu iz Nadinog ateliera. XD Xenia design ponovno je oduševila svojim unikatnim stilom i jedinstvenim dizajnom, dok su Muška moda Šabić i Igor Gaša unijeli dašak decentnosti i elegancije u muški svijet mode. Krzno Sumrak prati svjetske trendove kvalitetnim odjevnim predmetima od plemenitog krzna, a Vjenčanice Ljubav predstavile su inspirativne kreacije za predstojeće razdoblje “protkane ljubavlju”.

Frizeri i kozmetičari predstavili su se neobičnim i odvažnim kreacijama. Nastupili su: Vida j.d.o.o., Frizerski salon Zanetti, Frizerski salon Lucija,  Frizerski salon Cool, Frizerski salon Gracia, Frizerski salon Kefa, Ana frizerski salon, Frizerski studio Stil, Kozmetički salon De Luxe, Kozmetički salon Valeno, Kozmetički salon Xenija, Kozmetički salon Andrea i Kozmetički salon Karma. 

Zagrebački obrtnici ponosni su na svoju tradiciju i prepoznatljivost, što su, kako su istaknuli i ove godine potvrditi na 84. rođendan “Zlatne igle”. 

“Danas smo pokazali kako imamo ideju, da znamo i da imamo odličnu kvalitetu”, poručio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar izjavio je kako se na toj modnoj reviji vidi snaga obrtništva i trend porasta kvalitete obrtništva i samih obrtnika te njihov broj. “Veliki odaziv na današnju reviju, veći broj izlagača, preko 50 obrtnika uključenih u organizaciju te manifestacije pokazuje veliki značaj ‘Zlatne igle'”, istaknuo je Trojnar. 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić istaknula je kako Grad Zagreb tradicionalno podržava obrtništvo i “Zlatnu iglu” kojom se promovira stoljetna tradicija zagrebačkog obrtništva, uz prepoznatljivi “zagrebački štih”. Naglasila je kako je preko 16 milijuna kuna uloženo u ovoj godini od strane Grada u razvoj poduzetništva, a veseli i brojka od 2000 novih obrta otvorenih u godinu dana.  

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić izjavila je kako je ta modna revija prilika da dizajneri, frizeri, kozmetičari, krznari pokažu što znaju. “Obrtništvo, kao zaštitni znak Grada Zagreba, ponovno je in”, poručila je.  

Prva “Zlatna igla”, tradicionalna obrtnička modna revija, održana je 15. listopada daleke 1935. godine u Zagrebu, kada su po uzoru na kolege iz Pariza, pred oduševljenu publiku stali najpoznatiji zagrebački modni obrtnici, kojima su se pridružili frizeri, postolari te ostali majstori svog zanata.

Ta najdugovječnija modna manifestacija u regiji već generacijama promovira hrvatsko obrtništvo i dizajn.

Nastavi pregledavati
Reklame

Zagreb

Gradski ured za zaštitu okoliša: Usluga prikupljanja otpada bit će skuplja zbog većih troškova

Published

on

pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić

Gradski ured za zaštitu okoliša u subotu je na konferenciji za medije pojasnio fiksne i varijabilne troškove usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada te istaknuo da će cijene za građane biti veće zbog većeg troška koji proizlazi iz odvojenog prikupljanja otpada. 

“Riječ je o novom pristupu gospodarenja otpadom i ne možemo imati istu cijenu kao prije dok smo sve bacali u isti koš i dok smo se ponašali kako nam je najlakše. Moramo podizati svijest i biti svjesni da je svaka ta kuna ulaganje u budućnost i buduće generacije”, rekla je pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Mirka Jozić.

Grad Zagreb u petak je dao na javno savjetovanje prijedlog izmjena i dopuna odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada po kojem će se povećati cijene te usluge. Jozić ističe da se izmjena odluke donosi  temeljem uredbe Vlade koju je donijela sredinom rujna. Također, ulaskom u EU preuzeli smo ciljeve o odvajanju do 50 posto otpada na kućnom pragu. 

Prema prijedlogu, fiksni dio za sva kućanstva iznosio bi 68,57 kuna s PDV-om i pokriva troškove prikupljanja i odvoza svih reciklablinih sirovina, pražnjenja i održavanja reciklažnih dvorišta i zelenih otoka, oporabe otpada, kamiona i cijena goriva, satnica djelatnika i amortizacije. 

“Ranije je naš davatelj javne usluge ‘Čistoća’ dolazio kod korisnika samo po miješani komunalni otpad. Sada dolazi dva puta mjesečno po papir, dva puta mjesečno po plastiku, četiri puta po bio otpad i dva ili tri puta tjedno po miješani komunalni otpad. To je puno veći broj programa za davatelja javne usluge koji treba pokriti”, pojasnila je Jozić, dodavši da se ne mogu uspoređivati sadašnja i buduća cijena zato što se novim zakonskim propisima mijenja sam struktura cijene. 

Na varijabilni dio cijene utječu sami građani jer ovisi o veličini i broju pražnjenja spremnika tijekom mjeseca, dok bi cijenu po litri otpada određivao pružatelj javne usluge podružnica Zagrebačkog holdinga “Čistoća”. Jozić ističe da se ta cijena ne bi trebala puno razlikovati od sadašnje cijene po litri koja je nešto više od devet lipa, dok je prednost za korisnike ta da ako ne bude pražnjenja spremnika, tog dijela računa neće ni biti. 

Osim fiksnog i varijabilnog dijela cijene, tu je i cijena ugovorne kazne, u slučaju kada se postupa protivno ugovoru o korištenju javne usluge. Uz to, Jozić je najavila proširenje odluke o socijalnoj skrbi tako da bi socijalno ugroženim građanima pomogli plaćati jedan dio fiksnog djela. 

Nove i više cijene javne usluge primjenjivale bi se od 1. veljače 2020, a točan cjenik usluga bit će objavljen prije tog roka.

Što se tiče spremnika za otpad ispred zgrada gdje postoji problem da netko drugi ubacuje smeće u tuđe spremnike, Jozić je istaknula da to ne kontrolira davatelj usluge, već sam korisnik. Također, u zgradama postoji opcija da stanari sufinanciraju smart spremnike koji već postoje na Malom Lošinju. 

Danas je gradski zastupnik i predsjednik zagrebačkog HNS-a Tomislava Stojak ocijenio da je prijedlog novog drastičnog povećanja cijene odvoza smeća novi harač prema građanima Zagreba.

Pita se, među ostalim, koja to ozbiljna analiza može predvidjeti da će, primjerice, jedan samac ili umirovljenici u malom stanu, morati platiti fiksni dio odvoza otpada u iznosu od 68,57 kuna, plus varijabilni dio, potpuno isto kao jedna četveročlana obitelj u kući od nekoliko stotina kvadrata.

Pozivao je gradsku vlast da povuče takav “sramotan prijedlog izmjene odluke i planirano poskupljenje, te konačno da model gdje će svaki građanin Zagreba plaćati odvoz otpada onoliko koliko ga i stvara u svojem kućanstvu i ima mogućnost njegovog odvajanja”.

Ucitavanje vijesti

Zagreb

Zagreb: Povećavaju se cijene odvoza komunalnog otpada

Published

on

Grad Zagreb u petak je dao na javno savjetovanje prijedlog izmjena i dopuna odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada po kojem će se povećati cijene te usluge.

Prema prijedlogu, fiksni dio za kućanstva iznosio bi 68,57 kuna s PDV-om, a varijabilni dio cijene ovisio bi o veličini i broju pražnjenja spremnika tijekom mjeseca.

Cijenu po litri otpada određivat će pružatelj javne usluge podružnica Zagrebačkog holdinga “Čistoća”.

Osim fiksnog i varijabilnog dijela cijene, tu je i cijena ugovorne kazne, u slučaju kada se postupa protivno ugovoru o korištenju javne usluge.

Nove i više cijene javne usluge primjenjivale bi se od 1. veljače 2020.

Iz Grada Zagreba pojašnjavaju da cijena obvezne minimalne javne usluge (fiksni dio) uključuje troškove nabave i održavanja opreme za prikupljanje otpada, prijevoza otpada, obrade otpada (osim troškova zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada), troškove nastale radom reciklažnih i mobilnih reciklažnih dvorišta, prijevoza i obrade glomaznog otpada i vođenja propisanih evidencija i izvješćivanja u vezi s javnom uslugom.

Korisnici koji nisu kućanstva dodatno se dijele u sedam potkategorija, koje je definirala Uredba, što im određuje i visinu iznosa cijene obvezne minimalne javne usluge. Ista je predložena u ovisnosti od potkategorije kojoj korisnici pripadaju, od oko 75 do 180 kuna mjesečno, uvećano za PDV, navode u priopćenju. 

Cijena za pražnjenje volumena spremnika javne usluge za količinu predanog miješanog komunalnog otpada (varijabilni dio cijene) ovisit će o broju pražnjenja spremnika miješanog komunalnog otpada tijekom mjeseca i veličini spremnika.

Ugovorne kazne se odnose na postupke poput odlaganja problematičnog otpada koji sadrži opasne tvari ili glomaznog otpada u spremnike za komunalni otpad ili odlaganja miješanog komunalnog otpada u spremnike za papir ili biootpad i slično. Predmetne kazne predložene su u iznosima od 250 do 800 kuna za kućanstva odnosno od 250 do 1.000 kuna za korisnike koji nisu kućanstva, a njihova visina ograničena je vladinom uredbom.

Korisnicima usluge omogućit će se da biraju broj pražnjenja i volumen spremnika za miješani komunalni otpad te da samim time i utječu na ukupan iznos koji će platiti za uslugu. 

Iz Grada Zagreba poručili su da tim promjenama žele uspostaviti kvalitetni, postojani i ekonomski učinkoviti sustav sakupljanja komunalnog otpada u skladu s načelima održivog razvoja, zaštite okoliša, gospodarenja otpadom i zaštitom javnog interesa. Također, želi se potaknuti korisnike usluga da odvojeno predaju otpad kako bi se smanjila količina miješanog komunalnog otpada, smanjio udio biorazgradivog otpada u nastalom miješanom komunalnom otpadu i ispunila obveza Republike Hrvatske da osigura odvojeno sakupljanje i recikliranje otpadnog papira, otpadnog metala, otpadne plastike i otpadnog stakla te da se do 2020. osigura odvajanje 50 posto komunalnog otpada.

Jedinice lokalne samouprave moraju uskladiti svoje odluke o načinu pružanja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na temelju Vladine uredbe koja je na snagu stupila 14. rujna.

Ucitavanje vijesti

Zagreb

Počelo rušenje legendarnog zagrebačkog okupljališta Sidro

Published

on

Izvor; Facebook

Brodić na Savi blizu okretišta tramvaja na savskom mostu, od danas više neće postojati. Naime, jutros je počelo rušenje ovog legendarnog mjesta, gdje su mnogima završavali (ili počinjali) najbolji izlasci.

Jedan od članova upravnog odbora Sidra Ivan Stojanović rekao je za Večernji list: “Odlučili su da je to ruglo grada i da treba srušiti. Došli su u osam ujutro bez najave, bez papira, bez prava na žalbu. Imali smo jedan sat za iseliti. Nismo to očekivali i mislili smo da će se to dogoditi možda na proljeće, a ne sad iz čista mira. Trebali smo imati oproštajnu feštu, a sad se nismo stigli ni propisno oprostiti.”

Ispod objave u kratkom roku skupilo se mnogo komentara, svi odreda ljuti i tužni jer se zatvara njihovo omiljeno mjesto za izlazak i druženje.

“Ode dio naše ludosti i mladosti”, “Neee! Tu smo najbolja studentska jutra proveli…kakva šteta za buduće generacije..”, “Vrijeme je da se krene” se više nikad neće slušati isto :(“, samo su neki od komentara, a u posljednjem se spominje pjesma Majki koja je uvijek svirala kada bi zatvarali Sidro.

Jutros započelo rušenje Sidra 😭

Objavljuje SIDROČetvrtak, 7. studenoga 2019.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije