Split dobio Koncertnu dvoranu u obnovljenom Hrvatskom domu

Svečanim programom i inauguracijskim koncertom u nedjelju navečer je u obnovljenoj zgradi Hrvatskoga doma u Tončićevoj ulici otvorena Koncertna dvorana koja će, kako je rekla ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, biti dom ne samo klasične glazbe već i suvremenijih izričaja.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kazala je novinarima da je, kada je Andro Krstulović Opara postao splitski gradonačelnik te su razgovarali o njegovim projektima u području kulture, Hrvatski dom bio jedan od prioritetnih projekata kojemu su dali punu potporu kroz stručni angažman konzervatorskog odjela u Splitu. Uz to je Ministarstvo s nešto više od četiri milijuna kuna sufinanciralo projekt, dok je grad dao 21 milijun kuna.

“Split je grad kulture, umjetnosti i glazbe i bilo je vrijeme da dobije jednu ovakvu dvoranu. Planovi privremenog ravnatelja su veliki i ambiciozni. To će biti dom glazbe, ne samo za klasičnu glazbu nego i za suvremenije izričaje, mjesto gdje će se razvijati i odgajati nova publika. Nadam se da će okolnosti ove pandemije što prije proći i da ćemo se moći vratiti redovitom odvijanju kulturnih programa. Tek tada će ova prekrasna dvorana zapravo zaživjeti punim plućima i brojnim će Splićanima biti mjesto koje će željeti posjetiti”, izjavila je ministrica Obuljen Koržinek.

Krstulović Opara: Ključni prostor za promicanje glazbene kulture

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara ​je podsjetio kako su u toj obnovljenoj zgradi​ osnovani brojni sportski, društveni i kulturni klubovi te udruženja kao i važni nositelji kulturnog razvitka. Rekao je da se radi o 25 milijuna kuna vrijednom projektu, kao i da je riječ o ključnom prostoru za promicanje glazbene kulture, a njezino je učenje predano onima koji to najviše zaslužuju, splitskim glazbenicima.

Privremeni ravnatelj Ustanove Marin Kaporelo​ je rekao kako je cijeli program organiziran po striktnim epidemiološkim mjerama, vrlo je kratak i održan pred malim brojem ljudi. Za sve one koji nisu bili u mogućnosti doći u dvoranu prijenos je bio osiguran preko YouTube kanala i facebook stranice.

“Mi ćemo kao nova javna ustanova u kulturi organizirati i voditi koncertni i glazbeni život grada. To je ono što nam je nedostajalo. Radit ćemo na razvoju publike i stvaranju kulturnih navika od malih nogu. To je ono što je bitno. Mislim da je ovo jedan iznimno svečani trenutak u našem gradu. Ovaj Hrvatski dom je sagrađen prije 112 godina trudom​ malog splitskog puka, a grad je tada imao tek 20 tisuća stanovnika”, podsjetio je Kaporelo.

U koncertnom dijelu programa je nastupio Komorni orkestar HNK Split, Splitski gitaristički kvartet, Tedi Spalato, Renata Pokupić (mezzosopran), Terezija Kusanović (mezzosopran), Mate Akrap (bas), Antonija Teskera (sopran), Bože Jurić Pešić (tenor), Borna Barišić (čembalo), Lovorka Begović (harfa), Gordan Tudor (saksofon), Srđan Bulat (gitara), Martina Jembrišak (harmonika), a izvodili su djela Josipa Hatzea, Vlade Sunka, Blaženka Juračića, Tedija Spalata, Ljube Stipišića Delmate, Frane Paraća, Borisa Papandopula i Ive Tijardovića. Komornim orkestrom i solistima ravnali su Ivan Repušić i Jure Bučević.