Povezite se

Zagreb

84. “Zlatna igla” održana u Zagrebu

Objavljeno

-

Foto: Promo

Modna revija zagrebačkih obrtnika, 84. “Zlatna igla”, održana je u nedjelju navečer u City Plaza Zagreb pod generalnim pokroviteljstvom Grada Zagreba, zagrebačke Turističke zajednice i Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, u suorganizaciji s Hrvatskom radio-televizijom. 

Kao i svaki puta dosad, na reviji su sudjelovali predstavnici različitih grana zagrebačkog obrtništva u organizaciji Udruženja obrtnika grada Zagreba – modni dizajneri, frizeri, postolari i drugi, a posebnost ovogodišnje “Zlatne igle” je u tome što su samostalan izlaz imali frizeri i kozmetičari.

Na “Zlatnoj igli” sudjelovali su: Modna manufaktura Mustre, Nit by Ana Žarković, modna dizajnerica Iva Karačić, AJD’ sign by Antonia Jakšić Dorotić, Otvoreni atelijer Milena – modni dizajner Milena Rogulj, Mara Etno Butik, Krojački obrt Jura, Stolnik, Obrt za dizajn Kad-tad, Modni salon Dora, XD Xenia design, DNK Nada Došen, Gala, Muška moda Šabić, modni dizajner i samostalni umjetnik Igor Galaš, Krzno Sumrak i Vjenčanice Ljubav.

Tema Mustri bila je primjena dorađenih tekstilnih i pletenih materijala u oblikovanju modela korištenjem raznih tekstilnih tehnika, Ana Žarković u zagasite je tonove donijela igru, a Iva Karačić svježinu za svaki dan na pomalo drugačiji način. AJD’sign kolekcija poslovne elegancije namijenjena je sofisticiranim urbanim ženama, koje u svim prigodama žele udobnost i profinjenost, a kolekcija Mara sastoji se od jednostavnih crnih i bež dugih haljina te svečanih kompleta koje su ukrašeni ornamentima pletara. Milena Rogulj predstavila se kolekcijom nadahnutom našom etno baštinom, haljine Gala inspirirane su glamurom i crvenim tepisima, a kolekcija Stolnika je raskošna i romantična s prizvucima baroka.

Dizajnerica Nada Došen predstavila je potpuno crnu kolekciju u znak sjećanja na dragu kolegicu i prijateljicu Nadu Kobali, a nosili su prigodna pokrivala za glavu iz Nadinog ateliera. XD Xenia design ponovno je oduševila svojim unikatnim stilom i jedinstvenim dizajnom, dok su Muška moda Šabić i Igor Gaša unijeli dašak decentnosti i elegancije u muški svijet mode. Krzno Sumrak prati svjetske trendove kvalitetnim odjevnim predmetima od plemenitog krzna, a Vjenčanice Ljubav predstavile su inspirativne kreacije za predstojeće razdoblje “protkane ljubavlju”.

Frizeri i kozmetičari predstavili su se neobičnim i odvažnim kreacijama. Nastupili su: Vida j.d.o.o., Frizerski salon Zanetti, Frizerski salon Lucija,  Frizerski salon Cool, Frizerski salon Gracia, Frizerski salon Kefa, Ana frizerski salon, Frizerski studio Stil, Kozmetički salon De Luxe, Kozmetički salon Valeno, Kozmetički salon Xenija, Kozmetički salon Andrea i Kozmetički salon Karma. 

Zagrebački obrtnici ponosni su na svoju tradiciju i prepoznatljivost, što su, kako su istaknuli i ove godine potvrditi na 84. rođendan “Zlatne igle”. 

“Danas smo pokazali kako imamo ideju, da znamo i da imamo odličnu kvalitetu”, poručio je predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić.

Predsjednik Udruženja obrtnika Grada Zagreba Antun Trojnar izjavio je kako se na toj modnoj reviji vidi snaga obrtništva i trend porasta kvalitete obrtništva i samih obrtnika te njihov broj. “Veliki odaziv na današnju reviju, veći broj izlagača, preko 50 obrtnika uključenih u organizaciju te manifestacije pokazuje veliki značaj ‘Zlatne igle'”, istaknuo je Trojnar. 

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić istaknula je kako Grad Zagreb tradicionalno podržava obrtništvo i “Zlatnu iglu” kojom se promovira stoljetna tradicija zagrebačkog obrtništva, uz prepoznatljivi “zagrebački štih”. Naglasila je kako je preko 16 milijuna kuna uloženo u ovoj godini od strane Grada u razvoj poduzetništva, a veseli i brojka od 2000 novih obrta otvorenih u godinu dana.  

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Jozić izjavila je kako je ta modna revija prilika da dizajneri, frizeri, kozmetičari, krznari pokažu što znaju. “Obrtništvo, kao zaštitni znak Grada Zagreba, ponovno je in”, poručila je.  

Prva “Zlatna igla”, tradicionalna obrtnička modna revija, održana je 15. listopada daleke 1935. godine u Zagrebu, kada su po uzoru na kolege iz Pariza, pred oduševljenu publiku stali najpoznatiji zagrebački modni obrtnici, kojima su se pridružili frizeri, postolari te ostali majstori svog zanata.

Ta najdugovječnija modna manifestacija u regiji već generacijama promovira hrvatsko obrtništvo i dizajn.

Nastavi pregledavati

Vijesti

Devet obitelji stradalih u potresu dobilo gradske stanove u najam

Published

on

Devet obitelji čiji su domovi stradali u potresu dobilo je u petak gradske stanove u najam, a zaključke o tome uručio im je u Gradskoj upravi gradonačelnik Milan Bandić. 

Riječ je o građanima Zagreba za čiji je stambene prostore nakon potresa utvrđeno da su neuporabljivi, a koji ispunjavaju uvjete propisane gradskom Odlukom o najmu stanova.

Od tih devet obitelji, dvije su obitelji – Tomislava Kosića i Damira Čokora koje su nakon potresa bile smještene u Studentskom domu “Cvjetno naselje” i obje su gradske stanove u najam dobili u Jelkovcu. Sedam obitelji dobilo je stanove u najam u Podbrežju.

Gradonačelnik Bandić je bez nazočnosti novinara razgovarao s građanima koji su dobili stanove u najam, a nakon toga novinarima je izjavu dao predsjednik Povjerenstva za davanje stanova u najam Miodrag Demo. Istaknuo da je prvih devet obitelji čiji su domovi oštećeni u potresu i koji nemaju druge nekretnine  dobilo stanove grada Zagreba u najam u skladu s Odlukom koja je u Gradu na snazi.  

“Žao nam je što nije zakon donesen prije nego što se raspustio Sabor, a moglo se je to napraviti i doista ako hoćeš čovjeku pomoći, onda mu pomozi odmah, a ne odgađati za jesen jer nitko se ne pita kako je tim ljudima i što će biti s njima do jeseni. Međutim, mi smo pristupili kao Grad, kao odgovorna uprava odmah da ljudima po Odluci koja postoji dodijelimo prvih devet stanova”, istaknuo je Demo.  

Poručio je da tim ljudima treba pomoći jer 1. rujna trebaju biti u nekim drugim domovima, ali za njih toplim.

Rekao je i da će se svim ljudima u Markuševcu i u drugim tim gornjim dijelovima grada čije su kuće stradale u potresu pomoći da ih obnove kako bi se u njih mogli vratiti.

Demo je pozvao političke opcije da njih u Gradu puste da rade, jer ljudima treba pomoći, umjesto da se bave politikanstvom i zovu ljude da “lupaju loncima po stanovima” protiv gradonačelnika Bandića. 

Od tih devet obitelji koje su dobile stanove, novinarima su izjavu dali Tomislav Kosić i Milica Sontag.  

Tomislav Kosić rekao je da nakon potresa sa suprugom i dvije kćeri živi u Studentskom domu “Cvjetno naselje” i da ima  sreću da je dobio stan od grada, a mnogi je nisu imali nego su “ko rakova djeca razmješteni kako tko gdje” . Apelirao je da se pomogne svim ljudima u Cvjetnom naselju i riješi njihov status.

Novinarima je izjavu dala i Milica Sontag koja je dobila gradski stan u najam u Podbrežju, a nakon potresa bila je smještena kod kćeri. Rekla je kako je iznenađena da je njezina obitelj brzinski dobila stan i da mogu krenuti konačno dalje. Kaže da ima dijete s poteškoćama te da je time još zahvalnija. 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Blagdan Majke Božje od Kamenitih vrata i zaštitnice Zagreba, 31. svibnja

Published

on

Kamenita vrata/Izvor: Nacionalno/Dražen Prša

Proslava Majke Božje od Kamenitih vrata, zaštitnice grada Zagreba, održat će se na svetkovinu Duhova, u nedjelju, 31. svibnja godine na Trgu ispred Katedrale u 19 sati, priopćio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

U sklopu duhovne priprave za proslavu svetkovine Duhova i Majke Božje od Kamenitih vrata u župi sv. Marka na Gornjem Gradu, održat će se u petak, 29. svibnja, cijelonoćno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. 
 Budući da je župna crkva sv. Marka oštećena u potresu 22. ožujka u Zagrebu, klanjanje će se održati u kapeli sv. Fabijana i Sebastijana, koja se nalazi unutar crkve sv. Marka, a ulaz u nju je nasuprot glavnog ulaza u Vladu Republike Hrvatske.   
 Klanjanje počinje večernjom misom u 18 sati, a završava jutarnjom misom u subotu, 30. svibnja u 7 sati. 
 Posebno se moli da Gospodin čuva i blagoslovi Zagrebačku nadbiskupiju, grad Zagreb i našu Domovinu Hrvatsku po zagovoru Majke Božje od Kamenitih vrata, najavljuju iz Zagrebačke nadbiskupije.
 Središnje euharistijsko slavlje predvodit će u nedjelju na Trg ispred Katedrale apostolski nuncij u Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, u zajedništvu sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem, biskupima, svećenicima, redovnicima i redovnicama, te vjernicima grada Zagreba.
 Nakon završetka euharistijskoga slavlja i molitve pred Gospinim likom, manja skupina vjernika procesijski će odnijeti sliku čudotvorne Majke Božje od Kamenitih vrata u svetište u Kamenitim vratima.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Njemačka donirala Civilnoj zaštiti RH opremu za sanaciju posljedica potresa

Published

on

Njemačka vlada darovala je Civilnoj zaštiti RH tehničku opremu za sanaciju posljedica potresa u Zagrebu i okolici u vrijednosti od 85.000 eura, a oprema je uručena u srijedu u Jastrebarskom.

Donacija je ostvarena putem njemačke organizacije za civilnu zaštitu i sprječavanje katastrofa “Technisches Hilfswerk” (THW), a njemački veleposlanik u Hrvatskoj dr. Robert Klinke opremu je formalno predao pomoćniku ministra unutarnjih poslova Damiru Trutu i Ravnateljstvu Civilne zaštite RH u Logističkom centru Civilne zaštite u Jastrebarskom.

Riječ je o deset rasvjetnih balona sa stativima i stotinu dizelskih grijalica primjerice za šatore. Veleposlanik Klinke je rekao da je to oprema koja može poslužiti za sanaciju posljedica potresa, ali i za druge potrebe civilne zaštite.

Osvrnuo se na činjenicu da zbog posljedica dva snažna potresa koja su zatresla Zagreb 22. ožujka, u vrijeme provođenja mjera protiv epidemije covida 19, mnogi građani još uvijek ne mogu u svoje domove, jer je prije toga potrebna sanacija zgrada i kuća.

„Savezna Republika Njemačka je iz osjećaja solidarnosti prema prijateljskoj Hrvatskoj odgovorila na poziv Vlade RH doniranjem opreme Civilnoj zaštiti RH i to opremom koja se može prenositi i služiti danju i noću, kako tijekom sanacije tako i u slučaju raznih potreba spašavanja“, rekao je veleposlanik Klinke i poželio Hrvatskoj puno snage u obnovi potresom zahvaćenih dijelova Zagreba i okolice.

Pomoćnik ministra Trut je zahvalio na donaciji i opisao trajno dobru suradnju raznih tijela i udruga dviju država.

„Unazad deset godina 18 je projekata na kojima smo bili partneri, a sada radimo na još tri, i to sve uglavnom sa njemačkim THW-om kao najvećom snagom u civilnoj zaštiti. Osim ove pomoći, dobili smo i pomoć u migrantskoj krizi, te smo u pandemiji covida 19 dobili i pomoć u testovima na prisutnost virusa i u medicinskoj zaštitnoj opremi”, rekao je Trut te dodao da je najveća pomoć Republike Njemačke bila u razminiranju Hrvatske u vrijednosti od devet milijuna eura.

Od suradnji koje traju naveo je RODOS za nuklearnu sigurnost.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije